VZPOSTAVLJENA AMBULANTA ZA ZDRAVLJENJE Z REGENERONOM: Covidnim bolnikom bo namenjenih deset postelj

Slovenija

V Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana so vzpostavili prostore, v katerih bodo bolnikom aplicirali monoklonska protitelesa oz. regeneron. Gre za zdravilo, ki se pri bolnikih, pri katerih pričakujejo težji potek bolezni, uporablja v prvih sedmih dneh okužbe z novim koronavirusom, so sporočili z UKC Ljubljana.

Vzpostavili so deset bolniških postelj. Tja pa bodo namestili bolnike, ki jim bodo aplicirali zdravilo in bodo po aplikaciji ostali na opazovanju še štiri do pet ur, nato pa jih bodo odpustili v domačo oskrbo.

Predstojnica klinike za infekcijske bolezni in vročinska stanja UKC Ljubljana Tatjana Lejko Zupanc je v izjavi za medije dejala, da zaenkrat kaže, da je zdravilo učinkovito. Relativno malo ljudi se je namreč v bolnišnico vrnilo, kar pomeni, da jim je zdravilo pomagalo. Pri bolnikih, ki so regeneron prejeli in bili kasneje vseeno sprejeti v bolnišnico, pa je potek bolezni lažji.

Tatjana Lejko Zupanc

Po besedah Lejko Zupančeve je to eden od načinov za zmanjšanje pritiska na bolnišnice. Kot je pojasnila, regeneron sicer nima dovoljenja za promet v Sloveniji, zato mora zdravnik bolniku zdravilo predstaviti, bolnik pa se mora z njegovo uporabo strinjati.

Po aplikaciji zdravila za zdaj resnih stranskih učinkov niso zaznali, je medijem povedala Lejko Zupančeva in dodala, da je najbolj pogost "kratkotrajen padec krvnega tlaka, ki pa se hitro popravi". Do zdaj so v UKC Ljubljana regeneron aplicirali okoli 175 bolnikom, zdravila pa imajo na voljo še za 1400 bolnikov.

Z UKC Ljubljana so kasneje posredovali tudi predstavitveni posnetek novih prostorov, v katerem je zdravnica Mirijam Nahtigal Klevišar povedala, da so v raziskavah ugotovili, da se je ob aplikaciji regenerona odstotek bolnikov, ki so potrebovali bolnišnično zdravljenje, zmanjšal za 70 odstotkov.

V zgodnji fazi bolezni zdravnik predpiše aplikacijo regenerona bolnikom z dejavniki tveganja za težji potek bolezni. To so starejši, bolniki s pridruženimi boleznimi, kot je sladkorna bolezen, povišan krni tlak in bolniki z oslabljenim imunskim sistemom.

Na intenzivni terapiji v UKC Ljubljana okrog 20 odstotkov cepljenih

Lejko Zupančeva je sicer včeraj povedala, da so imeli v UKC Ljubljana med vikendom veliko sprejemov in relativno malo odpustov. Predvsem se polnijo enote intenzivne terapije, delež cepljenih tam pa znaša okrog 20 odstotkov.

Na navadnih oddelkih je povprečna starost bolnikov 70 let, najstarejši bolnik je star 98 let, najmlajši pa 24 let. Na enoti intenzivne terapije pa je povprečna starost 61 let, najmlajši bolnik ima 32 let, najstarejši pa 83 let, je dejala Lejko Zupančeva. Na kliniki imajo tudi tri hospitalizirane otroke, eden od njih je mlajši od leta dni.

Trenutno imajo na UKC Ljubljana nekaj okuženih z novim koronavirusom tudi med osebjem, a gre za lažje oblike ali pa skoraj asimptomatske. Žal pa so odsotni z dela, kar dodatno ovira delo na oddelkih, je povedal Lejko Zupančeva. Dodala je, da po ocenah v kliničnem centru trenutno manjka 30 odstotkov medicinskih sester.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Jazbetz |  11 .11. 2021 ob  02: 40
vseved, pravo ime si si izbral, hahah, KALJ SAKRAZMA!
vseved |  10 .11. 2021 ob  07: 57
-2
Kaj menita naša strokovnjaka @manemebasat in Lili o tem novem zdravilu? Kako pa je s tem na Japonskem nam bo povedal najlepši, najpametnejši, naj... sploh in oh.