VOZNIKI, POZOR: Spremenili so pravilnik o zdravstvenih pogojih!

Slovenija

Minister za zdravje Janez Poklukar je podpisal novelo pravilnika o zdravstvenih pogojih voznikov motornih vozil, ki se v skladu z evropskimi standardi zajema področje vida in epilepsije. Novela med drugim ukinja zahtevo po usmerjenih, samoplačniških oftalmoloških pregledih za osebe s pripomočkom za vid, so sporočili z ministrstva za zdravje.

Novela pomeni nadaljevanje z uskladitvami zdravstvenih zahtev z evropskimi in se osredotoča na vid in epilepsijo, ki so ju v sodelovanju z razširjenim strokovnim kolegijem za oftalmologijo in epileptologi Univerzitetnega kliničnega centra Ljubljana, sedaj uskladili z evropskimi standardi.

Osebe z urejenimi refrakcijskimi okvarami, ki povzročajo različne dioptrije, brez druge očesne patologije bodo po novem potrebovale manj pregledov in upravnih postopkov pri menjavi vozniškega dovoljenja. "Ukinja se prejšnja določba, ki je vnaprej vezala omejitev veljavnosti spričevala in vozniškega dovoljenja na stopnjo refrakcijske okvare. Pomembna je morebitna druga očesna patologija, ne refrakcijska okvara sama po sebi," so zapisali v sporočilu za javnost.

Novela uvaja manjše stroške za osebe, ki so se ali se še vodijo zaradi bolezni oz. okvar pri zdravnikih specialistih. Podaljšuje se trimesečni čas upoštevanja izvidov, tako da obravnava temelji primarno na presoji obstoječe medicinske dokumentacije in izvidih rednih kontrol pri lečečih specialistih. Večinoma se ti pregledi opravljajo enkrat letno ali enkrat na dve leti. Ukinja se dosedanja zahteva po usmerjenih, samoplačniških oftalmoloških pregledih za osebe, ki imajo pripomoček za vid. Tudi v tem primeru se pri oceni zmožnosti za vožnjo primarno upošteva že obstoječa medicinska dokumentacija, navajajo na ministrstvu.

Obravnava oseb z epilepsijo je sedaj usklajena s sodobnimi strokovnimi smernicami, kar zmanjšuje diskriminacijo in olajšuje vključitev v socialne aktivnosti, za katere potrebujejo lastni prevoz. Čas prepovedi vožnje se skrajšuje iz dveh na eno leto. Krajše obdobje bo tudi pomenilo, da bodo tisti, kjer epilepsija ni ustrezno urejena, to lažje priznali in poiskali pomoč, saj ne bodo izključeni iz prometa nerazumno dolgo, so poudarili.

Drugače je opredeljena tudi obravnava oseb s škodljivo rabo alkohola in psihoaktivnih substanc glede na kategorijo vozniškega dovoljenja. Vozniki I. skupine (amaterji) se po novem namreč lahko prej vrnejo v promet kot vozniki II. skupine (kamion, avtobus). Zadeva je usklajena s pristojnimi adiktologi Psihiatrične klinike Ljubljana.

Za izvajalce kontrolnih pregledov se širi število pooblaščenih izvajalcev, in sicer v območni enoti Ljubljana z dva na tri.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija