VOZNIK PRI TURJAKU TRČIL V MEDVEDA: Na Trentinskem ujeli medvedko, ki je ubila tekača (FOTO)

Slovenija

Na cesti med Turjakom in Pijavo Gorico je danes okoli 6. ure voznik z osebnim vozilom trčil v odraslega medveda, ki je na kraju poginil. Policisti ob tem opozarjajo, da je v takšnih primerih treba ravnati skrajno previdno, še posebej če pride do poškodovanja medvedjega mladiča. Če to ni nujno, naj vozniki ne zapuščajo vozil, takoj naj obvestijo policijo. Na Trentinskem pa so ujeli medvedko, ki je ta mesec v gozdu ubila 26-letnega tekača. Kot so davi sporočile pristojne oblasti te italijanske zvezne dežele, so medvedko Jj4 ponoči ujeli gozdarji in jo namestili v ogrado z elektriko v centru za oskrbo živali Casteller v Trentinu, poročajo tuje tiskovne agencije.

Foto: Facebook Radarji in policijske kontrole v Kočevju in Ribnici/Roman Tratar

Po navedbah gozdnih čuvajev so medvedko s pomočjo cevne pasti ujeli okoli 23. ure v dolini blizu Val di Sole. S samico naj bi bili tudi trije mladiči, stari približno dve leti. Med lovom sta se dva od treh ujela v past, vendar so ju kmalu izpustili.

Mladiči so sicer že popolnoma samostojni, zato so jih tudi ločili od medvedke, je pojasnil Raffaele de Col, ki je odgovoren za civilno zaščito v regiji. Medvedko so nato odpeljali v center za oskrbo živali Casteller, kjer so jo namestili v ogrado z električno ograjo. Tam je sicer že nameščen medved M49, ki je v preteklosti tudi povzročal težave.

Zdaj, ko so ujeli medvedko, bo na območju več miru in varnosti, je danes na novinarski konferenci dejal predsednik dežele Trentinsko-Zgornje Poadižje Maurizio Fugatti. Vseeno pa je opozoril, da nevarnost medvedov še ni popolnoma odpravljena in naznanil, da je v teku lov na še dva nevarna medveda, in sicer MJ5 in M62, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

Medvedka JJ4 je v začetku meseca v tej italijanski deželi pokončala 26-letnega tekača. Gre za žival, ki je junija lani na območju gore Monte Peller že napadla očeta in sina. 17-letna medvedka je sicer potomka dveh slovenskih medvedov, ki so ju na Trentinsko pripeljali iz Slovenije leta 2000 in 2001 v okviru projekta EU Life Ursus.

Deželne oblasti so odobrile odstrel medvedke, a je deželno upravno sodišče v Trentu prejšnji teden ugodilo pritožbi združenj za zaščito živali ter uveljavitev odloka o odstrelu začasno ustavilo do 11. maja. Nato bo potekalo zaslišanje pred sodiščem, ki bo odločilo o usodi medvedke.

Foto: Facebook Radarji in policijske kontrole v Kočevju in Ribnici/Tina Krka

Sodišče je prejšnji teden odredilo, da morajo medvedko, če jo bodo ujeli, zapreti, dokler pristojna okoljska agencija Ispra ne bo pridobila uradnega mnenja o potrebi po njenem odstrelu ali možnosti morebitne premestitve v druge dele Italije. Mnenje mora izdati v petih dneh po tem, ko jo ujamejo, odstrel pa bodo lahko izvedli samo, če bo dokazano, da je nevarna.

To je že drugič, da je sodišče zavrnilo odstrel medvedke. Razveljavilo je namreč že ustrezen odlok, ki so ga lokalne oblasti sprejele, potem ko je na gori Peller leta 2020 napadla očeta in sina.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija