VOZNIK Z REKORDNIMI 5,24 PROMILI ALKOHOLA: Ena najvišjih vrednosti, izmerjenih na Hrvaškem

Kronika

Tportal.hr poroča, da so hrvaški policisti v nedeljo pri Čakovcu ustavili 42-letnega voznika, ki so mu med rutinsko kontrolo alkoholiziranosti v krvi izmerili neverjetnih 5,24 promila alkohola. Ta šokantna količina alkohola predstavlja smrtno nevarnost in je ena najvišjih vrednosti, izmerjenih na Hrvaškem.

Medžimurska policija je 42-letnega voznika zaustavila med običajno kontrolo v nedeljo okoli 21.00. Zaradi očitnih znakov vinjenosti so opravili preizkus alkoholiziranosti, ki je pokazal izjemno visok rezultat 5,24 promila. Da bi ta izsledke potrdili, so izvedli še en test. Ko je tudi drugi test pokazal enak rezultat, so policisti moškega pridržali in ga obtožili kršenja zakona o varnosti v cestnem prometu.

Na policijski postaji v Čakovcu so pojasnili, da takšnega primera v Medžimurju v zadnjih letih niso zabeležili. Čeprav je hrvaška policija že obravnavala primere še višjih koncentracij alkohola v krvi, na primer pri prebivalcu Križevcev, ki je imel v krvi 6,68 promila alkohola, je vrednost 5,24 promila vseeno šokantna. Hrvaški zakon dovoljuje največjo dovoljeno količino alkohola v krvi voznikov do 0,5 promila.

Študije so jasno pokazale, da se verjetnost povzročitve prometne nesreče podvoji že pri koncentraciji 0,5 promila, medtem ko se pri 1,1 promila alkohola to tveganje kar osemkrat poveča v primerjavi s treznim voznikom. Pri 3,5 promila je človek že izgubil zavest, pri štirih promilih pa se že pojavlja smrtna nevarnost.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija