VSE SLEDI VODIJO DO TE KOPRSKE STAVBE: Tako smo raziskali misterij, kdo stoji za 'fejk' profilom Boruta Bizjaka!

Koper

Po tem, ko je odgovorni urednik Regionala Draško Golubar postal tarča napadov in groženj s smrtjo, ki so mu povzročali tako osebno kot poslovno škodo in prihajali s strani enega in istega uporabnika, "Boruta Bizjaka", se je odločil vzeti stvari v svoje roke. Ko je Borut Bizjak med vnetim blatenjem Regionala na facebooku izdal, da je "preko informacij javnega značaja prejel precej zadev" s strani različnih institucij, ga je Golubar nemudoma povezal z "Andrejem Karničarjem iz Kort", za katerega je prejel informacijo, da je na različne institucije pošiljal te iste zahteve. Takoj je posumil, da bi lahko šlo za isto osebo in da je facebook profil Borut Bizjak pravzaprav 'fejk'. A pot do ugotovitve, kdo stoji za njim, je bila neverjetno dolga in izjemno naporna. To je zgodba o raziskovanju zarote, uperjene proti Regionalu in njegovemu odgovornemu uredniku. To je tudi zgodba o tem, kako lahko s pomočjo podatkov, dostopnih na socialnih omrežjih, v današnjem času izveš marsikaj o marsikom. In ob tej zgodbi boste ostali odprtih ust.

V ponedeljek, 1. aprila, je Golubar po prebiranju Delove kolumne Borisa Šuligoja, v kateri je ta precej nespretno uporabil zapise 'fejk' profila Boruta Bizjaka, že imel v rokah tudi IP-naslov, s katerega je uporabnik "Borut" na našem portalu objavljal sovražne komentarje, istočasno pa smo vedeli, da sta "Borut" in "Borut Bizjak" na facebooku isti osebi, saj se je "Borut" na Regional prijavil s pomočjo facebook profila "Borut Bizjak".

FOTO: Posnetek iz CMS-sistema Regionala, iz katerega je razvidno, da je komentar uporabnika "Borut" prišel iz tega IP-naslova.

Golubar je takrat imel tudi informacijo, da je neki "Andrej Karničar" z naslovom Korte 127 poslal zahtevke za dostop do informacij javnega značaja na vsaj dve instituciji, eno v Izoli, drugo v Piranu. Ravno tako pa se je uporabnik s 'fejk' profilom "Borut Bizjak" na faceboku v enem izmed zapisov pohvalil, kako je "zbral dokumente" s pomočjo zahtevkov za dostop do informacij javnega značaja.

Sledi so bile zanimive. A Golubar takrat še ni vedel, kako bi vse te indice povezal v skupno in smiselno celoto. Ni mu preostalo drugega, kot da se korak za korakom poda na trnovo pot do resnice. Naj na tem mestu poudarimo, da so "Andreja Karničarja" iz "Kort" v eni izmed omenjenih institucij povabili, da osebno pride na vpogled zahtevanih dokumentov. A prišel ni nihče. 

[gallery id='28']

FOTO: Posnetek zaslona elektronske pošte, ki jo je 26. 3. 2019 poslal "Andrej Karničar" z navedenim naslovom Korte 127 in elektronsko pošto andrejkarn@gmail.com.

"Nisem vedel, ali gre za eno ali več oseb. Prva stvar, ki sem jo naredil, je bila ta, da sem v Google vtipkal ime 'Andrej Karničar' in ugotovil, da res obstaja nekdo, ki se tako imenuje. Izvedel sem, da se ukvarja z energijami, z zdravljenjem, duhovnostjo. V Kopru. Po njegovem priimku sodeč se mi je zdelo, da prihaja s Štajerske – zdela se mi je malce čudna povezava z 'Borutom Bizjakom', ki se prek 'fejk' profila spravlja name, ampak v resnici nikoli ne veš," pove Golubar.

FOTO: Hiša na naslovu Korte 127, v kateri ne živi nihče od leta 2004 in ima še vedno staro oznako "Dvori nad Izolo".

