VSE BOLJ KAŽE, DA TAKŠNEGA NE BOMO UGLEDALI: Za načrtovani kulturni center ni denarja, tudi lokacija 'ni več primerna'

Izola

Izolani že več desetletij čakajo na kulturno prizorišče, ki bi zadostilo sodobnim programskim in tehnološkim potrebam lokalnega okolja, a kot kaže, se bodo še načakali. Težave nastajajo zaradi financ, pa tudi lokacija 'ni več primerna'.

Zamisel, da bi nov kulturni center, ki bi zadoščal potrebam Obalno-Kraške regije, stal na območju nekdanje Male opreme (IPA 3), se je porodila v obdobju, ko so se vse štiri občine slovenske Istre potegovale za pridobitev projekta Evropske prestolnice kulture (EPK).

Na občinskem uradu za prostor in nepremičnine so sprejeli sklep o pripravi prostorskega izvedbenega akta za ureditveno območje IPA 3 spomladi 2015. Parcelo s pogledom na morje je občina pridobila konec leta 2019. Občinski svet jo je razglasil za javno kulturno infrastrukturo, vlada pa je projekt Istrskega kulturnega centra Izola vključila v načrt razvojnih programov 2021–2024 in s tem zagotovila del finančnih sredstev za njegovo izvedbo.

Od takrat so se realne možnosti za izgradnjo novega kulturnega centra v Izoli znatno zmanjšale, pojasnjujejo na izolski občini. "Naziv Evropske prestolnice kulture sta namreč pridobili Nova Gorica in Gorica, prav tako ni povsem jasno, kolikšen delež sredstev bi za izgradnjo novega kulturnega centra v Izoli primaknila država – ta gotovo ne bodo pokrila vsaj polovice načrtovanih stroškov, kar bi omogočalo občini nemoteno izvedbo investicije," so prepričani na občini.

O možnostih sofinanciranja novega kulturnega središča v Izoli so 14. februarja letos razpravljali tudi župani občin slovenske Istre na koordinaciji P. I. K. A. V diskusiji so župani sosednjih občin potrdili, da je ideja o projektu nastala sočasno s prijavo obalnih občin na razpis za EPK. V primeru odobritve projekta in posledično pridobitvi nepovratnih finančnih sredstev bi bila možnost uresničitve ideje o novem kulturnem središču bliže realizaciji, danes pa posamezne občine ne morejo zagotoviti dodatnih finančnih sredstev za sofinanciranje kulturnega centra v Izoli, saj imajo tudi same stroške z obstoječimi kulturnimi prizorišči.

"Trenutno Občina Izola nima finančnih virov, s katerimi bi lahko financirala ta zahteven projekt, novo občinsko vodstvo pa ima tudi pomisleke o primernosti izbrane lokacije. To območje je bilo namreč še pred kratkim poplavljeno zaradi obilnega deževja in povišanega plimovanja morja," bojazen izražajo na občini.

Prizadevanja občine, da bi vendarle pristopila k dotičnemu projektu, sicer še ostajajo. "Pogovarjamo se o možnosti za izgradnjo novega objekta na območju zdajšnjega kulturnega doma oz. o novem kulturnem središču na lokaciji, ki ni neposredno ob morju – da bi zmanjšali poplavno ogroženost objekta, znižali stroške izgradnje in vzdrževanja," je pojasnil župan Milan Bogatič in dodal, da "zdajšnji idejni projekt predvideva center, ki je za potrebe majhne občine, kot je Izola, predimenzioniran".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
zoran13 |  07 .03. 2023 ob  10: 36
Ena od zanimivosti je tudi ta, da so vse politične garniture, ki so kandidirale na volitvah v Izoli, v svoje načrte zajele in umestile tudi Mladinski center v zadnjem času pa Kulturni center, le-tega pa ni in ni, pomembna je namreč zmaga na volitvah...potem pa bo, kot bo...saj je povsod omejitev s razpoložljivimi proračunskimi sredstvi...
kokodek |  07 .03. 2023 ob  07: 08
to je to in pika
Stiv Rivs |  06 .03. 2023 ob  20: 04
14
Veliko berem, kaj vse ta nova občinska garnitura NE BO naredila.
Pred volitvami pa polna usta kaj vse bo naredila.
Kako je s tehnološkim parkom ?
Kje so projekti za pridobivanje EU sredstev ?
Kaj bo s parkiranjem v mestu ?
Kultura je v Izoli zadnjih par desetletij zamrznjena, ker jo vodijo neki ljubiteljski "umetniki" ali kulturniki v čakanju na penzijo (beri Kobal, Radojevič)

ManofSteel |  06 .03. 2023 ob  19: 29
-7
To da občina nima denarja za takšen projekt smo eni z možgani to vedeli že 20 let od tega. Na tem območju nikoli ne bi zrasel kulturni center, saj lastnik ne bi nikoli tega dovolil kar je že zdavnaj to rekel tudi Kolencu ! Markočič je prodajal meglo o nekem projekti, ki ni imel nobene osnove...so pa pobrali kar nekaj dinarčkov za načrte in študije na račun občanov !! Morje se dviga ja, če bi se območje tako uredilo, kot se je promenada ne bi bilo nobenih poplav. Sicer vsi najemniki na tem območju dobro vemo, da tam bomo ostali še dooooooooooooooooooolgo časa. Namesto, da se gradijo hoteli, poslovni prostori in delajo plaže od katerih bi občina pobirala veliko denarja na račun davkov. Ne, gradili bi kulturne centre, ki so praktično minus za celotno občino ! Od kulturnega centra živijo le paraziti kvazi kulturniki na račun davkoplačevalcev. Wosli so končno popustili in dojeli, da bo na mestu kjer je Riba le zrasla kaka turistična ponudba, ne pa luknja brez dna ! Občina nima denarja za garažno hišo...župani pa vam prodajajo meglo o ne vem kakih znanstveno fantastičnih projektih bwahahahahaha...glupi Izolani. Plešite
anton |  06 .03. 2023 ob  18: 21
10
... objekt je po obliki "skropucalo", kjer koli in kadar koli boste zidali, naj bo zidava nekaj posebnega, arhitektura naj bo posebna, ne pravokotnik, ki zakrije celo "veduto" izole, zgledujte se po operni hiši v sydneyu ... oblika naj bo takšna, da bo že sam objekt všečen, zanimiv, po možnosti oblima naj predstavlja del zgodovine izole ...