Vroče dogajanje pred volitvami na ŠOUP

Koper

Dogajanje okoli Študentske organizacije Univerze na Primorskem je potem, ko je v petek po spletu zaokrožil videoposnetek napada na vodjo skupine Burja, ki namerava z zmago na volitvah za študentske poslance "prevzeti" organizacijo, postalo zelo vroče. 

Na današnji novinarski konferenci je omenjena skupina pojasnila svojo plat zgodbe poteka dogodkov, ki so kulminirali v petek s pretepom pred enim od gostinskih lokalov v Kopru. "Aktivirali smo se, ker je ŠOUP trenutno ugrabljena organizacija in ne služi svojemu namenu. Želimo si, da bi se delalo več, predvsem pa bolj transparentno," je dejala Ana Škreblin Pirjevec iz omenjene skupine.

Zapleti pri vlaganju kandidature

"Minulo sredo smo vsi, ki nameravamo kandidirati za študentske poslance dvignili kadidaturne liste in jih dan kasneje osebno oddali Niki Štravs. Upoštevali smo navodila iz razpisa volitev. Vedeli smo, da se lahko zgodi, da bodo kandidature zavrnjene ali umaknje, zato smo se držali vseh pravil, ki so javno dostopna. Že ob prevzemu kandidaturnih listin so se pojavile grožnje in psihološki pritiski. Oddajanje kandidatur smo zato želeli posneti, a so nam na sedežu ŠOUP-a snemanje prepovedali," je dejala ena od predstavnic študentske skupine Burja Julija Podbevšek.

Nato je s strani volilne komisije, ki jo vodi Jasmina Pretnar, prišlo obvestilo, da so kadidature zavrnjene in da nihče iz omenjene skupine ne more kandidirati. Zato so danes podali pritožbo na odločitev, čeprav zaenkrat še ne vedo, kaj naj bi bilo s kandidaturami narobe. V kolikor se izkaže, da so bile kandidature zavrnejene brez podlage, bodo podali kazensko ovadbo in sprožili kazenski postopek, so napovedali.

Tiskovno konferenco so organizirali v prostorih MOK, ki je omenjeno skupino podprla, glavni akterji pa so dobili tudi varnostnike, ki jih sedaj spremljajo, saj kot pravijo, se v Kopru ne počutijo varne. Kdo bo plačal varnost zaenkrat še ni znano, a po besedah Sebastjana Jeretiča, svetovalca koprskega župana, to zagotovo ne bo krito z javnim denarjem.

ŠOUP: "Gre za politične interese"

Na ŠOUP pravijo, da je študentska volilna komisija na petkovi seji obravnavala vse prispele kandidature za volitve v študentski zbor ŠOUP ter "izločila kandidature, ki so bile, v skladu z akti ŠOUP, nepopolne ali nepravilno izpolnjene". Danes so na ŠOUP dobili pritožbe zavrnjenih kandidatov, o katerih bo popoldne odločala študentska pritožbena komisija.

Kot je po novinarski konferenci Burje pojasnila predstavnica ŠOUP Nika Štravs, so razglas z veljavnimi kandidaturami objavili po fakultetah, na spletni strani in na oglasni deski ŠOUP. Oddanih je bilo skupno 23 kandidatur, od katerih je bilo 11 nepopolnih. Prav tako je navedla, da David Krpač trenutno nima nobene funkcije v študentski organizaciji.

 

ŠOUP sicer v sporočilu za javnost navaja informacijo, da določenim kandidatom neposredno podporo izkazuje Klub študentov občine Piran (KŠOP), ki naj bi jim tudi v celoti finančno pomagal pri kandidiranju.

"Da gre za večje interese, ki imajo tudi konkretne politične razsežnosti, pa izkazuje dejstvo, da so imeli danes v prostorih Mestne občine Koper tiskovno konferenco tisti kandidati, ki kandidirajo z očitno podporo KŠOP," so dodali.

Na ŠOUP ob tem obžalujejo, da je v ozadju študentskih volitev "tako velik politični interes lokalnih veljakov, ki si hočejo podrediti tudi študente in njihovo organizacijo oziroma jih izkoristiti za svoje politične ambicije".

Napad iz osebnih razlogov ali zaradi ŠOUP-a?

V petek je po vložitvi kandidatur pred gostinskim lokalom Atlantida prišlo do fizičnega obračunavanja. Polbrat direktorja študentske organizacije David Krpač je "idejnega vodjo" novonastale študentske skupine udaril v obraz, videoposnetek tega dogodka je tudi zaokrožil po spletu. Po Benkovih besedah je bil razlog za napad prav namen skupine, saj naj bi mu Krpač dejal, kaj išče okoli ŠOUP-a. Pred tem naj se s Krpačem ne bi poznala.

Zaradi udarcev je moral poiskati pomoč v bolnišnici, kamor naj bi dobival klic z anonimne številke. Sklepa, da je šlo ravno za napadalca, saj naj bi mu glas na drugi strani govoril o tem, da se morata sestati in pogovoriti o situaciji.

Krpač pravi, da sta imela z Benkom neporavnane račune

David Krpač, ki je Benka napadel pa ima nekoliko drugačno zgodbo. Pravi, da je imel z Benkom neporavnane račune iz zasebnega življenja, ter da dogajanje izpred gostinskega lokala nima nobene povezave s ŠOUP-om. 

"Popolnoma privatna zadeva se javno objavlja in prikazuje popolnoma napačno sliko. Spor ni v ničemer povezan s ŠOUP. Gre za najino privatno zadevo, ki so jo očitno zlorabili," je Krpač dejal za Primorske novice in dodal, da je "šlo za izzvano situacijo, s katero bi lahko blatili ŠOUP in mojega brata." Benko naj bi zgodbo prikazoval enostransko in iz nje izvzel svoje grožnje Krpaču in njegovemu dekletu.

Univerza se ne bo vpletala

Za komentar celotnega dogajanja smo se obrnili tudi na Univerzo na Primorskem od koder so nam sporočili, da je ŠOUP samostojna pravna oseba, zato se od celotnega dogajanja distancirajo. Je pa rektor Dragan Marušič poudaril, da je "vsakršna oblika nasilja nesprejemljiva. Vsakršne spremembe pa se morajo zgoditi na legitimen način."

Laži me, laži me, laži me |  20 .10. 2013 ob  20: 02
No, avtor članka, Jaka Vran, je tesno povezan z gospodično Laro Pavčnik, ki je verjetno brez dela in bi potrebovala neko mesto na ŠOUP, zaradi tega pa so take objave zoper šoup.

O pristnosti povezave med vranom in laro, pa slika
http://shrani.si/f/3Y/mM/rfKko3S/jaka-vran-kiss.jpg
Medicinski izvedenec: Benko brez gipsa! |  18 .10. 2013 ob  17: 27
Pozdrav Benko,


