VROČE VALJARNE PRI TRSTU NE BO: Je res kriva le neurejena infrastruktura?

Trst

Načrtovane jeklarne v italijanskem Orehu v bližini slovenske meje ne bo. Družbi Metinvest in Danieli sta se namreč odpovedali projektu zaradi neurejene infrastrukture na tem območju, so danes sporočili iz nevladne organizacije Alpe Adria Green (AAG).

Območje, kjer so nameravali zgraditi jeklarno.

Preveč neznank je bilo pri sami dobavi energije, saj predel še ni priključen na plinsko niti električno omrežje, so navedli v AAG in dodali, da naj bi Metinvest ugodnejše razmere za postavitev vroče valjarne našel v Ravenni.

AAG se je v projektu gradnje jeklarne v italijanskem Orehu (Noghere) na območju Žavelj želela vključiti v presojo čezmejnih vplivov na okolje, pa tudi postati stranka v postopku. Načrtovana jeklarna bi namreč imela po oceni AAG negativne vplive na okolje, zlasti na zrak zaradi izpustov prašnih delcev, poleg tega bi bil objekt zelo hrupen, utegnil bi se povečati promet.

Kot so navedli, bodo zdaj tamkajšnje oblasti - pogodbo z investitorjem je podpisala dežela Furlanija-Julijska krajina (FJK) - denar namenile sanaciji onesnaženega območja pri Orehu in izgradnji potrebne infrastrukture, od greznic do elektrike.

"Oblasti na tem območju so zadovoljne, saj bo urejeno območje postalo bolj privlačno za investitorje, vprašanje pa je, če bodo investitorji prijazni tudi do narave in zdravja ljudi na tem področju," so še poudarili v AAG.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija