VRHOVNO SODIŠČE PRITRDILO BRITANSKI SLAŠČIČARNI: Niso želeli speči 'gejevske torte'

Svet

Britansko vrhovno sodišče je danes presodilo v prid slaščičarni v lasti krščanske družine iz Severne Irske, ki je zavrnila izdelavo torte, okrašene z napisom "Podprite gejevske poroke". Vrhovno sodišče je pritrdilo pritožbi lastnikov pekarne na sodbo sodišča nižje stopnje, ki jih je spoznalo za krive diskriminacije aktivista LGBT Garetha Leeja.

Torta, katere naročilo je zavrnila krščanska slaščičarna.

Velika Britanija je ena od 25 držav na svetu, v katerih se istospolni pari lahko poročijo.

V sodbi je zapisalo, da se je zavrnitev nanašala na sporočilo na torti in ne na osebnostne lastnosti avtorja sporočila ali kogarkoli, s komer je povezan. Na torti naj bi bila poleg omenjenega besedila še slika lutk Berta in Ernieja iz ameriške otroške serije Sezamova ulica, ki si delita spalnico.

Pekarna Ashers Baking Company, ki zaposluje 80 ljudi, je leta 2014 sprejela naročilo in plačilo, a je nato zavrnila izdelavo torte. Kot razlog so navedli, da nasprotujejo političnemu sporočilu, ne pa Leejevi spolni usmerjenosti.

Amy in Daniel McArtur iz slaščičarne

Leejev odvetnik Robin Allen je dejal, da je njegova stranka težko prenašala veliko medijsko pozornost, ki je je bil primer deležen v Veliki Britaniji. "To je bil relativno majhen incident v njegovem življenju, ki pa je postal izjemno pomemben in je to še naprej," je povedal.

Aktivist LGBT Gareth Lee

Predsednica vrhovnega sodišča Brenda Hale je dejala, da si sodbe ne bi smeli razlagati kot opravičevanje diskriminacije. "Globoko ponižujoče in žalitev človekovega dostojanstva je zavrniti nekomu storitev zaradi rase, spola, invalidnosti, spolne usmerjenosti, vere ali prepričanja te osebe," je poudarila sodnica in dodala, da se to v tem primeru ni zgodilo.

Deli novico:

Se mogoče motim |  11 .10. 2018 ob  13: 35
...ma se mi dozdeva, da bolj kot ne so zmeraj samo geyi užaljeni in takoj naredijo hajko! Keri brezvezneži ej.....
kristjen |  11 .10. 2018 ob  12: 27
Ma kaj, če je taka poslovna strategija! pomembna je VIZIJA bodočnosti
Ma kaj |  11 .10. 2018 ob  11: 59
Kaka je diskriminacija, če jaz ne spečem torte kot jo želi stranka? Ne se je#at no, pol naj sodišče odpre svojo gey pekarno in naj bojo oni svetovljani.....svet gre po slabem hitreje kot sem mislil! :(
kristjen |  11 .10. 2018 ob  09: 16
bravo, kapo dol SLAŠČIČARNI
Tusem |  11 .10. 2018 ob  06: 03
Citiram: ""Globoko ponižujoče in žalitev človekovega dostojanstva je zavrniti nekomu storitev zaradi rase, spola, invalidnosti, spolne usmerjenosti, vere ali prepričanja te osebe," je poudarila sodnica in dodala, da se to v tem primeru ni zgodilo."

Mene moti predvsem zadeva glede "prepričanja". Torej, če sem jaz prepričan, da Jediji obstajajo, in mi nekdo zaradi tega zavrne narediti torto z motivom Star wars, je to zame ponižujoče in žalitev mojega človeškega dostojanstva?

Kaj to pomeni za otroke? Ali oni to doživijo, ko se jim mogoče ali celo verjtno kaj zavrne, čeprav so v to prepričani?

In imam potem jaz kot starš pravico koga tožiti, če se to zgodi npr v šoli, ali v trgovini?

Kot je napisal Kjessi: bedarija!
Kjessi |  10 .10. 2018 ob  23: 42
Kakšne bale!