VOLITVE V EVROPSKI PARLAMENT: SDS bi dobila štiri poslance, Gibanje Svoboda dva

Slovenija

Na evropskih volitvah 9. junija bomo v Sloveniji volili devet evropskih poslancev. Raziskava Mediane za Delo kaže, da bi SDS dobila tri poslance, Gibanje Svoboda dva, Socialdemokrati, NSi in Levica pa po enega.

Evropskih volitev se bo zagotovo ali verjetno udeležilo 81,1 odstotka sodelujočih, izhaja iz rezultatov, ki jih je danes objavilo Delo. Glede na preteklo udeležbo in napovedi se sicer zdi malo verjetno, da bo volilna udeležba res tako visoka, saj je na evropskih volitvah v Sloveniji precej nižja od povprečja. Po besedah direktorice Mediane Janje Božič Marolt ocenjujejo, da bi ob nespremenjenih okoliščinah udeležba lahko dosegla 36 odstotkov.

Če bi bile volitve danes, bi SDS dobila 20,7 odstotka glasov, Gibanje Svoboda 13 odstotkov, SD 6,4 odstotka in NSi 6,2 odstotka. Levica bi dobila 4,5 odstotka in zunajparlamentarna stranka Resni.ca 4,1 odstotka. Ostale bi dobile manj kot štiri odstotke glasov.

Skoraj polovica oziroma 48 odstotkov vprašanih je v anketi povedala, da običajno na volitvah v Evropski parlament izkoristijo možnost za uporabo preferenčnega glasu, medtem ko jih je skoraj 39 odstotkov navedlo, da te možnosti navadno ne izrabijo.

Preferenčni glasovi so že poskrbeli za presenečenje - tako so bili s pomočjo preferenčnih glasov v Evropski parlament izvoljeni Borut Pahor iz SD, Franc Bogovič iz SLS in Tanja Fajon (SD).

Inštitut za raziskovanje trga in medijev Mediana je anketo izvedel med 5. in 7. marcem, sodelovalo pa je 723 ljudi.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Bayliner |  10 .03. 2024 ob  18: 49
Evropski posr..ci, grebatorji za dober denar, ostalo pa blablabla...
Janko |  10 .03. 2024 ob  10: 52
To je skupaj osem, a za dodatnega devetega se lahko jaz javim?