VROČINA NE PRIZANAŠA: V Švici poginila tona rib

Svet

Zaradi vročinskega vala, ki od preteklega tedna pesti večji del Evrope, je v Švici poginila približno tona rib. Najhuje je v predelu reke Ren med Bodenskim jezerom in Renskimi slapovi, poročajo švicarski mediji.

"Že več dni gledamo poginule ribe v reki Ren. Iz reke smo jih potegnili približno 1000 kilogramov," so povedali na ministrstvu za ribištvo kantona Schaffhausen na severu države.

Težave v vodi toplejši od 20 stopinj

Med poginulimi ribami so predvsem lipani, sladkovodne ribe iz družine postrvi, ki jim lahko težave povzroča že voda, toplejša od 20 stopinj Celzija. Temperatura vode pa je v nekaterih delih Rena v minulih dneh presegla 27 stopinj.

Ribe prenašajo v hladnejšo vodo

Na švicarskem ribiškem združenju so povedali, da delajo vse, kar lahko, poročanje švicarske javne televizije RTS povzema francoska tiskovna agencija AFP. Med drugim ribe prenašajo v hladnejšo vodo, če je to mogoče. Tako so ribe iz več sto kilometrov rek in potokov rešili tudi v kantonu Zürich, so navedle tamkajšnje oblasti.

Množičen pogin rib je povzročil že vročinski val leta 2003, ko je poginilo 90 odstotkov populacije lipanov v Švici. Neobičajno visoke temperature beležijo tudi na jugu države, kjer pa v vodah še ni prišlo do množičnega pogina rib.

Deli novico:

Denis |  08 .08. 2018 ob  11: 45
a niso morda poginile zaradi onesnaženosti ne pa zaradi vročine ?!