V Kortah ga je pričakala zapuščena hiša

Še istega dne se je odpravil v Korte, od koder je "Andrej Karničar" z naslova Korte 127 pošiljal poizvedbe o Regionalu na različne institucije. "Usedel sem se v avto, vpisal naslov v Google maps in se odpravil. Zanimalo me je, če na tistem naslovu kdo živi." Ko je prispel na kraj, je uzrl prizor, ki ga niti v sanjah ni pričakoval. "Hiša, ki je stala tam, se mi je zdela zelo čudna. Zaprta polkna, nikjer nikogar," pripoveduje. Ker se hiša nahaja v stranski makadamski ulici, čisto na koncu vasi, se tam ni zadržal veliko časa in se odpravil nazaj proti Izoli. 

Na Facebooku je nato poiskal spletno stran Andreja Karničarja in ga poklical na tam objavljeno telefonsko številko. "Karničar se je javil, jaz pa sem si izmislil zgodbo, da stojim pred 'njegovo' hišo v Kortah in imam paket zanj, vendar nikogar ni doma. Odvrnil mi je, da nima nič s Kortami in da živi v Kopru, da pa vseeno pričakuje nek paket. Vprašal me je, iz katerega podjetja ga pošiljajo. Nekaj sem si izmislil, on pa je rekel, da to že ne more biti zanj. Opravičil sem se in se poslovil. Rekel sem si: 'Andrej Karničar je torej očitno iz Kopra in če bi živel v Kortah, bi mi zelo verjetno to tudi povedal.'"

"Andrej Karničar" pošiljal zahtevke že pred leti!

Razvoj dogodkov je nato pospešilo prav posebno naključje, po katerem je Golubar izvedel, da ima "Karničar" že dolgo zgodovino pošiljanja zahtevkov na institucije. "Od osebe, ki je ne bom imenoval, a je pred leti delala na Občini Izola, sem po SMS-u prejel zabaven odziv na Šuligojevo kolumno," pove Golubar. (Njegov odziv je na fotografiji spodaj.)

"Poklical sem ga in mu pojasnil, da zgodba vendarle ni tako nedolžna. Povedal sem mu za zahteve za dostop do informacij javnega značaja, za Boruta Bizjaka na facebooku …" Nato je sledil preobrat, ki ga Golubar ni pričakoval. "Ne da bi mu povedal za Andreja Karničarja – povedal sem mu zgolj za nekoga iz Kort – je rekel: 'Počakaj, povej še enkrat. Kdo iz Kort?' Odvrnil sem: 'Andrej Karničar'. Močno se je začudil in mi povedal, da jim je v času, ko je delal na izolski občini, nekdo z istim naslovom in istim imenom pošiljal zahtevke za dostop do informacij javnega značaja. Torej, to se je dogajalo že pred leti," pripoveduje Golubar. Na vprašanje, kako se je po tolikšnem času spomnil "Karničarja iz Kort", je njegov sogovornik odvrnil, da zato, ker je bilo zahtevkov precej in mu je priprava zahtevanega materiala vzela ogromno časa.

Golubar priznava, da je sprva mislil, da za vsem tem stoji nekdo iz GZOP, a mu je bilo po prejeti informaciji od omenjenega nekdanjega zaposlenega na Občini Izola jasno, da temu ni tako. "Ne more biti nekdo iz GZOP, če se je to dogajalo že pred desetimi leti. Ko sem k temu prištel še Šuligojevo kolumno v Delu, sem si rekel, da morajo to biti neke ’stare sile’, ki se s tem očtino kar profesionalno ukvarjajo."

Poštar pojasnil skrivnost iz Kort

Misterij se je poglabljal, Golubar pa je nadaljeval z raziskovanjem. "Na Googlu sem želel poiskati, kdo je živel (ali živi) na naslovu Korte 127, a nisem našel ničesar. Sem pa našel nekoga na naslovu Korte 127 a, in sicer dva člana družine Mejak. Po brskanju je prišel do več informacij o Mejakovih, a zgodba se je s tem samo še bolj zapletala. "Med brskanjem sem nato prišel do informacije, da je s to družino povezana T. Mejak. In jaz osebo s tem imenom poznam, saj gospa dela v podjetju, ki z nami tudi poslovno sodeluje." Takrat Golubar ni razumel, če obstaja kakšna povezava med T. Mejak in 'fejk' profilom ter zato začasno opustil raziskovanje te zadeve. A k Mejakovim, ki v tej zgodbi sicer nimajo popolnoma nič in so hudo zlorabljeni, saj jim je nekdo kar tako "ukradel naslov hiše", se bomo še vrnili.

FOTO: Posnetek SMS-pogovora med Golubarjem in lokalnim veljakom

Že naslednjega dne pa je Golubar dodal nov kamenček v mozaik reševanja te zagonetke. "Poklical sem enega lokalnih veljakov v Izoli, za katerega sem vedel, da mi lahko pomaga ugotoviti, kdo sploh živi na naslovu Korte 127." Srečala sta se naslednji dan. "Poklical je nekoga iz Kort, ki dobro pozna vse stanovalce. A tudi on ni poznal odgovora na moje vprašanje. Stvar je nato preveril pri poštarju. Po samo dvajsetih minutah je poklical mojega sogovornika in mu povedal, da na tem naslovu že zdavnaj ne živi več nihče," pripoveduje Golubar. Ob tem je izvedel še, da je na tistem naslovu pred časom živela gospa, sorodnica Mejakovih, a je vse od njene smrti hiša prazna. "Takrat sem dobil potrditev, da tam dejansko ne živi nihče in se je ta misterij začel še bolj zapletati," nam pove.

FOTO: Del objav Boruta Bizjaka, iz katerih je razvidna obsedenost z avtobusi, predvsem piranskimi. Različne objave, od "najdenih narkomanskih igel" do "vroče klime, ki piha na piranskem avtobusu sredi poletja", zadnji komentar na temo avtobusov pa 21. marca letos na uradni facebook strani piranske občine pod novico o sklenitvi koncesijske pogodbe s podjetjem Arriva. (Vse te fotografije si lahko ogledate v polni velikosti v galeriji na koncu članka). 

Borut Bizjak s facebooka: pasjeljubec, obseden z avtobusi, nenehno na tekočem s ponudbo različnih trgovskih verig

Naslednja sled, ki se jo je odločil raziskati, je bil facebook profil "Boruta Bizjaka". "Začel sem delati 'screen shote' vseh objav, ki jih je dal na Facebook, vsega, kar je delil in s kom je povezan. Naredil sem 'screen shote' vseh komentarjev, ki jih je naredil proti meni in Regionalu, ter še vse ostale," pojasnjuje Golubar.

FOTO: Le del Bizjakovih facebook objav različnim trgovskim družbam. 3. novembra 2016 je spraševal po Bio Vegi Burgerju in Veggie Snitzhlu, dve leti zatem, 9. avgusta 2018, pa znova po Bio Vegi Burgerju. Sklepamo, da mu je bil izdelek resnično všeč. Zanimajo ga še ostali "bio" izdelki, izkazuje kritiko Lidlu Slovenija, češ da že dve leti številni zahtevajo več veganske ponudbe, in hvali Hofer, ki naj bi imel tako ponudbo. V drugi objavi znova hvali Hofer, ki naj bi imel za razliko od Lidla veliko naklonjenost "tistim, ki ne jemo mesa". Iz kopice takih in drugačnih objav trgovskim družbam, v katerih enkrat kritizira Hofer, potem Lidl, izstopajo objave 10. novembra 2016. Takrat je Bizjak naenkrat pisal Tušu, Mercatorju, Hoferju in tudi Lidlu z vprašanjem: "Pozdravljeni, zanima me, ali je v vašem asortimanu mogoče najti žvečilne gumije Bazooka". (Vse te fotografije si lahko ogledate v polni velikosti v galeriji na koncu članka). 

Golubar je pri tem ugotovil, da Bizjak prek facebooka piše veliko različnim trgovskim verigam, največ Lidlu in Hoferju, pa tudi Mercatorju, ter da ima očitno nekaj "proti avtobusom v Piranu" in družbi Arriva, "saj je nenehno delil objave, večinoma od Radia Capris in v enem primeru od Primorskih novic, kako so na avtobusu v Piranu recimo našli narkomansko iglo ali je bilo kaj drugega narobe," pove. Bizjak je največ objav, uperjenih proti avtobusom v Piranu, delil v skupini Gibanje Portorož. Med vsemi Bizjakovimi objavami na facebooku "so bile določene sledi, ki pa jih v tistem trenutku nisem uspel nikakor povezati v smiselno celoto."

VIDEO: Posnetek nekaterih Bizjakovih objav 

Bizjakov IP-naslov vodil do računalniške mreže Radia Capris

V sredo, 3. aprila, je raziskovanje našega odgovornega urednika doživelo največji preboj. Omenili smo že, da je imel Golubar v rokah IP-naslov uporabnika, ki se je v komentarjih na strani Regionala predstavljal kot "Borut", na facebooku pa kot "Borut Bizjak", a se je zavedal, da s prosto dostopnimi orodji na internetu skorajda ne moreš ugotoviti uporabnikove točne lokacije. "To lahko ugotovi policija na podlagi odredbe sodišča, kar pa traja veliko časa. V svoji glavi sem se takrat spraševal, če bi to sploh vzeli resno. Vseeno sem šel na splet preverit IP – ugotoviti nisem mogel nič oprijemljivega," razlaga Golubar.

Slučajen pogovor, ki pripelje do šokantne sledi

Kmalu zatem pa je sledil šok. Pogovor z zelo dobrim računalniškim strokovnjakom iz Kopra, ki med drugim izdeluje tudi spletne strani. Golubar ga je poklical, da bi se dobila v petek, 5. aprila, na sestanku. Potem, ko sta se dogovorila za sestanek, ga je Golubar na koncu telefonskega pogovora prosil še, če mu lahko pomaga pri preverjanju nekega IP-naslova zaradi določenega komentarja, ki je bil poslan z njega. "Vprašal sem ga, če ima kakšno orodje, s katerim bi se dalo točneje preveriti lokacijo, s katere je bil objavljen komentar 'Boruta' na Regionalu. Rekel je, da ne, da pa ima neko bazo IP-jev in naj mu naslov pošljem po SMS-u. To sem tudi storil," pove. "Povedal mi je, da je stoodstotno prepričan, da je to fiksni IP-naslov računalniške mreže, ki je v uporabi na Radiu Capris. Bil sem resnično več kot šokiran, saj tega niti z največjo domišljijo nikakor nisem pričakoval." Če IP-naslov 193.77.212.130 vtipkate v Googlov brskalnik, je ena izmed povezav tudi ta, ki je na spodnji fotografiji. Pod "stream name" se namreč nahaja točno ta IP-naslov. 

Zgovorne fotografije razkrile, kateri avtomobil vozi, kaj ga zanima, katere prehrambene izdelke kupuje in še marsikaj

Po pogovoru z računalničarjem, ki je razkril, da fiksni IP-naslov uporabnika "Borut" na Regionalu pripada računalniku, ki je povezan v mrežo omenjenega podjetja, je bil to ključni trenutek, ko se je zavedel, da bo morda vendarle možno ugotoviti pravo identiteto 'fejk' profila "Borut Bizjak" na facebooku. Da bi se lažje dokopal do odgovora, je Golubar vzel pod drobnogled vse facebook objave Boruta Bizjaka. Ugotovil je, da ima oseba, ki se skriva za tem 'fejk' profilom, poleg avtobusov fiksacijo z različnimi trgovskimi družbami, ki jim postavlja najrazličnejša vprašanja. Na podlagi vseh njegovih objav lahko logično sklepamo, da je oseba, ki se skriva za profilom Boruta Bizjaka, vegetarijanec ali vegan. Med drugim je trgovcem postavljal vprašanja o žvečilnih gumijih Bazooka.

Iz njegovih objav je bilo sklepati tudi, da je pasjeljubec, saj je v eni dolgi objavi tožil, kako so ga blokirali na facebooku Zavetišča Horjul, v drugi pa delil povezavo do članka z vsebino o "živalski policiji" v skupino Naš Kuža. 

Je pa Bizjak na eni fotografiji (posnetek zaslona njegove objave smo objavili zgoraj v članku) nehote razkril še en podatek o sebi. "Na eni sliki je delil izdelek, ki ga je slikal v svojem avtomobilu, kjer pa se v zgornjem levem kotu vidi delni napis 'AVI 950 EUROPE', za kar sem predpostavljal, da je ime navigacijskega sistema 'NAVI 950 EUROPE'. Edina blagovna znamka avtomobilov, ki uporablja to navigacijo s tem imenom, je Opel. Na podlagi številke '950' sem skušal ugotoviti, kateri model Opla jo uporablja in eden izmed njih je tudi Opel Astra," razkriva Golubar. 

FOTO: Avtomobil Opel Astra parkiran pred stavbo Radia Capris (fotografirano 5. aprila 2019)

"Nekdo iz Radia Capris je imel težave z avtobusi"

Golubar je do tistega trenutka uspel zbrati več indicev, a ni vedel, od kod "Borutu Bizjaku" obsedenost z avtobusi, zlasti piranskimi. "Poklical sem nekaj ljudi v Občini Piran, ki bi morebiti lahko povedali, če jih je kdor koli, ki je kakor koli povezan z Radiem Capris, kadar koli spraševal o kakšnih avtobusih." Že v drugem klicu je dobil potrditev. "Izvedel sem, da jim je nekdo, ki je zaposlen na Radiu Capris, lansko poletje pisal o incidentu, ki naj bi se mu pripetil na enem avtobusu … Da je imel neko težavo na piranskem avtobusu, ki bi ga moral peljati v Koper, da pa so ga vrgli z njega, kjub temu, da je imel veljavno kartico in v nadaljevanju izrazil svoje ogorčenje nad takim ravnanjem." (Dokaz hranimo v uredništvu.)

Golubar je nato ugotovil še, da sta Radio Capris in nato Bizjak delila izrazito negativne objave prav o piranskih avtobusih, o narkomanskih iglah in neznosni vročini v poletnem času. "Ko je Arriva podpisala pogodbo s piransko občino, se je pod objavo Občine Piran v komentarju javil celo Bizjak in ponovno negativno komentiral piranske avtobuse. Kjer koli se je pisalo o njih, se je ta Bizjak javil in vidi se, da je delal načrtno propagando proti avtobusom v Piranu," pojasnjuje. 

Padli dve kazenski ovadbi

FOTO: Kazenska ovadba, ki jo je na koprsko tožilstvo poslal pravi Andrej Karničar zaradi kraje identitete. 

Na podlagi vseh pridobljenih indicev je Golubar "realno sklepal, da dejansko ne gre za neko hudo zaroto 'starih sil'" in nato poklical kriminaliste. "Dobil sem se z njimi in še njim povedal celotno zgodbo. Svetovali so mi, naj podam kazensko ovadbo," pove. Istega dne je potrkal tudi na vrata pravega Andreja Karničarja iz Kopra. "Šel sem do njegovih poslovnih prostorov na tržnici v Kopru in mu pojasnil celotno zadevo. Zgrožen je povedal, da z vsem tem nima nič." Karničar je povedal, da bo tudi sam podal kazensko ovabdo. Na tožilstvo je še istega dne  poslal kazensko ovadbo zaradi zlorabe identitete." Še pred tem pa je posnel izjavo, ki smo jo objavili na Regionalu.

Golubar je nato s pomočjo T. Mejak, ki smo jo omenjali na začetku članka, stopil v stik z družino Mejak, ki živi na naslovu Korte 127 a. "Sprejeli so me v hišo, pogovarjali smo se in tudi njim sem povedal celo zgodbo. Gospa Mejak je rekla, da je na podlagi pogovorov s T. Mejak celo šla preverit do izolske upravne enote, če se je pa mogoče kdo brez njihove vednosti prijavil na njihov naslov, in ugotovila da se ni," dodaja Golubar.

Z "Borutom Bizjakom" imel težave tudi nekdanji sodelavec 

Potem smo kontaktirali še nekdanjega sodelavca omenjenega radia, Iztoka Gustinčiča. Precej je znana zgodba, ko sta nekdanji udarni dvojec Radia Capris  Gustinčič in Tomaž Klepač leta 2014 prestopila na konkurenčno radijsko postajo. Predvsem Gustinčič se je zatem soočal z različnimi poskusi blatenja in diskreditacij tudi na socialnih omrežjih. Čeprav je bil, ko smo ga kontaktirali, s partnerko in prijatelji na dopustu v Mehiki, nam je takoj potrdil, da je imel v preteklosti tudi sam težave s profilom "Borut Bizjak". "Sklepamo lahko, da ima 'Borut Bizjak' očitno tudi nekaj proti Gustinčiču, ki je z Radia Capris odšel na Radio 1," sklene Golubar. Borut Bizjak se je s precej zgovornim komentarjem pred kratkim oglasil tudi pod praktično edino objavo, ki jo je Gustinčič objavil na forumu GZOP. 

