VSAK OTROK LAHKO VZLJUBI MATEMATIKO: Poučevati jo je treba na način, ki izhaja iz njegovega sveta (FOTO)

Koper

Bliža se že 8. evropski kongres matematike, prvič letos pa na njem sodeluje tudi sekcija, namenjena didaktiki matematike. Včeraj so v duhu kongresa v atriju Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem otvorili razstavo Matematika v otrokovem svetu.

V okviru kongresa, ki se prične 20. junija, bo potekal minisimpozij Matematika v izobraževanju, njegovo koordinacijo pa je prevzela dr. Amalija Žakelj, skupaj s skupino didaktikov matematike s Pedagoške fakultete Univerze na Primorskem. Na njem bodo v obliki videoposnetkov prikazani tudi izdelki učencev OŠ heroja Janeza Hribarja Stari trg pri Ložu, ki so za namen kongresa izvedli delavnico ustvarjanja s sestavljankami Polydron in Zometool, v sklopu katerih so pod mentorstvom dr. Izidorja Hafnerja in dr. Andreje Klančar sestavili tudi rombski 1080-terec.

Ob otvoritvi razstave sta zbrane med drugim nagovorili tudi rektorica primorske univerze dr. Klavdija Kutnar, in dekanja Pedagoške fakultete dr. Mara Cotič. Dogodek pa je obogatil Mladinski pevski zbor OŠ Livade Izola z zborovodkinjo Andrejo Štucin Cergol in Jakom Jerino.

Na razstavi Matematika v otrokovem svetu so svoje izdelke predstavili učenci 5.a razreda Osnovne šole in vrtca Ankaran, pod mentorstvom Maruše Mežnarič in dr. Ede Birsa ter učenci 4.a razreda Osnovne šole Antona Ukmarja Koper, pod mentorstvom dr. Lee Kozel in dr. Ede Birsa. Predstavljene bodo tudi didaktične igre, ki so jih izdelali otroci, starši in strokovne delavke iz skupine Ribice iz Vrtca Sežana ter otroci in strokovne delavke iz Vrtca Elvire Kralj iz Trebč (Večstopenjska šola Opčine) pod mentorstvom Renate Padovan.

Rektorica Univerze na Primorskem, dr. Klavdija Kutnar je dejala, da je bila organizacija tako velikega kongresa v izrednih razmerah zelo težka naloga. "Ko smo se leta 2015 odločili, da bomo sodelovali pri organizaciji tega evropskega kongresa, je bila naša želja pokazati slovensko matematiko ostalim matematikom na celem svetu. Zato smo se združile vse institucije v Sloveniji in lani, ko je prišlo do epidemije, smo bili strašansko žalostni," je opisala.

dr. Klavdija Kutnar

Kongres bo potekal virtualno, a kljub vsemu bodo v Portorožu gostili nekatera zveneča matematična imena. Ob tem je pohvalila celotno Univerzo in vse zaposlene, predvsem pa tehnično ekipo, ki skrbi, da bo kongres potekal nemoteno.

Kot je dejala Kutnarjeva, je zadnja leta v matematičnih krogih "veliko diskusije o tem, kako mladino prepričati, da se da z matematiko v življenju početi marsikaj". Kot je poudarila, je ob tem "zelo pomembno, da prilagodimo učne načrte in kurikulume od prvih razredov naprej".

Pohvalila je izdelke otrok, prebrala pa tudi njihove zapise. Kot pravi, jo "zelo veseli, da so prepoznali pomembnost matematike za njihovo nadaljnjo izobraževalno pot, četudi so zapisali, da je matematika nekaj težkega".

Dekanja Pedagoške fakultete dr. Mara Cotič je pozdravila sodelovanje in izrazila zadovoljstvo, "da smo prav mi prvi, ki smo začeli s sekcijo matematike v izobraževanju. To tudi pomeni, da smo didaktiki matematike na tej fakulteti zelo dobri in prepoznavni tako v slovenskem prostoru kot tudi širše".

dr. Mara Cotič

Pojasnila je, da so z razstavo "želeli, da se razbije mit o matematiki kot težkem predmetu in sporočili, da če poučujemo matematiko na način, ki je primeren za otroka in ki izhaja iz otrokovega sveta, ima lahko vsak otrok rad matematiko".

Kot pravi Cotičeva, je matematika povsod okoli nas, tudi v otroškem svetu. "Vsi predmeti imajo neke geometrijske oblike. Na ta način lahko tudi otroke učimo osnovnih pojmov iz matematike na zelo preprost in otroku prijazen način".

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija