VONJ PO GNOJEVKI V POSTOJNSKI JAMI IZGINIL, ŠE JE PRISOTEN V PLANINSKI JAMI: V pričakovanju težav na reki Ljubljanici (FOTO)

Slovenija

Vonj po gnojevki, ki se je pred dobrim tednom razlila na kmetiji pri Postojni, se širi po podzemnem svetu. Onesnaženje, ki je v petek zvečer doseglo Postojnsko, nato pa še Planinsko jamo, je kljub visokemu vodostaju zaznati na izviru Unice v Planini pri Rakeku.

Reka Pivka ob vstopu v Postojnsko jamo v soboto, 24. februarja, ob 14.00 uri.

Glavni val onesnaževanja, ki je bil v Postojnski jami prisoten v soboto, se je po besedah predsednika uprave družbe Postojnska jama Marjana Batagelja že umaknil v podzemlje.

"Parametri, ki kažejo na vsebnost kisika v vodi, so dobri in kažejo na 94-odstotno nasičenost. Ribe so ogrožene pri 80-odstotni nasičenosti s kisikom. Nekoliko drugače pa je vendarle na iztoku iz Planinske jame, kjer je vsebnost kisika res še višja, smrad pa je prisoten. To pa kaže, da je pretočnost reke Pivke skozi jamski sistem vendarle počasnejša kot na površju," je pojasnil Batagelj.

Smrad je sicer v Postojnski jami izginil v roku 24 ur, v Planinski jami pa je torej še vedno prisoten.

Batagelj medtem opozarja na morebitne dolgoročne posledice onesnaženj vodotokov v podzemnem svetu. "Jaz se ne bi tolažil s tem, da je bilo vse v redu in da ni nobenih posledic. Zavedati se moramo, da je človeška ribica dolgoživa žival in vsako minimalno onesnaženje, vse težke kovine se lahko nabirajo v njej. Če bodo ta onesnaževanja še prihajala, je to dolgoročno zanjo zelo slabo," je opozoril.

Obilnejše padavine so sicer prejšnji teden poskrbele, da so bili vodotoki bolj vodnati, kar je močno razredčilo gnojevko v vodi.

Direktor družbe Kovod Postojna David Penko je povedal, da do onesnaženja vodnega zajetja Malni ni prišlo, saj stoji na izviru Malenščice, ki se izliva v reko Unico in gnojevka vanjo ni pritekla. Težave pa lahko nastanejo na reki Ljubljanici, saj reka Unica, potem ko ponikne na Planinskem polju, na površje znova pride kot Ljubljanica.

Na Studencu pri Postojni je preteklo nedeljo popoldne v okolje iztekla večja količina gnojevke. Kljub takojšnjemu ukrepanju se je precejšen del prelil na nižje ležeče območje in v vodotoke. V petek zvečer je dosegla Postojnsko jamo, še nekoliko kasneje pa so prisotnost gnojevke zaznali tudi v vodi na izviru reke Unice v Planini pri Rakeku.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija