VSE BOLJ GLASNI OČITKI, DA JE KORONAVIRUS POBEGNIL Z INŠTITUTA: So našli krivca za svetovno pandemijo?

Svet

Trditve, ki jih spodbuja ameriški predsednik Donald Trump, da virus sars-cov-2 izvira iz Inštituta za virologijo v kitajskem mestu Wuhan, ki naj bi bil tudi odgovoren za pandemijo novega koronavirusa, so "popolna izmišljotina", je danes po poročanju Deutsche Welle izjavila direktorica tega inštituta Wang Yanyi.

Inštitut za virologijo v Wuhanu je izoliral tri seve koronavirusa, ki so jih dobili iz netopirjev. "Imamo tri žive seve," je dejala in zagotovila, da se noben od njih ne sklada z virusom sars-cov-2. Tega virusa na inštitutu po njenih besedah niso preučevali. "O obstoju virusa sploh nismo vedeli, kako bi lahko iz našega laboratorija ušel, če ga nismo imeli?" je vprašala.

Po navedbah strokovnjakov naj bi novi koronavirus izviral iz netopirjev in naj bi preko drugega sesalca prešel na človeka. Mnogi krivijo mokro tržnico v Wuhanu, kjer prodajajo divje živali. Dejstvo, da se le nekaj kilometrov stran nahaja Inštitut za virologijo, pa je vir številnih hipotez in špekulacij, da je virus pravzaprav pobegnil iz inštituta.

Tudi ameriški državni sekretar Mike Pompeo je v začetku meseca omenil preiskavo, ki naj bi raziskala, ali virus izvira iz inštituta.

Ti sumi so "popolna izmišljotina", je poudarila direktorica inštituta Wang Yanyi za televizijo CGTN. "Tako kot vsi drugi tudi mi nismo vedeli, da virus obstaja," je po poročanju francoske tiskovne agencije AFP dejala v pogovoru, ki ga je televizija predvajala v soboto zvečer, posnet pa je bil 13. maja.

Inštitut v Wuhanu preučuje nekatere najbolj smrtonosne patogene na svetu. Znanstveniki s tega inštituta so na začetku epidemije s svojimi dognanji prispevali k boljšemu poznavanju novega virusa, njihovo delo pa so februarja objavili tudi v eni od znanstvenih revij, poroča AFP.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Ištrijan |  24 .05. 2020 ob  19: 23
Ce te informacije prihajajo iz nezmotljivih ameriskih virov, ki so med drugim navajale da je Kim tako rekoc klinicno mrtev (baje ze vec krat)......bo ze drzalo....
kokodek |  24 .05. 2020 ob  19: 19
če rečeta trump in pompeo, pa res ne verjamem !!!! to je kot orožje, ki naj bi ga imel sadam…..in še mnogo mnogo ameriških laži.....sicer pa si lahko vbrizgata razkužilo …..