VZGOJITELJI IN UČITELJI 'OBRNILI HRBET VLADI': Kako je potekala stavka v obalnih vrtcih in šolah? (FOTO, VIDEO)

Koper

Današnja stavka v šolstvu poteka brez posebnosti, ravnatelji sicer ocenjujejo, da do stavke ne bi prišlo, če bi se ministrstvo za izobraževanje odzvalo na zahteve po dialogu in ustreznem ovrednotenju njihovega dela. Tudi stavka v vrtcih poteka gladko, stavka pa večina zaposlenih v slovenskih vrtcih. Prisotnost otrok v vrtcih je različna od okolja do okolja, nekje nujno varstvo potrebujejo trije odstotki otrok, drugje tudi do 15 odstotkov. Mnogi stavkajoči, tudi na Obali, so se pridružili pobudi in pet pred dvanajsto na svojih dvoriščih simbolno 'obrnili hrbet vladi'.

Tudi v Vrtcu Koper so se zaposleni odločili za stavko. Poteka tako, da so (zaradi covid razmer) zaposleni v manjših skupinah po različnih enotah vrtca. Stavkajoči so v vrtcu prisotni od 7. do 12., v popoldanskem času pa se je vodstvo in stavkovni odbor odločili, da kljub stavki izvedejo že dlje časa načrtovano izobraževanje (na daljavo) za strokovne delavce.

Stavka sicer velika večina zaposlenih, za potrebe nujnega varstva in ostalih neodložljivih obveznosti pa je na delu prisotnih 13 zaposlenih (vzgojiteljice, kuharice, računovodstvo), nekaj delavcev je bolniško odsotnih, nekateri koristijo dopust.

V enoti Ribica poteka dežurno varstvo za vse starše, ki niso drugače mogli zagotoviti varstva otrok. Vključenih je 20 otrok, kar je približno 2,5 odstotka vseh vpisanih otrok. "V nujno varstvo smo sprejeli vse prijavljene otroke. Starši so pokazali izjemno podporo stavki in se tudi v nujno varstvo prijavljali z razumevanjem, za kar smo jim neizmerno hvaležni," pravi ravnateljica vrtca Koper Alenka Rušt, ki podpira stavkajoče, predvsem glede zahtev po pravičnem vrednotenju dela.

45 odstotkov zaposlenih niti na minimalcu

"Starši so odločitev o stavki sprejeli z razumevanjem, tudi odobravanjem, saj so tako rekoč vsi stavko podprli s tem, da otrok niso pripeljali v vrtec. Zato sem jim tudi zahvaljujemo. Starši, ki pa niso imeli druge možnosti, so otroka pripeljali v varstvo," potek današnjega dne opisuje Nives Prša, ravnateljica Vrtca Semedela. "Morda čas ni najbolj naklonjen/primeren stavki ("okrevanje" po epidemiji, vojna v Ukrajini), vendar se zadeve glede vrednotenja in plačila dela dobršnega dela zaposlenih v vrtcih že predolgo urejajo oziroma se nikakor ne urejajo," opisuje Prša, ki dodaja, da je v njihovem vrtcu 45 odstotkov zaposlenih na minimalni plači, oziroma niti ne dosegajo minimalne plače. To so vzgojiteljice-pomočnice vzgojiteljic, tehnično, kuharsko in administrativno osebe, torej plačni razred J, "kar je milo rečeno, sramotno." "Enako velja tudi za zaposlene v gospodarstvu in privatnem sektorju. Sistem mora biti urejen tako, da delavec, ki opravi svoje delo, mora za to dobiti ustrezno plačilo za dostojno preživljanje sebe in družine," še pravi Prša.

V Livadah stavkajo praktično vsi zaposleni, v Ankaranu velika večina, na OŠ Koper 64 odstotkov

Stavka na OŠ Livade Izola poteka po stavkovnem načrtu. V šoli nimajo nobenega učenca, starši so si sami uredili varstvo za svoje otroke. Stavkajo vsi zaposleni, razen nekaj delavcev, ki je bolniško odsotnih, dveh delavcev, ki koristita dopust, in ravnateljice, je sporočila ravno slednja, Maja Cetin.

"Sporočajo mi, da stavka poteka mirno, brez posebnosti," pojasnjuje tudi Željka Adamčič, ravnateljica Osnovne šole in vrtca Ankaran, kjer stavka velika večina zaposlenih. Nujno varstvo so ponudili tako v vrtcu in v šoli, potrebovali pa so ga starši štirih vrtčevskih otrok.

"Staršem ni lahko. V zadnjih časih so morali velikokrat sami poskrbeti za varstvo, zaradi tega mi je zelo žal, saj se zavedam nevšečnosti, ki jih imajo s tem. Obenem pa se jim zahvaljujem za razumevanje," pravi Adamičeva, na naše vprašanje, ali je stavki sama naklonjena, pa odgovarja: "Stavka je legitimno izražanje zahtev in včasih ne gre drugače. Nisem naklonjena prekinitvam dela, ki otrokom gotovo ne koristi. Iz tega stališča bi raje videla, da stavke ne bi bilo."

Tudi na OŠ Koper stavka poteka mirno, organizirano, po stavkovnem načrtu. Stavka 64 odstotkov zaposlenih, ki so se pobudi za obrnitev hrtba vladi odzvali ob napovedanem času. "Zaposlenim, ki ne stavkajo, je bilo organizirano delo (varstvo otrok in druge zadolžitve)," opisuje ravnateljica Ingrid Poropat. Starše so o napovedani stavki obvestili z dopisom na spletni strani šole, potrebo po nujnem varstvu so izrazili trije. "Zaposlene v  VIZ, ki danes stavkajo, podpiram, saj je bil večkratni apel po dialogu na pristojne institucije prezrt in s tem ponovno neizražena volja do izboljšanja položaja vseh zaposlenih v vzgoji in izobraževanju," še dodaja Poropatova.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Martin Kacur |  10 .03. 2022 ob  13: 40
hišniki, kuharice, čistilke, varuške, da. Pedagoški pa ?
Paritzanistrian |  10 .03. 2022 ob  08: 18
-2
Kako je potekala stavka v gorskih, dolinskih, rovtarskih, hribovskih, ravninskih, barjanskih in subpanoskih vrtcih?