VSILJIVEC: Tujerodni rak napada Tržaški zaliv

V Tržaškem zalivu so našli velikega modrega raka, ki sicer domuje na atlantskih obalah Amerike. Je velik, robusten in agresiven in ubija določene vrste, a ne predstavlja grožnje tukajšnjemu ekosistemu. Da ni vse tako črno, je "veliki modri" namreč odličen na krožniku.

Primerek skoraj tridesetih centimetrov je v četrtek končal v ribiški mreži v Gradežu. Že nekaj let ga sicer opažajo v Grčiji in Dalmaciji, poznan je tudi med ribiči v Benetkah in Chioggi, a v Tržaškem zalivu ga še ni bilo.

Raka so odnesli na analizo v miramarski rezervat, nato pa v naravoslovni muzej v Trst. Gre za vrsto raka, ki je zelo prilagodljiv, živi namreč na različnih obalah Amerike in Kanada, tuja mu niso niti ustja rek.

Zaenkrat strokovnjaki še ne vedo, ali gre le za obisk ali se bo ta vrsta pri nas tudi naselila, glede na njegovo plenilsko naravo pa utegne biti nevaren za nekatere lokalne vrste rakov.

Dober na krožniku

Vsekakor njegova prisotnost skupaj s še nekaterimi tujerodnimi vrstami ni dober signal za Tržaški zaliv. Je pa njegovo meso zelo okusno, zaradi prevelikega ulova so ga na nekaterih predelih Amerike že zaščitili.

Deli novico:

grancipor |  02 .11. 2015 ob  07: 39
@ Hudoba To kar praviš je tudi res.Kaj mi ljudje lahko naredimo?Dokazali smo s svojimi dejanji,da naravi bolj škodimo kot koristimo.Narava bi že sama poskrbela zase,če nebi človek vplival na okolje v katerem živi tako,da nekatere živali v morju in izven njega so ogrožene in počasi izginjajo iz našega okolja in na njihovo mesto pridejo druge tujerodne vrste.ki se včasih tudi križajo med sabo.Temu nekateri pravijo evolucija!
Hudoba |  01 .11. 2015 ob  17: 28
Vsaka tujerodna vrsta ogroža lokalni ekosistem. To so ugotovili vsepovsod po svetu, kjer so se srečali s temi težavami, pa naj bo to žival ali rastlina.
Satir |  01 .11. 2015 ob  08: 07
Ma kaj se je vsem skisalo? Halo je kdo še sploh doma tukaj?
zaSSeka |  01 .11. 2015 ob  07: 31
Ni seu u cuketo ) samo mikeno se je v stražarski stolo vživel in to je zabavno ...
Predlagam da iz razglednega stiolpa pogledaš še jou tube CERN openinng the abiss xD ....mind openning in lahko googlaš dogodke od zadnjega experimenta je vse tiho in vse se uresničuje .... zlo je potencirano in samo redki bodo videli za kaj dejansko gre ....vzame samo 15 min dragocenega časa ogleda se pa splača.....
grancipor |  31 .10. 2015 ob  17: 42
Našega domačega so ga itak že iztrebili in skoraj uničili čeprav je zaščitena tako,da je ta nova vrsta dobrodošla posebno zato,ker je večja in pri nas ni zaščitena.Dober tek!
zaSSeka |  31 .10. 2015 ob  17: 38
Alorus rakus muslimanikus extremistikus .... je pa zabavno, da niti enga ukrajinikusa ni....pa ima tudi burne vode )
zamrznitev |  31 .10. 2015 ob  13: 17
Pa kaj se zivali ne dajo miru al kako je zdaj to? :-)
Ne  |  31 .10. 2015 ob  12: 06
14
samo rak, tudi Sirci,Pakistanci,Afganistanci,... nas ogrožajo