VSE VEČJA ZASKRBLJENOST ZARADI NOVEGA SEVA: Naše ministrstvo svetuje čimprejšnjo vrnitev v domovino

Svet

Evropska komisija je zaradi nove različice novega koronavirusa, ki se je pojavila v južni Afriki, državam članicam danes predlagala začasno zaustavitev letov iz držav s tega območja, je v Bruslju dejala predsednica komisije Ursula von der Leyen in ob tem poudarila, da je pomembno delovati "hitro, odločno in enotno"

"Novico o novi, močno mutirani različici novega koronavirusa jemljemo zelo resno. Vemo, da bi mutacije lahko povzročile nastanek in širjenje še bolj zaskrbljujočih različic virusa, ki bi se lahko v nekaj mesecih razširile po vsem svetu," je v današnji izjavi dejala von der Leynova. Zato je pomembno, da "vsi v Evropi delujemo zelo hitro, odločno in enotno".

Evropska komisija je zato danes državam članicam predlagala sprožitev zasilne zavore za potovanja z območja južne Afrike in drugih prizadetih držav, da bi omejili širjenje nove različice novega koronavirusa B.1.1.529. Vsi poleti v te države bi morali biti začasno ustavljeni, dokler ne bomo bolje razumeli nevarnosti, ki jo predstavlja ta nova različica, potniki, ki se vračajo s tega območja, pa bi morali spoštovati stroga pravila karantene, je povedala von der Leynova.

O razmerah se je danes pogovarjala tudi z znanstveniki in proizvajalci cepiv, ki, kot je dejala, v celoti podpirajo takšne previdnostne ukrepe, da bi preprečili mednarodno širjenje te različice. Ob tem je še opozorila, da je v pogodbah, ki jih je EU sklenila s proizvajalci cepiv, navedeno, da je treba cepivo proti covidu-19 takoj prilagoditi novim različicam, ko se pojavijo.

Von der Leynova je tudi ponovno pozvala k cepljenju in upoštevanju pravil za zaščito pred virusom. "Prosim, cepite se čim prej, če se še niste," je dejala in ob tem še dodala, da poživitveni odmerki nudijo še boljšo zaščito.

Odločitev o sprožitvi zasilne zavore morajo sedaj sprejeti države članice. Slovensko predsedstvo Sveta EU je na predlog Evropske komisije za danes popoldne sklicalo srečanje v okviru skupine članic za skupno odzivanje na krize, je povedala govorka komisije Dana Spinant. Namen sestanka je uskladiti odzivanje, priporočila te skupine niso zavezujoča, saj članice same odločajo o prepovedi letov. Številne države, med njimi tudi nekatere članice EU, so zaradi nove različice, ki naj bi bila zaradi nenavadno velikega števila mutacij zelo nalezljiva, že omejile potovanja z juga Afrike.

MZZ Slovencem v Južni Afriki svetuje čimprejšnjo vrnitev v domovino

Ministrstvo za zunanje zadeve zaradi nove različice novega koronavirusa B.1.1.529, ki se je pojavila v Južni Afriki, slovenskim državljanom, ki so v tej državi, svetuje, naj se čim prej vrnejo v domovino ter aktivno spremljajo razmere, saj je pričakovati, da bo vse več držav uvedlo omejitvene ukrepe za potnike s tega območja. Potnikom, ki so nameravali potovati v države z zaznano novo različico virusa B.1.1.529, MZZ tudi svetuje, da nenujna potovanja odložijo ali opustijo. Dodali so še, da ministrstvo spremlja razmere, ki jih je povzročila nova različica virusa.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  27 .11. 2021 ob  09: 41
haha ta je pa dobra ,(čimprejšnjo vrnitev v domovino)zakaj pa?...a seveda, da prineste nigro sev,da naprej težijo s cepivom ki je itak neučinkovito...učinkoviti pa so kovid,šoldki
vseved |  26 .11. 2021 ob  21: 38
-1
Vse ki pridejo iz Afrike takoj pobasat in zapret za 14 dni v karanteno.
vseved |  26 .11. 2021 ob  21: 34
-3
naabasani,ti nam povej.Zagotovo imaš kak podatek ki si ga našel na spletu ali pa ti ga je posredoval najlepši, najpametnejši,naj.... Ti in Benito sta najboljši vir .
manemebasat |  26 .11. 2021 ob  19: 37
Prasci novinarski, raje povejte koliko je mrtvih v Sloveniji zaradi cepiva! Gnusi ogabni!
Martin Kacur |  26 .11. 2021 ob  17: 27
-3
Komaj čakam črnogorski sev