VRSTIJO SE PROTIKORONSKI, TUDI NASILNI PROTESTI: Ljudje so nezadovoljni z omejitvami in z delom vlade (VIDEO)

Svet

V Paragvaju je v petek zvečer prišlo do spopadov med policisti in protestniki, ki so nezadovoljni z načinom, kako se njihova vlada sooča z epidemijo covida-19. Policisti so proti protestnikom uporabili solzivec in gumijaste naboje. Okoli 20 ljudi je bilo ranjenih. Razdejanih je več trgovin, zagoreli so tudi avtomobili. Danes se je več protestnikov zbralo tudi na Irskem, kot kaže pa so z ukrepi izredno nezadovoljni tudi Švedi.

Paragvajski protestniki so se po poročanju francoske tiskovne agencije AFP zbrali v središču glavnega mesta Asuncion in pred poslopjem kongresa zahtevali odstop predsednika Maria Abda Beniteza. Sprva so mirno protestirali proti korupciji in pomanjkanju zdravil, nato pa so nekateri začeli metati kamne na policiste. Ti so odgovorili z gumijastimi naboji in solzivcem, navaja nemška tiskovna agencija dpa.

Pred tem je svoj odstop podal paragvajski minister za zdravje Julio Mazzoleni, ki so ga močno kritizirali poslanci, tudi iz vladajoče stranke, in predstavniki delavcev v zdravstvu. V četrtek ga je k odstopu pozval tudi senat.

Na paragvajskem ministrstvu za zdravje opozarjajo, da se epidemija v državi zaostruje. "Smo v kritični situaciji," je sporočil tiskovni predstavnik ministrstva Hernan Martinez. "Izogibajmo se množicam. To je edino, kar nas lahko obvaruje pred sesutjem zdravstvenega sistema," je dodal.

V državi, ki ima okoli sedem milijonov prebivalcev, so doslej zabeležili 165.811 primerov okužbe z novim koronavirusom in 3278 smrti. Vlada je pred dnevi morala priznati, da nima dovolj zdravil in postelj za intenzivno nego covidnih bolnikov.

Protesti tudi na Irskem

V irskem mestu Cork se je danes zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti zaprtju države zaradi epidemije covida-19. Večina protestnikov ni spoštovala ustrezne medsebojne razdalje in ni nosila zaščitnih mask, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Za razliko od protestov v irski prestolnici Dublin pred tednom dni so današnji protesti minili brez zapletov. Policija je pred tem sicer številnim preprečila, da bi sodelovali na današnjih protestih. Na Irskem je trenutno zaradi epidemije covida-19 v veljavi prepoved množičnega zbiranja.

Na Irskem v zadnjih dneh beležijo padec števila novih okužb z virusom sars-cov-2 in covidnih bolnikov v bolnišnicah. Minuli teden je prvič po božiču 14-dnevna incidenca padla pod 200.

Na Irskem s 4,9 milijona prebivalci so po navedbah premierja Micheala Martina doslej s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 cepili približno 500.000 ljudi.

Izredno nezadovoljni so tudi Švedi

V švedski prestolnici Stockholm se je danes zbralo več sto ljudi, ki so protestirali proti omejitvam, ki so jih v državi uvedli za zajezitev okužb z novim koronavirusom. S protestom so kršili prepoved zbiranja v javnosti, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Protesti niso bili dovoljeni, zato je stockholmska policija protestnike, kmalu zatem, ko so se zbrali na enem od osrednjih mestnih trgov, pozvala, naj se razidejo. Ob tem je policija prek zvočnikov obveščala, da je v času epidemije dovoljeno zbiranje do osem ljudi.

K današnjim protestom v švedskem glavnem mestu je prek družbenih omrežij pozvala skupina poimenovana Freedom Sweden. Njeni podporniki so kritični do omejitev ter informiranjem javnosti o epidemiji s strani pristojnih.

Na Švedskem s približno 10,3 milijona prebivalci so od začetka epidemije potrdili 684.000 okužb z virusom sars-cov-2, umrli so 13.003 covidni bolniki. V državi so do petka s prvim odmerkom cepiva proti covidu-19 po podatkih tamkajšnjega inštituta za javno zdravje cepili okoli sedem odstotkov odraslih.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
vseved |  07 .03. 2021 ob  14: 55
Je Potrč protestiral ali se po svoji stari navadi skril v kot?