v video posnetku tukaj govoriš, da imaš zlom koželjnice?
http://www.youtube.com/watch?v=hLVwj4IMU5E
leoni |  16 .10. 2013 ob  23: 16
KOKL KRIMINALC JES NE VEM KA POLICAJI DELAJO .TIP MA NE VEM KUK STANOVANJ V kOPRU. OD KOD""?AJ OD STUDENTSKEGA DENARJA LJUDEM PA PREHRANO JEMLEJO KAM SMO PRSL U P...M....
neodvisni2 |  16 .10. 2013 ob  21: 52
Imajo pa podporo kokla. Tudi to je nekaj. Mafija!
Erik |  16 .10. 2013 ob  14: 41
Kokl (SD) gre, Popo pride...Isti kurac...žaostno je, da ni neodvisnih kandidatov. In bojijo se za svojo varnost in imajo varnostnike....pa dejte no, lepo vas prosim. Kot da so stopili mafiji na prste...to je že groteskno...bojijo se zavaljenega direktorja in par ritoliznih podrepnic. Se vidi, da jih je Popo dobro podučil, kako biti drama qeens....žalostno
.... |  16 .10. 2013 ob  14: 34
Enostavno ukinit plače funkcionarjem. Delo naj bo neplačano, kot v študentskih svetih itd. Potem ne bo primarna motivacija za kandidaturo denar.
BOBO |  16 .10. 2013 ob  12: 09
To kar je ŠOUP , je podobno molzni kravi. Da se je MOK potegnil za študente je prav , ker pravico kandidiranja imajo vsi , ne pa se nekaj izgovarjajo na napake v obrazcih in ne vem kaj . Do sedaj vladajo na Šoupu eni in isti ljudje . Naj javno razopesijo plačilne liste če imajo jajca. Baje so na nivoju predsedniških. Naj kandidirajo za predsednika , če so že take face.
Zgodba me spominja na mladinsko organizacijo , ki ji vladajo starci , pred penzijo , se grem stavit da bodo vladali tudi naprej. Nihče ne trdi ,da niso nič naredili , razen par posameznikov, ampak , vse skupaj je navadna borba za stolčke , oblast in KEŠ:
student1 |  15 .10. 2013 ob  13: 05
dejtwe lepo vas prsim, študentske organizacije se pod parolami da ščitijo interese studentov skrivajo in scitijo interese samo posameznikov ki so v teh organih..kakšno korist pa sem jaz osebno kot študent imel od teh organizacij ? nobene. sploh niso dovolj dejavni, naredijo pa toliko da lahko se s tem hvalijo da so sploh kaj naredili..

in zdej moram brat te glupe zadeve kako se dva bumbarja oporekata, kako en provocira in drugi ga nazaj udari.

dejte narest šole in se zaposlit ne pa tle neki se dajat...
Nekdo meša meglo - društva niso negospodarska dejavnost |  15 .10. 2013 ob  11: 16
Sebastaj Jeretič, ki je zaposelen v upravni Mestne občine Koper provokativno spračuje :
"Lahko sploh kdo prepreči te svinjarije na študentskih volitvah ali je Slovenija Azerbajđan? Bo Virant Gregor kaj naredil za pravno državo?"
Kaj Gregorja Viranta se gre spraševat kako preprečit posledice, ki jih sami v MOK "ustvarjate"?
Minister Virant že po funkciji skrbi za red v negospodarstvu, ne sme pa posegat v poslovanje pri osebah zasebnega prava kot je Študentski servis.
Ko se želi diskreditirat osebe je potrebno poznat prej način poslovanja.
Se pa strinjam, da je potrebno v tem slovenskem aserbađanu postorit manj provokativno in z bolj zdravo pametjo, kot jo premorete funkcionarji v občini Koper.
ŠOUP-e in podobe klube je treba zapret |  15 .10. 2013 ob  09: 14

Gospodarstvo crkuje na obroke, vi pa se greste politčnih bojev .
Sram vas je lahko brezdelneži, ki izstavljate samo napotnice in kasirate provizije
...............ko se krešejo interesi v osebi zasebnega prava - ŠTUDENTSKIH ORGANIZACIJAH IN KLUBIH - se rojevajo takšni petelinčki, ki bi z nič dela in z denarjem države radi zelo lepo živeli.
E dragi naši, ne gre več.
Osebe zasebnega prava je treba ukinit.
Tajkun |  15 .10. 2013 ob  08: 05
Ne samo popota, vse...njega, jeretiča, kokla, regional in vse politične priseske, ki manipulirajo z ljudmi in za to ne prevzemajo nobene odgovornosti....to je golazen prve klase, plevel družbe....in najbolj žalosto ob tem je da jih niti najmanj ne peče vest.
tromba |  15 .10. 2013 ob  00: 18
Ma kaj vam ni jasno. Popota odstranit in bo mir. Pa Koper bo vsestransko bolj čist po skoraj desetletju njegove diktature.
1