VROČE BO, KLJUB JUTRANJIM NEVIHTAM: Udare strel je zabeležila celo potresna opazovalnica

Slovenija

Sredi noči so na prehodu med Padsko nižino in Alpami nastale močnejše nevihte, ki so potovale proti Sloveniji, kar sicer ni bilo napovedano. Zahodno Slovenijo so dosegle v zgodnjem jutru in nato prečkale osrednjo in južno Slovenijo, je za STA povedal dežurni meteorolog na Arsu Brane Gregorčič. Ozračje danes ostaja nestanovitno, popoldne bo vroče.

Ob jutranjih nevihtah so meteorologi izmerili tudi močne sunke vetra, ponekod preko 70 kilometrov na uro. Zelo intenzivnih nalivov pa niso beležili.

Udare strel je zabeležila tudi potresna opazovalnica v Ljubljani, je Agencija RS za okolje (Arso) objavila na Twitterju. "Ob močnih gromih lahko pride tudi do tako močnega valovanja zraka, da to zaznajo tudi seizmografi, ampak to ni neka posebnost," je za STA pojasnil Gregorčič.

Vremenoslovci danes tekom dneva pričakujejo možnost kakšne nevihte, potem pa tudi zvečer in ponoči. Danes bo sredi dneva in popoldne po nižinah še velika toplotna obremenitev, najvišje dnevne temperature bodo od 30 do 35 stopinj Celzija.

V četrtek čez dan bo Slovenijo od severa dosegla hladna fronta, ki se zdaj še zadržuje nad srednjo Evropo. Ob prehodu fronte napovedujejo precej neviht po vsej državi, na severu verjetno že dopoldne, drugod v popoldanskih urah. Vročina bo popustila. Do noči na petek so zato izdana oranžna opozorila za možnost krajevnih neurij.

Po Gregorčičevih besedah bo petek najbolj prijazen dan tega tedna, brez neviht in brez hude vročine. "Se pa vročina vrne potem že ob koncu tedna, torej v soboto, nedeljo in tudi potem bo vztrajala še v začetku prihodnjega tedna," je še dejal za STA.

Po podatkih Arsa imajo reke po državi večinoma malo in ustaljeno vodnatost, na Gorenjskem, v porečju Savinje in Dravinje pa ohranjajo srednjo vodnatost. Posamezni vodotoki v zahodni Sloveniji, predvsem na Notranjskem in Vipavskem, ki so ob jutranjem neurju narasli, že upadajo.

Danes bodo hidrološke razmere ustaljene, v četrtek pa bodo ob nevihtah predvidoma že v dopoldanskih urah začele naraščati predvsem manjše reke v severni Sloveniji, čez dan pa v večjem delu države. Verjetno je hitro naraščanje hudourniških vodotokov in manjših rek ter poplavljanje padavinskih in zalednih voda. Posamezne reke predvsem v severnem delu države bodo prehodno dosegle velike pretoke. V petek se bo vodnatost rek po državi zmanjševala.

Jutranja temperatura večine rek je bila med 9 in 22 stopinj Celzija. Bohinjsko jezero je imelo 21, Blejsko 25, morje ob slovenski obali pa 26 stopinj Celzija.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija