VSAKO ČLOVEŠKO SRCE ZMORE DOBROTO IN LJUBEZEN: Samo lani razdelili 3335 ton hrane med revne Slovence

Slovenija

Začenja se teden karitas, ki tokrat poteka pod geslom Dobro iz vsakega srca, in vabi k sočutju, dobroti in solidarnosti z ljudmi v stiski. S tednom bodo obeležili tudi 29 let organiziranega delovanja Karitas v Sloveniji. Osrednja dogodka tedna bosta dobrodelni koncert Klic dobrote in romanje na Ponikvo, pravi Mojca Kepic iz Slovenske karitas.

"Vsako človeško srce je zmožno dobrote in ljubezni do bližnjega, vsako človeško srce je poklicano k dobroti in jo lahko izkaže. Iz vsakega srca pa lahko pride dobra misel in želja, dobra beseda in spodbuda ter dobro delo," je za STA pojasnila Kepiceva.

Po njenih besedah je bilo lani v različne programe Slovenske karitas vključenih skoraj 158.000 ljudi, od tega 28.000 otrok in 46.000 starejših. S pomočjo v hrani so pomagali več kot 95.000 ljudem po vsej Sloveniji. V sklopu materialne pomoči so razdelili 3335 ton hrane, pomagali so tudi z rabljenimi oblačili, higienskimi pripomočki in kurjavo.

Vsako leto v njihovih dejavnostih sodeluje več kot 11.000 prostovoljcev v 458 župnijskih karitas. Lani so skupaj opravili več kot 576.000 prostovoljskih ur. V obliki plačila najnujnejših položnic so pomagali 13.653 ljudem.

Med pomembnimi dogodki v tednu karitas bo sredino srečanje sodelavcev in prostovoljcev karitas iz vse Slovenije na Ponikvi s sveto mašo, ki jo bo daroval predsednik Slovenske karitas in mariborski nadškof Alojzij Cvikl.

V sredo zvečer bo v Celju v dvorani Golovec tradicionalni koncert Klic dobrote, ki ga Slovenska karitas pripravlja v sodelovanju z Radiotelevizijo Slovenija za družine v stiski z neposrednim prenosom na 1. programu Televizije Slovenija, Radiu Slovenija in Radiu Ognjišče.

Prav tako bodo dobrodelne koncerte po različnih krajih v Sloveniji v teh dneh prirejale tudi škofijske in župnijske karitas. Teden se bo zaključil z nedeljo karitas, je dejala Kepiceva.

Tudi tokrat Slovenska karitas vabi ljudi, da pokažejo sočutje in solidarnost do družin v stiski ter jim podarijo prispevek. Še posebej želijo pomagati otrokom in mladim v revnih družinah, ki jih je zaradi negotove zaposlitve, prenizkih dohodkov, nesreč, zadolženosti ali bolezni staršev vse več.

Dobrodelni koncert in spremljajoče akcije v decembru so namreč glavni vir za materialno pomoč na župnijskih karitas, kjer pomoč vsako leto prejme več kot 20.000 družin v stiski, je še povedala Kepiceva.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija