VRHUNEC EPIDEMIJE ŽE KONEC TEGA TEDNA! Z delto se bomo okužili vsi, ugotavlja IJS

Slovenija

Na spletni strani instituta Jožef Stefan (IJS) je bilo včeraj objavljeno podrobno poročilo o trenutni epidemiološki situaciji v naši državi. Po njihovih ocenah epidemija še vedno narašča, vendar je mogoče opaziti tudi, da se hitrost naraščanja upočasnjuje. Po kriterijih ECDC je Slovenija še vedno obarvana temno rdeče, maksimalno število covidnih bolnikov na intenzivnih enotah pa naj bi presegli že ta konec tedna.

"Popravnega izpita tokrat ne bo"

Glede na analizo trenutnega stanja bomo predvidoma konec tedna presegli maksimalno število covidnih bolnikov v enotah intenzivne terapije v drugem valu, trend naraščanja okužb pa se bo nato nadaljeval z nezmanjšano hitrostjo. Ravno zaradi tega na institutu opozarjajo na doslednost pri preverjanju in upoštevanju pogoja PCT, saj, kot so zapisali: "Zaradi dolgih časovnih zamikov od okužbe do hospitalizacije, popravnega izpita ne bo".

Na IJS opozarjajo, da lahko k zaustavitvi epidemije pripomore vsak posameznik s cepljenjem in samozaščitnim obnašanjem. Najučinkovitejši ukrep za obvladovanje le-te je ravno cepljenje, s katerim zmanjšamo verjetnost za okužbo in težji potek bolezni. Še posebej pomembno je tudi cepljenje rizičnih bolnikov, s čimer bi lahko znatno zmanjšali število bolnikov, ki potrebujejo bolnišnično oskrbo in s tem manj obremenili bolnišnice, razbremenili zdravstveni sistem in ga naredili dostopnejšega.

Dnevni pozitivni testi 

Z delto se bomo okužili vsi, napovedujejo v institutu in poudarjajo, da bodo zaščitni ukrepi v tem primeru pripomogli zgolj k daljšemu časovnemu obdobju, v katerem bo prišlo do okužb, cepljenje na drugi strani pa lahko te omili in s tem zmanjša število hospitalizacij.

S koronavirusom okužen vsak 35., neprekužena še petina prebivalstva 

Po ocenah IJS je trenutno v državi necepljenih in neprekuženih še slaba petina prebivalstva, dovzetnih za okužbo s koronavirusom pa je četrtina Slovencev, saj cepiva niso 100-odstotno učinkovita, pa tudi zato, ker imunost s časom upada.

V času prvega vala se je s koronavirusom okužil približno vsak stoti prebivalec, kar je dvanajstkrat toliko, kot je bilo v prvem valu potrjenih primerov. Na vrhuncu prvega vala je bilo kužnih približno 0,2 odstotka prebivalcev, kar pomeni približno vsak 500. prebivalec.

Trenutno je s koronavirusom okužen vsak 35. prebivalec Slovenije.

V času drugega, tretjega in četrtega vala pa se je s koronavirusom okužila dobra polovica prebivalstva, kar je štirikrat toliko, kot je bilo potrjenih primerov v času tretjega in četrtega vala. Trenutno je kužnih 2,7 odstotka prebivalstva oziroma vsak 35. prebivalec.

Kako je z imunostjo? 

Glede na ocene IJS je trenutna hitrost cepljenja približno 9000 odmerkov na teden (0,4 odstotka prebivalstva); ob predpostavki, da bo tisti, ki prejme en odmerek cepiva tudi polno cepljen. 

Hitrost prekuževanja pa je približno 67.000 okuženih na teden, kar predstavlja 3,2 odstotka prebivalstva. Na IJS pa predpostavljajo še, da je okuženih najverjetneje trikrat toliko, kot je potrjenih primerov. 

Ostajamo temno rdeči

Na osnovi epidemiološkega modela, ki integralno upošteva razpoložljive podatke, na IJS ocenjujejo, da je reprodukcijsko število približno R=1,25. Tedensko povprečje dnevno potrjenih okuženih je 3193. 14-dnevna pojavnost na 100.000 prebivalcev pa je 1787.

Reprodukcijsko število je 1,25.

Slovenija je glede na kriterije ECDC še vedno obarvana v temno rdečo barvo, kar pomeni "najslabšo epidemiološko situacijo". Na IJS poudarjajo, da preden ne bo epidemija zanesljivo pričela upadati, ne bodo podali napovedi za prehod nazaj v rdečo fazo, saj so negotovosti na tej točki prevelike.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
manemebasat |  10 .11. 2021 ob  14: 17
Bolj kot se boste cepili, bolj bo virus mutiral, dokler ne bo tako smrtonosen, da bo game over. Krivo bo cepivo!