VSE VEČ PRIMEROV HEPATITISA NEZNANEGA IZVORA PRI OTROCIH: Šestim so morali celo presaditi jetra

Svet

Primere hepatitisa neznanega izvora so doslej zabeležili v še štirih evropskih državah in ZDA, je danes sporočil Evropski center za preprečevanje in obvladovanje bolezni (ECDC). Pred tem je Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) v petek sporočila, da spremlja 84 primerov akutnega hepatitisa, prve so 5. aprila potrdili v Veliki Britaniji.

Primere so zasledili še pri otrocih na Danskem, Irskem, Nizozemskem in v Španiji, je danes sporočil ECDC. Devet domnevnih primerov so zabeležili tudi v ameriški zvezni državi Alabama.

"V vseh državah, ki poročajo o primerih, potekajo preiskave. Natančen vzrok hepatitisa pri teh otrocih trenutno še ni znan," so zapisali v izjavi.

Okužba je doslej večinoma prizadela otroke, mlajše od desetih let, simptomi pa so zlatenica, driska, bruhanje in bolečine v trebuhu. V večini primerov otroci niso imeli vročine, vendar so bili nekateri primeri v Združenem kraljestvu tako hudi, da so morali bolnike premestiti na specializirane otroške enote za bolezni prebavil. Šestim otrokom so morali presaditi jetra.

Pri otrocih niso odkrili znanih virusov hepatitisa od A do E, zato britanski zdravstveni organi preučujejo povezavo z običajnimi virusi ali drugimi možnimi vzroki, kot so covid-19, okužbe ali okoljski dejavniki.

Za zdaj preiskovalci domnevajo, da je najverjetnejši vzrok okužba, so sporočili iz ECDC.

"Povezave s cepivom proti covidu-19 niso ugotovili, pri podrobnih informacijah, zbranih z vprašalniki o hrani, pijači in osebnih navadah, pa niso ugotovili nobene skupne izpostavljenosti," so še dodali v ECDC.

Direktorica kliničnih in novih okužb pri britanski agenciji za zdravstveno varnost Meera Chand je že v petek dejala, da običajni higienski ukrepi, kot je umivanje rok, pomagajo zmanjšati širjenje številnih okužb, ki jih trenutno preiskujejo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
alfa |  20 .04. 2022 ob  05: 43
me zanima kaj sedaj porečejo ti starši ,ki so dali otroka cepit in še bolj me zanima kako jim bo,ko jim bodo ti otroci očitali,ko zrastejojQuery11230006609501865461498_1650426055506?
Argument |  19 .04. 2022 ob  20: 23
O številu cepljenih proti covidu teh otrok , pa vse tiho je bilo !