VROČA JESEN TUDI V ANKARANU: Maja Prodan Jurič nam je zaupala zakaj kandidira (INTERVJU)

Ankaran

Po dveh mandatih aktualnega župana Gregorja Strmčnika, ki je dvakrat uspel zmagati že v prvem krogu volitev, se letos v ankaranski občini obeta razburljiv boj za župansko mesto. Maja Prodan Jurič je Ankarančanka od glave do pet, politična zgodba za katero upa, da bo uspešna, pa je nastala med domačini, ki si želijo drugačnega in predvsem hitrejšega razvoja kraja, v katerem živijo.

Maja Prodan Jurič

Kdo je odvetnica Maja Prodan Jurič, kandidatka za županjo in nosilka liste občanov "Vsi smo Ankaran"?

Sem rojena Ankarančanka in Ankaran nosim v srcu. V zasebnem življenju sem žena, mama dveh najstnic, v poslovnem življenju pa človek akcije. Odlikujejo me odločnost, delavnost, vztrajnost in občutek za sočloveka. Imam zelo dobre vodstvene sposobnosti in strokovne kompetence, ki sem jih skozi poklicno pot že dokazala.

Ankaran je moj dom. Njegova bogastva in lepote so mi bile položene v zibelko. V tem majhnem, a zame najlepšem kraju sem naredila prve korake. Kot otrok sem se podila po najbolj skritih kotičkih in tu spoznavala prve ljubezni. Tu želim preživeti svoja najbolj zrela leta, ustvarjati in delati za skupno blaginjo. Kraju in Ankarančanom želim omogočiti vse dobro, kot sem ga bila deležna tudi sama.

Varnost, toplino in zadovoljstvo, ki jih občutim kot prebivalka našega kraja, želim prenesti v življenje vsakega izmed nas, ker mi "vsi smo Ankaran".

Ob vaši kandidaturi poudarjate predvsem poštenost, nepristranskost in skrbnost do slehernega prebivalca Ankarana. Zakaj se vam zdijo te vrednote najpomembnejše?

Poštenost, nepristranskost in skrbnost so vrednote, ki so v današnji družbi pri večini potisnjene v ozadje. Spreminja se način življenja. Trenutne družbene vrednote morda niso enake, kot so bile v preteklosti, so drugačne in odsevajo čas, v katerem živimo. Niso vse spremembe slabe, nekatere so sčasoma pričakovane in zaželene. Sodobna družba prinaša bogastvo različnosti, kar je dobro, hkrati pa te razlike ustvarjajo nenehne napetosti. Prav zato lahko vrednote, na katere prisegam in jih živim, pomagajo k sožitju in prispevanju k sobivanju. Zato ni dovolj, da o vrednotah le pišemo in o njih govorimo … moramo jih živeti!

Znano je, da je ankaranska občina med najbogatejšimi v državi. Se to po vašem mnenju odraža v življenju njenih prebivalcev?

Občina Ankaran razpolaga s sredstvi, ki lahko ob pravilni občinski politiki nudijo visoko kakovost življenja ranljivim skupinam, starostnikom, mladini, otrokom in nasploh vsem občanom. Dejstvo je, da občina še danes nima športne dvorane, nima občinske službe za oskrbo starostnikov, nima doma za ostarele, nima pokopališča, nima urejenega športnega centra, da ne omenjamo kolesarskih stez in pločnikov ... torej je moj odgovor 'ne'. Prebivalci Ankarana bi lahko glede na razpoložljiva sredstva imeli bistveno več. Pa nimamo! Vse našteto je mogoče z novo energijo in elanom storiti veliko hitreje in učinkoviteje od trenutne dinamike izvajanja razvojnih programov občine.

Drage Ankarančanke, dragi Ankarančani hvala za vašo podporo. Hvala za vse podpise. Srečno Ankaran ????

Objavil/a Vsi smo Ankaran / Tutti noi siamo Ancarano dne Ponedeljek, 17. oktober 2022

Katere bodo prednostne naloge in projekti, ki se jih boste lotili, če boste izvoljeni za županjo? Napovedujete spremembe in nove ideje. Kaj konkretno imate v mislih?

Veliko dela smo vložili, ko so med pripravo našega programa pridobivali odgovore, kaj si Ankarančanke in Ankarančani želijo. Oskrba starejših (dom, občinska služba), novi infrastrukturni projekti (pločniki, kolesarske steze, avtobusne postaje, športna igrišča), sprehajalne poti, združitev vseh občinskih služb ter zdravstvenih ustanov pod eno streho, podpora mladim s start-up idejami, podpora obrtnikom in malemu gospodarstvu, nova turistična strategija, izgradnja pokopališča, ...

Glede na trenutno stanje je nujno potrebno pričeti s črpanjem EU sredstev in okrepiti sodelovanje z Adrio Ankaran, Ortopedsko bolnišnico Valdoltra, Ministrstvom za notranje zadeve, Luko Koper ter z vsemi sosednjimi občinami.

Kako se boste spopadali z državo glede nerešenih vprašanj v zvezi z Luko Koper?

