Vrhunski športniki Slovenske vojske se urijo v Ankaranu

Ankaran

V ankaranski vojašnici poteka tridnevno vojaško usposabljanje vrhunskih športnikov, zaposlenih v Slovenski vojski (SV). Na njem športniki osvežijo določena znanja, nekateri pa sploh prvič spoznajo osnovne vojaške veščine, je pojasnil poveljnik športne enote SV Iztok Arbajter. Usposabljanja se udeležuje 16 športnikov, od tega štirje novinci.

Usposabljanja, ki poteka enkrat letno, so se športniki dolžni udeležiti. Prvi dan je tako namenjen splošnim vojaškim veščinam, kot so postrojitvena pravila, pravila nošenja uniforme in prva pomoč. Za nekatere gre za nova znanja, drugi pa ta znanja osvežijo, je ob robu ogleda usposabljanja, ki poteka v Vojašnici slovenskih pomorščakov v Ankaranu, za STA opisal praporščak Arbajter, sicer poveljnik športne enote.

Obiskali bodo bojno ladjo

Poleg letnega usposabljanja so športniki, pripadniki vojske, od 15 do 20 dni na leto angažirani tudi v promocijske aktivnosti.

Drugi dan usposabljanja športniki spoznavajo enote SV in njihovo delo ter so aktivno vključeni v usposabljanje v teh enotah. Tako so danes zjutraj začeli z jutranjo telovadbo, ki so jo izvedli skupaj s pripadniki odreda za specialno podvodno delovanje. Kasneje bodo obiskali tudi bojno ladjo in spoznali delo posadke. Med drugim se bodo spoznali tudi z disciplino športne orientacije, ki je po Arbajterjevih besedah močno vpeta v samo delo SV. V četrtek bo sledila še slovesna prisega vojski in domovini.

Tokratnega usposabljanja se udeležuje 16 vrhunskih športnikov, od tega so štirje novi. Kot je povedal Arbajter, so zaradi novih moči vsekakor zadovoljni.

Med vojaki tudi znani obrazi

V času ogleda za medije so bili športniki v domačih vodah, saj so tekli in izvajali druge telesne vaje na prostem. Med znanimi obrazi so bili denimo nosilka olimpijske medalje, biatlonka Teja Gregorin, gorska kolesarka Blaža Klemenčič, plavalec Damir Dugonjič ter najuspešnejši slovenski namiznoteniški igralec Bojan Tokič.

 

Deli novico:

zanimivo |  20 .04. 2015 ob  21: 21
-1
če je imela vrhunska biatlonka dovolj ampul s seboj
banana republika |  15 .04. 2015 ob  15: 17
eee pago io....prvi bodo tekli, ja, če poči ... prviiii!!!!!!
športni dan... |  15 .04. 2015 ob  12: 51
za naše "športnike" "zaposlene" v slovenski vojski morda?