VRHUNSKI ŠPORTNIKI V KOPRU O POMENU BRANJA: "Knjiga je najboljši motivator za premagovanje stresa v športu"

Koper

Osrednja knjižnica Srečka Vilharja Koper sodeluje kot partner v programu, ki ga Olimpijski komite Slovenije predstavlja pod imenom #športajmoinberimo. Evropski teden športa so povezali z Nacionalnim mesecem skupnega branja.

Rajmond Debevec, Špela Ponomarenko Janić, Matej Žniderčič (od leve proti desni)

V mesecu septembru bodo v treh osrednjih območnih knjižnicah (Koper, Maribor in Kranj) v sodelovanju z Zavodom RS za šolstvo, Olimpijskim komitejem Slovenije-Zvezo športnih zvez, Ministrstvom RS za kulturo, Ministrstvom RS za izobraževanje, znanost in šport ter Javno agencijo za knjigo RS izpeljali nacionalni projekt #športajmoinberimo.

V Kopru so dogodek izpeljali v četrtek, 17. septembra. Na dogodek so povabili dijake športnega programa Gimnazije Koper. Vodilo srečanja je bilo povezati mlade in vrhunske športnike ob pogovoru o branju in knjigi. Mladim športnikom so želeli s tem programom predstaviti, kako lahko s pomočjo znanja iz knjig in branja kot tehnike treniranja možganov napredujejo tudi kot športniki.

Dogodka so se udeležili dijaki športnega programa koprske gimnazije.

V Kopru so gostili tri vrhunske športnike: Špelo Ponomarenko Janić, Rajmonda Debevca ter Mateja Žniderčiča. Pogovor je bil vezan na njihovo športno kariero, kako so trenirali misli, kako so se srečevali s pritiskom, kakšen je njihov odnos do branja, kakšno sporočilo imajo za mlade na športni poti. Med posameznimi sklopi vprašanj so kot izhodišča služili odlomki iz literarnih in strokovnih del, ki izražajo povezanost med literaturo in športom.

Tako so včeraj naši vrhunski športniki na Fakulteti za humanistične študije Univerze na Primorskem mladim položili na srce, da je knjiga najboljši motivator za premagovanje stresa v športu. Prav branje je namreč tisto, ki lahko veliko pripomore pri urjenju koncentracije, pa je izpostavila predstavnica Osrednje knjižnice Srečka Vilharja Koper Tina Škrokov.