VSE VEČJI STRAH V RUSIJI: Medtem ko v kolonah bežijo iz države, so objavili seznam poklicev, izvzetih iz delne mobilizacije (VIDEO)

Svet

Rusko obrambno ministrstvo je danes objavilo seznam poklicev, ki bodo izvzeti iz vpoklica, potem ko je ruski predsednik Vladimir Putin v sredo napovedal delno mobilizacijo. Mobilizaciji se bodo tako izognili zaposleni v državnih medijih, na področju informacijskih tehnologij in mnogi v finančnem sektorju, danes poroča britanski BBC.

Med izjeme so uvrščeni državljani z univerzitetno izobrazbo, ki delajo v akreditiranih organizacijah na področju informacijskih tehnologij, v državnih medijih in zaposleni v organizacijah, ki zagotavljajo stabilnost nacionalnega plačilnega sistema in infrastrukture finančnega trga ali upravljajo bančno likvidnost in gotovinski promet, poroča ruska tiskovna agencija Tass.

"Delodajalci morajo sestaviti seznam delavcev, ki izpolnjujejo merila, in ga predložiti generalštabu ruskih oboroženih sil, da bodo služili kot podlaga za izvzetje teh državljanov iz vpoklica v vojsko," so sporočili z ruskega obrambnega ministrstva. Hkrati so oblasti priznale, da je treba nekatere sektorje izključiti iz morebitne mobilizacije, da bi zagotovili njihovo nemoteno delo.

Mnogi strokovnjaki sicer opozarjajo, da je besedilo odloka o mobilizaciji nejasno, kar bi lahko omogočilo njegovo razširitev, če bi to bilo potrebno. Eden od odstavkov pa je tudi v celoti zaupen. Tiskovni predstavnik Kremlja Dmitrij Peskov je danes dejal, da se ta odstavek nanaša na skupno število Rusov, ki bi jih lahko vpoklicali, česar pa po njegovih besedah ni mogoče razkriti. Pred tem je neodvisni časnik Nova Gazeta poročal - sklicujoč se na neimenovani vladni vir -, da je bilo v redigiranem delu dovoljeno vpoklicati do milijon ljudi in ne 300.000, kot so sporočili javnosti.

Napoved delne mobilizacije je v številnih ruskih mestih sprožila proteste, na katerih je bilo po poročanju BBC aretiranih več kot 1300 ljudi. Po navedbah aktivistov so nekaterim med njimi na policijskih postajah že ukazali, naj se zglasijo za mobilizacijo. Peskov je v odgovoru na novinarsko vprašanje o tem dejal, da to ni v nasprotju z zakonodajo.

Nemčija za skupno stališče EU glede Rusov, ki bežijo pred vpoklicem

Nemška vlada si želi v prihodnjih tednih na evropski ravni doseči skupno stališče glede ravnanja z Rusi, ki se želijo izogniti vpoklicu, potem ko je ruski predsednik v sredo napovedal delno mobilizacijo. Na mejnih prehodih z Rusijo, zlasti na meji z Gruzijo, Finsko in Kazahstanom so medtem še vedno kolone vozil z ljudmi, ki zapuščajo državo.

"Dejstvo, da se številni ruski moški poskušajo izogniti vojaškemu služenju v Ukrajini, je dober znak," je danes v Berlinu dejal tiskovni predstavnik nemške vlade Steffen Hebestreit in dodal, da je zdaj treba skupaj z drugimi državami članicami Evropske unije glede njih najti izvedljivo rešitev. Pri tem je tudi poudaril, da bi bilo treba pred odobritvijo azila preučiti motive vseh, ki naj bi imeli ugovor vesti, in jasno ugotoviti, da ne delajo za rusko državo.

Zaenkrat niti v Nemčiji niti na ravni EU ni načrtov za poseben program sprejema ali tako imenovanih humanitarnih vizumov za tiste, ki bežijo pred vpoklicem. Tiskovni predstavnik nemškega notranjega ministrstva Maximilian Kall pa je dejal, da so bili postopki za sprejem v Nemčiji spremenjeni že aprila, tako da je nasprotovanje mobilizaciji Rusov zadosten razlog za zaščito, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Baltski državi Estonija in Latvija, ki mejita na Rusijo, sta sicer že v sredo sporočili, da ruskim državljanom, ki bežijo pred vpoklicem v vojsko, ne bosta dali azila. Nemčija pa je doslej v okviru programa, ki naj bi nudil zaščito disidentom, novinarjem in znanstvenikom, sprejela že 438 oseb iz Rusije.

Na mejnih prehodih z Rusijo so medtem še vedno dolge kolone vozil, v katerih so predvsem številni Rusi, ki se želijo izogniti morebitnemu vpoklicu. Dolge vrste se med drugim vijejo na meji z Gruzijo, kamor so se nekateri odpravili tudi s kolesi, da bi obšli kolone avtomobilov, poroča BBC.

Gruzija je sicer ena redkih sosednjih držav, v katero lahko Rusi vstopijo, ne da bi morali zaprositi za vizum. Vizuma Rusi ob vstopu ne potrebujejo tudi v Kazahstanu, kjer je mejna služba danes potrdila, da se je število ljudi, ki vstopajo iz Rusije, bistveno povečalo. Kazahstanska mejna služba je pojasnila, da vseh 30 kontrolnih točk za avtomobile deluje normalno, vendar na štirih od njih prihaja do zastojev zaradi povečanega pretoka potnikov in vozil.

Po statističnih podatkih kazahstanskega notranjega ministrstva je letos v državo vstopilo 4,3 milijona tujcev, od tega približno 1,7 milijona Rusov. Notranje ministrstvo je zagotovilo, da spremlja migracijske procese in spoštovanje zakonov, ki Rusom omogočajo vstop v Kazahstan brez vizuma, vendar lahko v državi ostanejo le 90 dni od prehoda meje.

Tudi na 1300 kilometrov dolgi meji s Finsko, kjer sicer Rusi za vstop potrebujejo vizume, oblasti poročajo o povečanem prometu, vendar poudarjajo, da je ta na obvladljivi ravni. Na drugih destinacijah, ki so dosegljive z letalom, kot so Istanbul, Beograd ali Dubaj, pa so se cene vozovnic takoj po objavi vpoklica vojske dvignile, nekatere destinacije pa so bile popolnoma razprodane.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija