Volitve se bližajo, anonimke se vrstijo

Goriška

Da bo obnova Bevkovega trga zaradi svoje 3,6 milijona evrov težke finančne konstrukcije šla marsikomu v nos, je bilo jasno že ob prvi naznanitvi projekta. Da se bo telenovela o urejanju mestnega središča Nove Gorice vlekla tako dolgo, pa so si mislili le redki. Tako se je pretekli četrtek, še v času seje mestnega sveta, na elektronskih naslovih svetnikov in novinarjev znašla nova anonimka, ki ponovno postavlja pod vprašaj urejanje središča Nove Gorice. Matej Arčon zapise z anonimke zavrača in jih pripisuje zgodnjemu predvolilnemu obračunavanju.

"Ne bi radi špekulirali o tem, koliko je v resnici vredna obnova in koliko bo kdo pokasiral.  Ampak da se župan spravi na študente in uničuje tudi druge lokale in ogroža 25 delovnih mest, zato da bo s prijatelji dobil lokal, je pa višek." Tako se zaključi najnovejša anonimka, ki jo je sprožila diskusija na zadnji seji mestnega sveta, ob informaciji, da SORS, d. o. o., iz svojega objekta meče Tokio bar, ki je v lasti Kluba novogoriških študentov.

Pismo pravzaprav ni anonimka, saj se podenj podpisuje skrivnostna Špela Grošper, ki nekoliko spominja na znamenitega Tomaža Majerja. Ali gre za psevdonim ali realno osebo, pa niti ni važno, važna je vsebina pisma, v kateri avtorica povzema govorice, ki namigujejo na negospodarno rabo občinskega denarja pri obnovi Bevkovega trga in vzbujajo sume klientelizma.

Pismo postavi šest (ne)retoričnih vprašanj, v katerih Arčona sprašuje o prispevku ostalih lastnikov zemljišč k obnovi Bevkovega trga, koliko se bo po obnovi povečal letni vrt Tokio baru in koliko se bodo na ta račun zmanjšali letni vrtovi drugim gostincem.

Arčon na prva tri vprašanja odgovarja, da nobeden izmed etažnih lastnikov na Bevkovem trgu za obnovo le-tega ni prispeval nič, na zasebnih površinah pa se bodo vršila le investicijsko-vzdrževalna dela komunalne infrastrukture, ki jo je treba popraviti v celoti in ne zgolj na zemljiščih, ki so v lasti mestne občine. Želja občine je tudi, da je na koncu izgled trga celovit in ne tako kot zdaj tlakovan malce s tem malce z drugim materialom. Po obnovi trga pa bodo ostali isti tudi letni vrtovi vseh barov.

Drugi del vprašanj župana sprašuje, ali bo občina res financirala obnovo Tokio bara ali je župan seznanjen s tem, da SORS, d. o. o., iz svojih prostorov meče novogoriške študente in ali župan ve, da je pretendent za najem prostorov zdajšnjega Tokio bara njegov prijatelj Goran Nemec, javnosti znan predvsem kot "večni" ponudnik gostinskih storitev na občinskih prireditvah.

Arčon odgovarja, da so prostori Tokio bara v zasebni lasti in jih kot takih mestna občina ne bo obnavljala. Res pa je, da se je ob napovedi obnove Bevkovega trga na občini oglasilo več etažnih lastnikov, ki so izrazili željo, da ob prenovi Bevkovega trga simultano obnovijo svoje objekte. Arčon je na vprašanje glede odnosa med lastnikom in najemnikom Tokio bara odgovoril, da je to problem, ki se ga nikakor ne tiče. Še bolj ostro je Arčon ovrgel očitke, da je pretendent za najem Tokio bara njegov prijatelj, Goran Nemec, ki da je zgolj njegov znanec. Obenem je zatrdil, da izbira gostinca za občinske prireditve z javnim razpisom ter celo javnim odpiranjem ponudb bolj transparentna, kot je bila, ne bi mogla biti.

Arčon je v včerajšnjem odzivu na pismo novinarjem še povedal, da Mestna občina Nova Gorica v obnovo Bevkovega trga ne bi šla, če za to ne bi pridobila evropskih sredstev in hkrati ne bi imela možnosti unovčenja bančne garancije Euroinvesta.   

Deli novico:

general |  29 .01. 2014 ob  17: 38
Dali se pod anonimko skrivajo določeni tajkunski interesi,ki so izpadli iz tekme za proračunski denar.
JNA* |  29 .01. 2014 ob  10: 48
Spoštovani g. župan

Zmeraj bol sem prepričan, da bo čas vaše vladavine nekdaj postal predmet takih in drugačnih preiskav. Pa ne zaradi tega, da sem kot večina Slovencev skeptik in da na vse gledam negativno, ampak iz čisto preprostega vzroka in sicer vaše autoritativne in po domače klientelistične vladavine.Euroinvest po domače ni sposoben trenutno zgraditi hišice za ptičke, da ne govorimo o projektih, kateri so jim bili zaupani preko vašega " vodje kabineta" z vsem spoštovanjem g.Klauta.

Zanima me, kako lahko neki podizvajalci opravljajo dela v centru mesta, na katera niso mogli kandidirati sami Vem, gre se za razpisne pogoje, kateri so bili na nek način prirejeni za CPG,Euroinvest,....ampak to so vsi priskledniki davkoplačevalcev........
L
PRAVICA |  28 .01. 2014 ob  12: 10
G. župan bi lahko pojasnil tudi govorice okrog Mladinskega centra.... Pa Radia Robin... Pa.... ima još puno toga....
MARIO  |  28 .01. 2014 ob  11: 51
Spoštovani g.Župan

Zelo lepo podan diplomatski odgovor. Kategorično zanikanje vseh trditev, čeprav marsikdo ve, da so vaše navedbe neresnične....

Vsaka palica ima dva konca !!!