VZREJA LIPICANCEV NA UNESCOV SEZNAM? Slovenija bi kandidirala tudi skupaj z Avstrijo

Slovenija

Zunanji minister Miro Cerar je danes zaključil dvodnevni neformalni obisk na avstrijskem Tirolskem, kjer ga je gostila avstrijska zunanja ministrica Karin Kneissl. Kot so sporočili s slovenskega ministrstva, sta ministra v ponedeljek podpisala skupno izjavo o večnacionalni nominaciji vzreje lipicancev na Unescov seznam nesnovne dediščine.

Kneisslova in Cerar sta s skupno izjavo potrdila avstrijsko-slovensko sodelovanje pri projektu večnacionalne nominacije tradicionalne vzreje lipicancev na seznam nesnovne dediščine pri Organizaciji Združenih narodov za izobraževanje, znanost in kulturo (Unesco).

Nominacijo nameravata Avstrija in Slovenija skupaj z Bosno in Hercegovino, Hrvaško, Madžarsko, Italijo, Romunijo in Slovaško vložiti do marca 2020, vpis pa bi se lahko zgodil leta 2021, piše v izjavi, ki so jo posredovali z MZZ.

Kot še navaja izjava, se mora nominacija osredotočiti na skupne tradicije, značilne za sodelujoče države, in obenem odražati tudi raznolikost te dolgoletne kulturne dediščine, povezane z vzrejo lipicancev. Ministra sta ob tem izpostavila še pomen prenosa znanja, praks in raziskovalnih dejavnosti za zavedanje in razvoj prihodnjih generacij.

Kneisslova je na skupni novinarski konferenci po včerajšnjem srečanju s Cerarjem povedala, da je "vzreja lipicancev nekaj, kar nas združuje". Sodelovanje pri skupni nominaciji pa je po njenih besedah izraz duha evropskega sodelovanja.

Slovenski zunanji minister pa je povedal, da so lipicanci simbol modrosti, lepote, energije, sodelovanja, zaupanja in tudi tradicije. "Naše sodelovanje pri skupni nominaciji vzreje lipicancev obsega vse to," je poudaril po srečanju na kmetiji v kraju Going am Wilden Kaiser, kjer so poleti nastanjeni tako lipicanci iz kobilarne v Lipici kot iz avstrijske kobilarne Piber.

Kot so navedli na MZZ, prvi pogovori o nominaciji segajo v leto 2015, najbolj aktivni sta bili kobilarni Lipica in Piber, nato so vsebinske pogovore nadgradili v ministrstvih za kulturo in zunanje zadeve obeh držav. Ključno vlogo bo pri vodenju nominacije imelo slovensko ministrstvo za kulturo, ki bo ob podpori strokovnih sodelavcev ostalih držav vodilo priprave projekta.

Avstrija je sicer pred leti Slovenijo vznemirila z oddajo prijave za vpis španske dvorne jahalne šole na Dunaju na seznam. Kneisslova je danes pojasnila, da je skupna nominacija, o kateri sta se dogovorila s Cerarjem, dodatek k nesnovni dediščini, ki jo predstavlja ta jahalna šola.

Predsednik Združenja rejcev lipicanca Slovenije Aleksander Ozmec podpis skupne izjave o večnacionalni nominaciji vzreje lipicancev na Unescov seznam nesnovne dediščine ocenjuje pozitivno. "V prvi vrsti gre za konja lipicanca, da mu omogočimo čim boljše bivanje na tem planetu in da za to vsi poskrbimo," je dejal za STA. Pozdravil je tudi, da sta Slovenija in Avstrija glede nominacije stopili skupaj.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
bubobubo |  08 .05. 2019 ob  09: 29
še en dokaz o naši nesposobnosti varovati in upravljati s takim bogastvom kot so lipicanci, a res rabimo pomoč drugih, da nekaj naredimo, ma daj