FOTO: Objava na Facebooku 21. marca 2019

"Presenetilo me je, da se ni odzval"

V kontakt smo stopili tudi z dolgoletnim voznikom avtobusa v Piranu, ki nam je zatrdil, da si je v preteklosti veliko dopisoval z omenjenim "Borutom Bizjakom". Dejal je, da ga je Bizjak začel kontaktirati v času stavke voznikov avtobusov v skupini Arriva septembra 2017. Pojasnil nam je, da ga je oseba na drugi strani nenehno spraševala o tehničnih podrobnostih v zvezi z avtobusi, da pozna vse avtobusne linije v Piranu ter celo tablice vozil. V facebook pogovoru naj bi mu razkril še, da je "imel v najemu prostore nekdanjega lokala Atlantida v Kopru, zdaj pa da ima v najemu prostore bara Beach garden v Izoli." Samo nekaj klikov je dovolj, da vsak lahko ugotovi, da noben "Borut Bizjak" nima in ni imel nikoli v najemu nobenega Beach gardna v Izoli, ravno tako pa ne Atlantide. "Po vseh njegovih objavah se vidi, da je zelo družbeno angažiran, čudi pa me, da se ni odzval na vaš članek o njem," nam je še zaupal sogovornik, ki želi ostati anonimen.

Po vsem tem le eno vprašanje: zakaj? 

In zaključek te zgodbe? Ukradena in zlorabljena identiteta nedolžnega pravega Andreja Karničarja iz Kopra, ki se je k nam priselil s Štajerske, si tu ustvaril družino. Ukraden in zlorabljen hišni naslov popolnoma nedolžne družine Mejak iz Kort nad Izolo, ki z vso zgodbo nima ničesar. Vsaj dve kazenski ovadbi. Odškodninska tožba. Kar 20 dni "ukvarjanja" s človekom, ki se mu zdi, da lahko očitno počne vse, kar se mu zljubi, ustvarja 'fejk' profile na facebooku, grozi, laže, manipulira, blati, zlorabi osebnost nedolžnega človeka, v njegovem imenu pošilja "zahtevke za dostop do informacij javnega značaja", zlorabi naslov hiše, v kateri ne živi nihče od leta 2004, zlorabi družino Mejak iz Kort, ki sploh ni vedela ničesar o tem.

Vse to je po mnenju človeka, ki se skriva za tem 'fejk' profilom  glede na grožnjo, ki jo je poslal uredniku tega portala po facebooku  "igra". In zaigrali smo jo. Sedaj pa pričakujemo, da bodo tudi organi, ki so v naši državi pooblaščeni za kaznovanje takega početja, odigrali svojo igro. In na podlagi vseh teh objavljenih indicev, sledi, IP-naslova, ljudi, ki so bili zlorabljeni in bili nevede "del igre" "Boruta Bizjaka", ugotovili in dokončno razkrili "igralca". Življenje pač ni le igra. Obstajajo tudi posledice. 

Tudi nas je šokiralo odkritje, da bi lahko kdorkoli na kakršen koli način, povezan, zaposlen ali pa le z dostopom do računalniške mreže omenjenega podjetja, imel karkoli proti Regionalu kot mediju, saj smo z omenjenim radiem v preteklosti več kot zgledno sodelovali. Zato poudarjamo, da smo napisali le stoodstotno preverjena dejstva, ki jih lahko podkrepimo z materialnimi dokazi in ta objava ni v ničemer uperjena proti Radiu Capris kot mediju ali podjetju izdajatelju le-tega. Toda iz priloženih dokazov nedvomno izhaja to, kar smo zapisali, zato tudi javno prosimo kolege z Radia Capris, da nam pomagajo s kakršnimi koli informacijami, ki bi lahko še dodatno osvetlile ozadje te zgodbe.