VREČ, KI SO PREPREČEVALE VDOR FEKALIJ V MORJE, NI VEČ: Z njimi bi ob deževju tvegali poplave v Žusterni

Koper

V luči jesenskega deževja in nedavnega poplavljanja morja nas je zanimalo, kakšno je trenutno stanje v hudourniškem iztoku v Žusterni. Kot so pojasnili na Marjetici Koper, je iztok temeljito očiščen, vreč, ki so poleti preprečevale izliv fekalij v morje, tam ni več, v sodelovanju z občino pa se na komunali trudijo, da se avgustovska zgodba z zaprtjem kopališča zaradi onesnaženja ne bi ponovila.

Ob dogodkih v mesecu avgustu, ko je bila plaža v Žusterni zaradi vdora fekalij v morje zaprta, je Marjetica Koper po tridesetih letih nalaganja usedlin hudourniški iztok temeljito očistila.

Spomnimo, takrat so vanj namestili vreče, ki naj bi služile kot zaščita pred dodatnim vdorom fekalij v morje, a jih zdaj tam ni več. Kot so pojasnili na Marjetici, bi v primeru, da bi vreče tam ostale, ob deževjih tvegali poplave v Žusterni.

"Službe Marjetice Koper periodično preverjajo stanje na terenu. Predvsem ob večjih neurjih," so nam na naše vprašanje, ali so ob minulem povišanem plimovanju preverili stanje v Žusterni, odgovorili na koprski komunali.

Zanimalo nas je še, ali obstaja verjetnost, da bi se ob takih vremenskih pojavih ponovila avgustovska zgodba. "V sodelovanju z Mestno občino Koper se trudimo zastaviti zadevo, da se avgustovska zgodba nikakor ne bi ponovila," pravijo na Marjetici, kjer dodajajo, da bodo z občino še letos pridobili idejno rešitev s hidravličnim izračunom za rekonstrukcijo mešanega sistema kanalizacije, ki gravitira proti hudourniku in se izliva pri kopališču.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Tine |  18 .11. 2019 ob  09: 49
@Cat WOMAN

Elvira, kaj braniš svojega sinčka, ki si mu zrihtala službo z moledovanjem tvojega soseda Bržana?
Cat WOMAN |  15 .11. 2019 ob  18: 05
O Tinček pobalinček. Ti si pa res vseved. Pravi genij. Sem resno mislila, da bi se odpravila k Županu ali na Marjetico in jim predlagala , da te zaposlijo. Je res škoda takšnega potenciala kot si ti. Mesto veliko izgublja, ker tvojih napotkov ne zna uporabiti. Dajmo fantje in dekleta. Naredimo peticijo za našega Tinčka. #TinčekforMajor
Tine |  14 .11. 2019 ob  22: 06
@Koprčan

v 16 letih prejšnjega župana niso meritve pokazale prekoračitve fekalnih bakterij, monitoringi so se enako redno izvajali. Zgleda, da se je nekaj zalomilo pod zdajšnjim županom in direktorjem Marjetice. Kako je lahko Draščić zamolčal, da je izliv kanalizacije v morje in pustil, da se ljudje kopajo v fekalijah? Kdaj misli policija spisati kazensko ovadbo zoper njega? Koliko časa bomo morali občani Kopra še trpeti tega nesposobneža?
Darko |  14 .11. 2019 ob  19: 39
še dobro da smo glavnegastrokovnjaka Marjetice poslali v Piran
tam je zdaj denar za garažo in luko v Seči
Koprčan |  14 .11. 2019 ob  18: 35
Mene pa zanima kaj se je na tem naredilo zadnji 16 let prejšnjega župana? Kaj se je uredilo v tem času s tem iztokom kanalizacij?
Tiramola  |  14 .11. 2019 ob  14: 41
Pametnjakoviči kje so vreče?
Kaj nas briga.
Do naslednje kopalne sezone ste fraj.
Junija pa bo spet smrdelo v Žusterni.
Strokovnjaki Di merda.
Lp
 |  14 .11. 2019 ob  14: 26
A kje pa je Borisova majcajQuery1123021055158630389514_1573737928929
TOPO GIGGO |  14 .11. 2019 ob  13: 38
vprašaj tvojega ljubljenega "generala" in predsednika KS Žusterna, pa boš imel odgovor...
Tine |  14 .11. 2019 ob  13: 17
Lažnjivi kljukci. Še danes niste ugotovili, zakaj je prišlo poleti do onesnaženja žusternske plaže s fekalijami. Da je prodec tam nepremično stal 30 let, že po zdravi pameti ne more biti resnica. Tam je področje pod vodno gladino, ki ga morje konstantno zaliva in odnaša prodec. Poleg tega pa ob vsakem večjem neurju odnese kamenje. Če ima Marjetica namen, obnavljati mešan sistem kanalizacije je absurd in kaže na to, da sploh ne vejo, o čemu govorijo. Da se v letu 2020 še vedno mešajo fekalne in meteorne vode, ki se izlivajo po hudourniku na plažo je nesprejemljivo. Od kar je ta Draščić na Marjetici imamo samo še s kanalizacijo opravka.

Bo zdaj novi svetovalec na Marjetici Koper Robert Šuc vse poštimal. Sami strokovni kadri, ni kaj. Čestitke Bržan za vse obljube, ki si jih požrl.