Slovenska obala je zelo majhna in eden najpomembnejših gospodarskih subjektov, ki deluje na tem področju, je Luka Koper. V vseh teh letih je Luka Koper vplivala na življenje vsakega izmed nas. Pogledi na njen razvoj so različni. Ne moremo izbrisati preteklosti, lahko pa vplivamo na prihodnost. Sodelovanje je temelj skupnega sobivanja. Potrebno je biti zelo previden in spoštljiv do okolja, pri tem pa ne smemo pozabiti na trajnostni razvoj. Občina Ankaran je že podpisala tristranski sporazum o ureditvi medsebojnih razmerij pri projektu ureditve ankaranskega obrobnega kanala in Železniške ceste, prav tako je določene parcele strateškega pomena prepustila Luki Koper. Naredila bom vse, kar je v moji moči, da zaščitim interese Ankarančanov in da smo enakovreden partner pri nadaljnjem razvoju Luke Koper.

Kako gledate na sodelovanje s preostalnimi obalnimi občinami?

Znam se pogovarjati in znam sodelovati, to sta moji vrlini. Resnično sodelovanje gre z roko v roki s principom medsebojne delitve – delitve odgovornosti in materialnih virov, vse pa prispeva h kakovosti življenja. Vse zakonite oblike enakovrednega sodelovanja podpiram, če privedejo do rezultatov.

Srečanje s Paolom Polidori, županom Milj

Občina Ankaran leži na meji z Italijo. Kakšno je bila po vaši oceni dosedanje sodelovanje s sosednjimi občinami, zlasti z občino Milje, in kaj boste na tem področju storili vi?

Ankaran je tesno vpet med dvema sosednjima občinama, Mestno občino Koper in občino Milje v Italiji. Prav zaradi položaja Občine Ankaran bi pričakovala več sodelovanja in skupnih projektov. Ocenjujem, da bi lahko bilo sodelovanje s sosednjimi občinami bistveno boljše. Moja ocena temelji na še vedno nerešenih vprašanjih delitvene bilance z Mestno občino Koper ter dejstvu, da Ankaran nima svojih predstavnikov v javnih zavodih in Luki Koper. Iz osebnega srečanja z županom Milj mi je znana njegova velika želja po sodelovanju na skupnih čezmejnih projektih. Oba vidiva velik potencial v črpanju razpoložljivih EU sredstev za skupne športne, kulturne in infrastrukturne projekte.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
monty |  06 .11. 2022 ob  06: 58
-11
Hahaha kako se strmcnikova sekta brani: ce ni njihovo, je od popota. Kako so ti ratali bolani.
vseved |  03 .11. 2022 ob  20: 38
21
Z malim Hrabarjem sta lezla popoviču v danko.
Artu |  03 .11. 2022 ob  14: 37
-3
Spomnim se je kot zelo prijazno odvetnico, ki zna prisluhniti cloveku. Menim
da je sposobna in delavna oseba.
Opazovalec |  03 .11. 2022 ob  12: 29
25
Zanimivo.....tukaj so komentarji omogočeni.....pod Bolčičem pa zablokirani. Ma kaj se bojiste....resnice?
Zvitalisica |  03 .11. 2022 ob  11: 08
27
Aha, se ena enosmerna komunikacija, kjer ena stran pove in druga nima moznosti zastaviti vprasanje. Smo se tega nagledali v casu gripe - nova praksa.
Gospa, ce imate jajca, povabite na shod, srecanje...kjer bomo postavili vprasanja in poslusali odgovore.
Ali se gospa morebiti boji neprijetnih vprasanj?
Me nic ne preseneca, tudi ostali isti šmorn ali po domaće palenta.

SkateBordKite |  03 .11. 2022 ob  10: 19
@Bella sej to je najbolj značilno za naš narod! Ko nisi za njihovega kandidata ti dajejo minuse, ko napises po resnici ti dajejo minuse, ko se zlazes ti dajejo minuse. Bedaki in naivneži imajo vedno razloge za to. Težko jim je prebrat ali slišat resnico!
Sej se ne sekiramo mi za pluse in minuse še krat in deljeno dodajte pa bo odlična ocena hahaha
Ampak ta kokoš ni ankarančanka in pika in naj se pobere od koder se je privlekla!
Bella |  03 .11. 2022 ob  08: 28
23
Ha ha ha, troli ze lepo brisejo pluse in dodajajo minuse... ta del kampanje ekipica okoli blond kandidatke dobro obvlada....
Bella |  03 .11. 2022 ob  08: 00
24
Poglejte si www prava si ......zakonca iz pekla....ce je vse laz naj tozi in odreze jajca novinarju, da nikoli vec ne napise ene crke, ce je napisana resnica molimo, da ne pride nikoli za zupanjo....se bo nam se kolcalo po temu lenuhu zdaj.....
SkateBordKite |  03 .11. 2022 ob  05: 58
15
25 let te babe nisem videl v Ankaranu! Ona zdej neki nabija da je rojena ankarančanka? Odjebi od tu! Kdaj je Ankaran postal svoja občina? Do zdej si bla tiho in nikjer ni blo da kandidiraš, zdej ko je takorekoč vse urejeno zdej se neki javljaš! Mrš pijavka