WHO OB UPADANJU OKUŽB: Evropi se ponuja priložnost za ukvarjanje z drugimi zdravstvenimi področji

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je danes sporočila, da upadanje novih okužb z novim koronavirusom in z njim povezanih smrti v Evropi ponuja priložnost za ukvarjanje z drugimi zdravstvenimi področji, ki zaradi pandemije delujejo v okrnjenem obsegu.

Hans Kluge (na fotografiji desno)

Direktor WHO za Evropo Hans Kluge je na današnjem brifingu za novinarje dejal, da se je prenašanje virusa začelo upočasnjevati v pretežnem delu evropske regije, ki obsega 53 držav.

"Evropa zdaj predstavlja vse manjši delež svetovnega bremena bolezni in smrtnosti, trenutno je pri 28 odstotkih novih primerov in 21 odstotkih novih smrti," je navedel.

Opozoril je sicer, da mora biti Evropa, kjer se je doslej z novim koronavirusom okužilo 37 milijonov ljudi, zaradi covida-19 pa jih je umrlo skoraj 830.000, še naprej pozorna, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Evropskim državam je predlagal, naj ob nižjem številu novih okužb razmislijo o drugih zdravstvenih področjih, ki jih je prizadela pandemija, kot so zdravljenje raka, programi cepljenja otrok in preloženi operativni posegi.

Kot je dejal Kluge, skrb vzbuja tudi porast nepravilne uporabe antibiotikov, ki bi lahko vodila v odpornost mikrobov proti zdravilom.

Pozval je države, naj še naprej cepijo zdravstvene delavce in druge skupine proti covidu-19 ter ohranjajo ukrepe za preprečevanje širjenja virusa.

Kluge je navedel, da sta se do zdaj proti covidu-19 z dvema odmerkoma cepila le dva odstotka prebivalcev v 30 državah, za katere so na voljo podatki. "Cepiva gotovo spreminjajo pravila igre, toda ker je dobava omejena, naše najučinkovitejše orodje ostajajo javnozdravstveni in socialni ukrepi," je dodal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija