"VULGARNA MEHKA ZMES BREZ OKUSA": Kuharji v boj za svetovno znan mlečni izdelek

Svet

Francoski kuharji so se podali v boj za svetovno znani normandijski camembert. Razlog je sprememba postopka izdelave, saj ni bi v bodoče ta znameniti francoski sir lahko izdelovali tudi iz pasteriziranega mleka in ne le iz surovega, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

"Sir bo izgubil svoj karakter in postal vulgarna mehka zmes brez okusa," so v pozivu k ohranitvi tradicionalne izdelave camemberta, ki ga je objavil časnik Liberation, zapisali zvezdniki francoske kuhinje, med njimi Sebastien Bras, Olivier Roellinger in Anne-Sophie Pic. Ti so prepričani, da je načrtovana sprememba lahko usodno tveganje tudi za kmete, sirarje in uporabnike.

Pozivu kuharjev so se pridružili tudi nekateri francoski vinarji in proizvajalci sira. Ti nasprotujejo odločitvi instituta Inao, ki v Franciji bdi nad tradicionalno proizvodnjo prehrane. Ta je februarja odločil, da se za camembert s prestižno oznako AOP lahko uporablja pasterizirano mleko ter tako končal večletni spor med različnimi proizvajalci.

Francoski kuharji so odločitev označili za sramoto, škandal in prevaro. Ti so mnenja, da je pravi camembert luksuzna dobrina. "Zahtevamo pravico do dobre hrane po vsej državi," so še zapisali v pismu, ki so ga simbolično končali z geslom: "Svoboda, enakost, camembert."

Deli novico: