WHO JE ODLOČILA: Angleškega, brazilskega in indijskega seva ni več

Svet

Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) se je odločila različice novega koronavirusa poimenovati po črkah grške abecede, saj naj bi to preprečilo stigmatizacijo držav, kjer se te različice prvič pojavijo. Poleg tega naj bi nova imena olajšala laične razprave o različicah in bi bila nasploh bolj praktična.

Nov sistem označevanja različic virusa sars-cov-2 je WHO napovedala v ponedeljek, zanj pa se je po več mesecih razprav odločila po nasvetu posebne skupine strokovnjakov, poročajo tuje tiskovne agencije. Obenem so pri WHO pojasnili, da bodo obstoječe sisteme poimenovanja in sledenja genetskemu poreklu virusa, ki povzroča bolezen covid-19, še naprej uporabljali strokovnjaki in v znanstvenih raziskavah. Spreminjajo se torej ne strokovna imena različic virusa, ampak zgolj imena, ki se uporabljajo v širši javnosti in so vezana na geografsko poreklo različic.

WHO je sicer doslej opredelila štiri t. i. skrb vzbujajoče različice virusa sars-cov-2. Prva različica B.1.1.7, ki se je najprej pojavila v Veliki Britaniji, bo odslej znana kot alfa, t. i. južnoafriška različica B.1.351 bo postala beta, brazilska P.1 pa gama. Najnovejša indijska kombinacija mutacij virusa B.1.617 se medtem deli v dve podtipski različici - bolj zaskrbljujoča B.1.617.2 bo dobila ime delta, druga manj skrb vzbujajoča B.1.617.1 pa kapa.

"Čeprav imajo svoje prednosti, pa je ta strokovna poimenovanja težko izgovarjati in si jih zapomniti, zato pri poročanju o njih pogosto prihaja do napak," so pojasnili v WHO. Posledično se ljudje zatekajo k poimenovanju različic po območjih, kjer so bile zaznane, to pa vodi v "stigmatizacijo in diskriminacijo". "Da bi se temu izognili in poenostavili javno komunikacijo, WHO nacionalne oblasti, medije in druge poziva, naj sprejmejo te nove oznake," so zapisali.

Kot še dodaja francoska tiskovna agencija AFP, ima grška abeceda 24 črk, načrta, kaj sledi, če oziroma ko bo število različic sars-cov-2 to preseglo, pa zaenkrat ni. Črke ipsilon, zeta, eta, theta in jota so medtem že uporabili za poimenovanje različic, ki jih WHO zaradi njihove razširjenosti posebej spremlja, ni pa jih uvrstila med t. i. skrb vzbujajoče različice.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
joe jaxson |  01 .06. 2021 ob  20: 01
jaka muda - niti ga ni blo ! "manny makes the world goes arround"