VON DER LEYNOVA PO SREČANJU Z GOLOBOM: "Deliva si isto strast" (FOTO)

Slovenija

Premier Robert Golob je včeraj svoj obisk v Bruslju začel s srečanjem s predsednico Evropske komisije Ursulo von der Leyen. Ta je po srečanju na Twitterju zapisala, da sta govorila o skladu za okrevanje po pandemiji covida-19 in načrtu za energetsko neodvisnost REPowerEU. Dodala je, da si delita isto strast, to je Evropa.

"Deliva si isto strast - Evropo. Oba želiva, da bi bila bolj trajnostna in uspešna," je na Twitterju po prvem srečanju z novim slovenskim premierjem zapisala predsednica komisije. Zato sta po njenih besedah danes govorila predvsem o dveh ključnih pobudah EU. To sta sklad za okrevanje po pandemiji covida-19 in načrt za odpravo odvisnosti od ruskih fosilnih goriv REPowerEU, ki ga je nedavno predstavila Evropska komisija.

Predsednica komisije je v zapisu na Twitterju dodala, da je Golobu čestitala za izvolitev na položaj slovenskega premierja.

Novi slovenski premier, ki je na svoji prvi poti v tujino, se je medtem že sestal tudi z evropskim komisarjem iz Slovenije, pristojnim za krizno upravljanje, Janezom Lenarčičem.

Pogovori v Bruslju, kjer se bo Golob danes srečal še s predsednikom Evropskega sveta Charlesom Michelom, so namenjeni predvsem pripravam na redni vrh unije, ki bo 23. in 24. junija v Bruslju in bo prvi za novega slovenskega premierja.

Osrednja tema vrha EU bo ruska agresija na Ukrajino in odziv unije nanjo. Voditelji EU bodo čez en teden razpravljali tudi o podelitvi statusa kandidatke za članstvo v EU Ukrajini, Gruziji in Moldaviji. Evropska komisija naj bi svoje mnenje o tem podala že ta petek.

Golob je v sredo dejal, da na prvi spoznavni obisk v Bruselj odhaja z velikimi pričakovanji, a brez izhodišč, na katerih bi vztrajal. Poudaril je, da bodo stališče Slovenije o Ukrajini pred vrhom EU oblikovali v torek na seji zunanjepolitičnega odbora DZ. Nova slovenska vlada medtem podpira evropsko perspektivo Ukrajine, a obenem opozarja, da je treba ohraniti perspektivo za članstvo držav Zahodnega Balkana.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
anton |  17 .06. 2022 ob  10: 03
... ursula s tvojo politiko "počasi" uničuješ evropo ..., namesto, da bi poskušala vojno umiriti ali zaustaviti, iskati rešitve za kompromis, jo s svojimi izjavami in dejanji samo še podpihuješ in povzročas svetovno krizo ... da o žrtvah ne komentiram ... "žalost" si ti in evropski politiki, da o tistih čez "lužo ne izgubljam besed ...