VRTCI Z ZAPRTIMI VRATI, IZJEME LAHKO DOLOČI ŽUPAN: Spremembe tudi v javnem potniškem prometu

Slovenija

Danes začenjajo veljati nove omejitve za zajezitev epidemije covida-19. Ker se je povečalo število okužb med vzgojiteljicami, vrtci od danes dalje delujejo omejeno in zagotavljajo varstvo le za otroke tistih staršev, ki morajo biti na delovnem mestu. Zaprti so dijaški in študentski domovi, okrnjeno bo deloval javni potniški promet.

Teden, ko imajo sicer šolarji jesenske počitnice, je po besedah predsednika vlade Janeza Janše teden boja za zaustavitev širjenja virusa med nami.

Od danes bodo tako začasno zaprti vrtci, lahko pa župan za posamezno občino oceni, da je njegovo delovanje nujno potrebno. V tem primeru prepoved zbiranja za vrtec ne velja. Župani mestnih občin so zagotovili, da bodo lahko vsi starši, ki morajo biti na svojih delovnih mestih, svoje otroke pripeljali v vrtec.

Država bo sicer za tiste starše, ki ne bodo mogli v službo, zagotovila 80-odstotno nadomestilo plače. Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je starše pozvala, naj otroka v vrtec v prvi vrsti pripeljejo tisti, ki opravljajo za državo in družbo nujno potrebne dejavnosti in poklice.

Nekoliko okrnjeno bo deloval tudi javni potniški promet. Vozni redi avtobusnih prevoznikov se zaradi trenutnih razmer prilagajajo in dnevno spreminjajo. Od danes vlaki Slovenskih železnic vozijo po prilagojenem počitniškem voznem redu, glede na ukrepe zajezitve in obvladovanja epidemije pa bo še mogoče dodatno prilagajanje voznih redov. V vseh mestnih občinah bo mestni javni potniški promet prešel na poletni vozni red.

Zaprti so dijaški in študentski domovi, razen za tiste dijake oziroma študente, ki nimajo drugih možnosti bivanja. Delovanje omejujejo tudi izvajalci na področju varstveno delovnih centrov in zavodov za usposabljanje. Zagotovili bodo najnujnejše varstvo oz. ustrezno podporo na daljavo za vključene uporabnike.

Ministrica s sklepom omogočila bivanje v študentskih domovih osebam, ki v epidemiji opravljajo pomembne naloge

Ministrica za izobraževanje Simona Kustec je s sklepom določila začasno spremembo namembnosti študentskih domov. V času, ko v njih ne bodo bivali študentje, bodo v domovih lahko bivali tisti, ki opravljajo za državo pomembne naloge. Mednje štejejo naloge v klicnih centrih, pomoč v zdravstvenih ustanovah in v vzgojno-izobraževalnih zavodih.

Odločitev o začasni spremembi namembnosti začne veljati danes, podpisane sklepe pa so že posredovali Javnemu zavodu Študentski dom Ljubljana, Študentskemu domu Univerze na Primorskem in Študentskemu domu Univerze v Mariboru.

Kot je na Twitterju zapisal vladni govorec Jelko Kacin, sklepi nalagajo omenjenim študentskim domovom, da zagotovijo sobe študentom, ki prostovoljno pomagajo v zdravstvenih zavodih, klicnih centrih Nacionalnega inštituta za javno zdravje in ministrstva za javno upravo ter v drugih službah, ki so ključne za zajezitev epidemije koronavirusa.

Tudi na ministrstvu za izobraževanje so za STA pojasnili, da s sklepom omogočajo nadaljnje bivanje študentom, ki že stanujejo v študentskih domovih, in pomagajo pri navedenih nalogah. Predvsem naj bi šlo za študente medicine, ki delajo v zdravstvenih ustanovah, sodelujejo pri odvzemu brisov, delujejo na inštitut za mikrobiologijo in imunologijo ali pa pomagajo v klicnih centrih.

Vlada je sicer v četrtek sporočila, da se s ponedeljkom zapirajo tudi študentski domovi. Med izjemami so tokrat študentje, ki imajo stalno prebivališče v študentskem domu in študentske družine ter študentje tujci in gostujoči profesorji, ki jim je onemogočena vrnitev v kraj stalnega bivališča.

Ob tem je Študentski svet stanovalcev pozval, da bi moralo biti bivanje v domovih dovoljeno tudi študentom v socialni stiski, študentom, ki doma nimajo ustreznih pogojev za študij na daljavo, študentom, ki si delijo gospodinjstvo z rizičnimi skupinami, študentom, ki imajo doma že aktivno okužene družinske člane, in študentom, ki so na kraj bivanja vezani zaradi opravljanja študentskega dela. Poudarili so, da so domovi večinoma prazni, preostali stanovalci pa spoštujejo poostren hišni red.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  26 .10. 2020 ob  09: 24
Prodajalke in prodajalci tudi opravljajo za državo in družbo nujno potrebno dejavnost , pa se vedno omenja samo zdravstvene delavce in birokrate.