VSE VEČ NASILJA NAD POLITIKI: Dva nova napada

Kronika

V Nemčiji sta bila napadena še dva politika, kar je dodatno povečalo zaskrbljenost zaradi vse večjega političnega nasilja v državi. Predstavnika populistične desničarske stranke Alternativa za Nemčijo (AfD) in skrajno leve stranke Die Linke sta bila med zadnjimi žrtvami napadov v preteklih dneh.

Mario Kumpf

Po poročanju lokalnih medijev je bil parlamentarec AfD Mario Kumpf napaden v supermarketu 22. maja. Podružnica AfD v Saški je potrdila incident in dejala, da je Kumpfa napadalec udaril v obraz. Policija je kasneje aretirala 53-letnega moškega zaradi suma napada, vendar motiv trenutno ni znan. "Vsak fizični napad zaradi političnih razlogov je eden preveč," je dejala parlamentarna skupina AfD Saška. "Demokracija temelji na mirni izmenjavi argumentov."

Napad na Kumpfa je sledil drugim incidentom, ki so vključevali svetnico stranke Die Linke, Eliso Grobe. Po poročanju revije Der Spiegel je bila hiša lokalne predstavnice večkrat napadena v zadnjih dneh, neznani napadalci pa so jo 19. maja obmetavali s kamenjem. Čeprav Grobejeva med tem incidentom ni bila doma, je njen brat napad videl. "Poklical me je malo po polnoči. Bila sem na prireditvi in sem šla takoj domov," je povedala političarka. "Našli smo več velikih kamnov na ulici pred hišo."

Naslednji dan je bila njena hiša ponovno tarča napada. Tokrat je Grobejeva opazila skupino mladih, ki so zbirali kamne in izvajali geste, ki jih je Der Spiegel opisal kot 'antikonstitucionalne'. Nekateri naj bi vpili 'Sieg Heil' – slogan, povezan z nacizmom. Kamenje naj bi kasneje tisto noč vrgli skozi okno njene hiše. Nihče ni bil poškodovan.

Najnovejši incidenti prihajajo po številnih drugih napadih na politike v državi, politično nasilje pa se je povečalo po napadu na Matthiasa Eckeja iz Socialdemokratske stranke (SPD). Ecke, ki vodi strankino listo za evropske volitve, je bil hospitaliziran v začetku maja, potem ko ga je v Dresdnu napadla tolpa moških.

Nemška notranja ministrica Nancy Faeser, povezana z Antifo, je izrazila zaskrbljenost zaradi naraščajočega političnega nasilja v državi, ki po njenih besedah 'spiralno' narašča. "Politiki so ogroženi, njihovi uradi so napadeni, njihove domove oblegajo, njihovo zasebno premoženje je poškodovano ali uničeno," je dejala. "To spiralo moramo ustaviti," poroča Brussels Signal.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Stric iz ozadja |  24 .05. 2024 ob  08: 22
Edino pravilno je, da se jih namlati! Eno govorijo, drugo delajo. Nategujejo ljudi za uresničevanje lastnih sebičnih ambicij pri tem pa so popolnoma odtujeni od resničnega/dejanskega stanja, življenja in okoliščin. Paraziti. Nobene škode.