VRTCI IN ŠOLE SE ZNOVA ODPIRAJO, IZVEDBA MATURE PA ŠE VEDNO VISI V ZRAKU: "Ta vprašanja so se lani kar sama od sebe razrešila" (VIDEO)

Slovenija

V ponedeljek se otroci vračajo v vrtce, dijaki in učenci pa v osnovne in srednje šole, je sklenila vlada. Po besedah ministrice Simone Kustec bo pouk potekal na enak način kot pred zaprtjem javnega življenja, to pomeni, da se v šole vračajo vsi učenci in dijaki zaključnih letnikov srednjih šol, dijaki prvih treh letnikov pa se šolajo po modelu C.

Simona Kustec

Šolanje po modelu C pomeni, da se bo polovica oddelkov prvih treh letnikov srednjih šol en teden šolala v šoli, druga polovica pa na daljavo, naslednji teden pa se bodo zamenjali. Dijaški domovi bodo po besedah ministrice odprti že v nedeljo. S tem po besedah ministrice za izobraževanje, znanost in šport izpolnjujejo zavezo, ki so jo dali pred ustavitvijo javnega življenja s 1. aprilom.

Pozvala je k doslednemu spoštovanju ukrepov ob vračanju. Maske so povsod v šoli obvezne za učenke in učence od 6. do 9. razreda, za zaposlene ter za dijake, otroci od 1. do vključno 5. razreda pa maske nosijo v skupnih prostorih ter pri gibanju po šoli. Za vse učence in dijake nošnja mask ni več obvezna pri pouku športa, je povzela.

Napovedala je, da poleg teh ukrepov, rednega tedenskega testiranja zaposlenih in cepljenja kot dodaten ukrep za preprečevanje okužb v šolah skupaj z ministrstvom za zdravje in Nacionalnim inštitutom za javno zdravje uvajajo možnost prostovoljnega samotestiranja dijakov in učencev. "Ocenjujemo, da je tak ukrep dobrodošel in dobronameren in ga prosim tudi razumite zgolj na ta način," je pozvala.

Ministrstvo bo po besedah Kustečeve v prihodnjih dneh šolam posredovalo informativni film, s katerim se bodo lahko učenci, dijaki, starši in zaposleni na šolah podrobno seznanili s potekom in načinom samotestiranja. Ministrstvo v ta namen skupaj z ministrstvom za zdravje in NIJZ v petek načrtuje skupni virtualni sestanek z ravnatelji srednjih šol, naslednji teden pa še z ravnatelji osnovnih šol. Ministrica ocenjuje, da se bo potem zanimanje dijakov in učencev za samotestiranje, ki je trenutno okoli 20-odstotno, povečalo. Testi za samotestiranje bodo brezplačni.

Ali bodo vrtci in šole ostali odprti do konca šolskega leta, je sicer po besedah ministrice odvisno od vseh in od spoštovanja ukrepov. Odprte šole po njenih besedah ostajajo prioriteta tudi pri morebitnih popravkih semaforja sproščanja ukrepov, o katerih bodo popoldne govorili na delovnem sestanku vlade s svetovalno skupino ministrstva za zdravje na Brdu pri Kranju.

Dodatno si na ministrstvu želijo, da bi se lahko v predavalnice čim prej vrnili tudi študenti. O tem bodo predstavniki več ministrstev in NIJZ po besedah Kustečeve v petek govorili tudi na sestanku s predstavniki Študentske organizacije Slovenije.

Kako bo potekala matura?

Glede izvedbe obeh matur in nacionalnega preverjanja znanja je ministrica povedala, da naj bi potekali v rokih, ki so bili določeni. "Če pa bi se epidemiološka slika res bistveno spremenila na slabše, pa imamo še vedno izkušnjo od lani, da termin prestavljamo, česar pa si ne želimo," je dejala. Trenutno sicer po besedah ministrice skupaj z NIJZ iščejo rešitev, kako ravnati, če je učencem in dijakom na dan, ko bi morali opravljati nacionalno preverjanje znanja ali maturo, odrejena karantena. Kot je dejala, so se lani v praksi ta vprašanja "kar nekako sama od sebe razrešila".

Kar se tiče odprtih šol, je bilo sicer na ustavno sodišče do zdaj vloženih že več pobud za oceno delov odlokov, ki prepoveduje zbiranje v vzgojno-izobraževalnih zavodih. Z ustavnega sodišča so danes sporočili, da so sprejeli v obravnavo pobudo pet- in devetletnice, katerih starša zatrjujeta, da jima zaradi varstva doma in šolanja na daljavo nastaja nepopravljiva škoda. Niso pa sprejeli predloga, da do končne odločitve zadržijo izvajanje posameznih delov odlokov.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
kokodek |  08 .04. 2021 ob  16: 33
najbolj zdravo je na kavču, pred zoomom, z zaprtimi okni in zaklenjenimi vrati, da slučajno ne pride kdo na obisk. vstop je dovoljen samo policajem s sliko s FB
magik |  08 .04. 2021 ob  16: 00
Ne vdihujte zraka, ki so ga izdihali drugi
Najnovejša zapora javnega življenja ne prinaša nobenega ukrepa, ki bi upošteval aerogeni prenos okužbe.
Najhujšo kritiko zasluži dejstvo, da se svetovalna skupina sploh ne ukvarja s problemom okuženega zraka v notranjih prostorih. Zanemarja potrebo po zračenju ali filtraciji zraka. Gre za neverjetno slepoto, ki postavlja vprašanja o odgovornosti. Ob tem ne gre za nobeno novost: skrb za neokužen zrak je že dolgo prisotna v živilski industriji, v proizvodnji zdravil in drugod. Ampak pri koronavirusu ves svet ponavlja osnovno šolo. No, ne ves svet. Ponekod uvajajo pouk na prostem. Ali ob na stežaj odprtih oknih učilnic. Marsikje prenavljajo mehansko ventilacijo, v katero vstavljajo filtre HEPA. Povečuje se tudi uporaba FFP2 mask.

Z začetkom toplejšega vremena se bodo razmere izboljšale, ker bodo ljudje bolj zračili prostore, vendar ne zaradi vladnih ukrepov. Ampak misliti moramo tudi na prihodnjo zimo in na prihodnje valove iste ali drugih aerogenih okužb.

(celoten članek dr. Dušana Kebra v časopisu DELO - rubrika MNENJA 5.4.2021)
Lili |  08 .04. 2021 ob  15: 49
V Avstriji si celo sami otročki naredijo v šoli test..ma naši..a ne, ne,ne... naši so posebni...
In zakaj dragi urednik, brišeš komentarje samo od nekaterih? Neopredeljen si a? Bljak!