Vreme se ne bo ustalilo še vsaj dober teden dni

Kronika

Vreme se vsaj še dober teden ne bo ustalilo, svarijo vremenoslovci. Pogoste padavine bodo še bolj obremenile že požledenela drevesa in konstrukcije, veter povzroča nevarnost dodatnega lomljenja dreves. V četrtek zjutraj bodo padavine ponehale, izrazitejšega vetra ne bo. V noči s petka na soboto pa se bodo padavine okrepile in razširile nad državo.

Na Gorenjskem bo občasno rahlo snežilo. Padavine bodo dodatno obremenile že požledela drevesa in konstrukcije. Poleg tega bo v višjih legah v notranjosti Slovenije, po nižinah pa predvidoma le v severovzhodni Sloveniji, pihal jugozahodni veter, kar bo povzročalo dodatna lomljenja dreves.

V višinah se sicer začenja dotok toplejšega zraka, med 1000 in 1500 metri nadmorske višine je temperatura rahlo nad nič stopinjami Celzija, pod 1000 metri nadmorske višine pa je še vedno pod ničlo. Najhladneje, -4 stopinje Celzija, je na okoli 800 metrih nadmorske višine.

Na širšem območju Julijskih Alp je medtem še vedno velika nevarnost proženja snežnih plazov. Vremenska napoved za prihodnje dni kaže, da bodo v četrtek zjutraj padavine povsod ponehale, nadaljeval se bo dotok toplejšega zraka v višinah, izrazitejšega vetra pa ne bo.

V noči na soboto se bodo padavine okrepile in razširile nad vso Slovenijo

Že v petek dopoldne bo v zahodnih krajih znova pričelo rositi ali rahlo deževati. Meja sneženja bo med 800 in 1000 metri nadmorske višine, temperatura pod 1300 metri nadmorske višine pa bo pozitivna. Pihal bo okrepljen jugozahodnik in ker se led verjetno v celoti še ne bo stalil, bo veter lahko dodatno lomil drevje, so zapisali na Arsu.

Meja sneženja se bo do jutra spustila na okoli 600 metrov nadmorske višine. V Zgornjesavski dolini bo ves čas snežilo, obremenitev objektov se bo povečevala. V soboto dopoldne bodo padavine predvidoma ponehale.