VRHUNSKI ŽENSKI TENIŠKI TURNIR V PORTOROŽU: Nagradni sklad bo znašal kar 235.000 dolarjev

Piran

Že nekaj mesecev je znano, da bo Slovenija sredi septembra gostila teniški turnir za profesionalne igralke, novost pa je, da bo namesto turnirja WTA 125 v Portorožu potekal dogodek višjega razreda, torej WTA 250. Ljubitelji tenisa bodo tako lahko na slovenski obali poleg najboljših domačih igralk spremljali tudi tenisačice iz top 20 na svetu.

Glede na to, da se prijave za turnir Zavarovalnice Sava, ki bo potekal od 13. do 19. septembra, odprejo šest tednov prej in končajo en mesec pred začetkom tekmovanja, še ni jasno, katere igralke se ga bodo udeležile. Sodelovanje so zaenkrat napovedale vse najboljše Slovenke, vključno s Katarino Srebotnik, ki že dlje časa ne tekmuje na turnirjih WTA.

Turnir se bo začel po koncu odprtega prvenstva ZDA, istočasno kot Portorož pa je na svetu le še turnir istega ranga v Luksemburgu. Oba imata nagradni sklad 235.000 dolarjev, v glavnem delu pa bo nastopilo 32 igralk in šestnajst dvojic.

Teniška zveza in Zavarovalnica Sava, ki sta v preteklih letih v Portorožu organizirali moški turnir serije challenger z 42.500 dolarji nagradnega sklada, sta se za ženski turnir odločili, ker je v Sloveniji precej boljši igralski kader med dekleti kot fanti, nadgradnjo turnirja iz 125 na 250 pa jim je delno omogočila tudi koronska pandemija.

Zaradi novega koronavirusa so namreč odpadli praktično vsi turnirji v Aziji, mnogi organizatorji po svetu pa so se znašli v finančnih težavah zaradi odpovedi pokroviteljev. Letos je v koledarju precej manj turnirjev kot v preteklih sezonah, prav tako so nižji nagradni skladi, zato je Združenje poklicnih igralk (WTA) z veseljem prisluhnilo željam slovenskih organizatorjev.

Kaja Juvan 

Direktor turnirja in predsednik uprave Zavarovalnice Sava David Kastelic ter direktor Teniške zveze Slovenije Gregor Krušič sta bila tako oproščena plačila kotizacije, ki za takšne turnirje znaša blizu 100.000 evrov, hkrati pa je turnir dobil še nekaj zagonskih finančnih sredstev s strani WTA.

"Čeprav se je zamisel o dvigu nagradnega sklada na začetku zdela utopična, smo s profesionalnim pristopom in naklonjenostjo WTA, ki dobro pozna odlične razmere in pogoje v Portorožu, prišli do turnirja WTA 250. Za vse nas bo to velika priložnost in hkrati izziv, da dogodek ne bo le enkraten. To si v prvi vrsti zaslužijo slovenska dekleta, ki so v svetovnem teniškem vrhu," je ob tem na spletni novinarski konferenci dejal direktor turnirja David Kastelic.

Tamara Zidanšek 

Turnirja Zavarovalnice Sava se že veselita Tamara Zidanšek in Kaja Juvan, ki sta se udeležili novinarske konference. Za obe bo to redka priložnost, da se predstavita domači publiki. "Sploh se ne spomnim, kdaj sem nazadnje igrala v Sloveniji. Verjetno na kakšnem mladinskem turnirju," je dejala polfinalistka Roland Garrosa in zmagovalka turnirja v Lozani pred dobrimi desetimi dnevi Tamara Zidanšek.

"Jaz sem v Portorož prišla vsako leto, ko je bil tam na sporedu moški turnir. Navdušena sem bila nad vzdušjem in okolico, zato komaj čakam september. Prepričana sem, da se bo tudi veliko mojih kolegic raje odločilo za prihod v Slovenijo kot v Luksemburg, saj je okolje v Portorožu neprimerno bolj atraktivno in prijazno, hkrati pa so se slovenski organizatorji že pred desetimi leti izkazali z izvedbo šestih turnirjev WTA podobnega ranga," je dodala Kaja Juvan, trenutno tretja slovenska igralka na lestvici WTA.

Glede na trenutne uvrstitve - Zidanšek 39., Hercog 86., Juvan 114. - bodo te tri igralke neposredno uvrščene v glavni turnir, ostale Slovenke pa se bodo morale zanesti na povabilo organizatorja. Na voljo sta dva 'wild carda' za glavni turnir, štiri za kvalifikacije in eno za turnir dvojic.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija