VRTNARIJA MORETINI PONOVNO ODPIRA VRATA: Tudi letos so pridelali svoje krizanteme, zgodbo Anice in Šperjota nadaljuje Agraria Koper

Koper

V soboto, 17. oktobra, je dan, ko Vrtnarija v Moretinih spet odpre svoja vrata kupcem, tokrat pod okriljem Agrarie.

V Vrtnariji bodo poleg krizantem, ki jih pridelajo sami nudili tudi širok cvetlični sezonski nabor, suho in sveže rezano cvetje, zemlje, lončke ipd.

V obdobju, ko smo bili vsi postavljeni na preizkušnjo, so se v Agrarii Koper še močneje zavedali, kako pomembna je lokalna samooskrba. Svoje poslanstvo tudi na področju pridelave lastnih sadik in produktov jemljejo zelo resno.

Ob ponujeni priložnosti, ko sta se Anica Kocjančič in njen mož Esperij, ki ga daleč okoli poznajo kot 'Šperjo', odločila za opustitev vrtnarije, so se v zadrugi odločili, da ponudbo sprejmejo in dolgoletno vrtnarijo prevzamejo.

Robert Fakin se kot direktor in prvi mož Agrarie zaveda, da z lastno proizvodnjo in zagotavljanjem novih delovnih mest dodatno utrjuje zadrugo in njeno poslanstvo.

Vrtnarijo Moretini, poznano tudi kot Vrtnarija Kocjančič, sta v osemdesetih letih prejšnjega stoletja zgradila zakonca Kocjančič. Ko Anica pripoveduje njuno zgodbo, ji oči zažarijo. Anica je bila zaposlena v vrtcu kot varuška in je gojila zelo veliko ljubezen do rož.

Tako sta se z možem odločila, da bosta za lažje preživljanje njune družine vzgajala krizanteme. V letih, ki so sledila, sta se veliko izobraževala, da sta si pridobila znanje o rastlinah, ki sta jih vzgajala.

Danes vrtnarija šteje sedem rastlinjakov, ki so primerni za vzgojo vseh vrst sadik.

Anica in 'Šperjo' pa sta se odločila, da svojo zgodbo predata Kmetijski zadrugi Agraria, kjer skrbno in preudarno nadaljujejo tudi vzgojo rož in se trudijo, da ta vrtnarija ponovno zacveti.

Agraria Koper je tako pridelala nova delovna mesta, nov center za vzgojo slovenskih rož, s tem pa pelje naprej novo-staro lokalno zgodbo.

V Vrtnariji Moretini so letos pridelali krizanteme, ki jih prodajajo v vseh kmetijskih trgovinah zadruge in v novem prodajnem punktu, Vrtnariji Moretini.