VOLIŠČA SO ODPRTA! V 56 občinah drugi krog volitev za župana, molk še vedno velja

Slovenija

Ob 7. uri so se odprla volišča v 56 občinah, v katerih bodo volivci med najuspešnejšima kandidatoma iz prvega kroga izbirali novega župana za prihodnji štiriletni mandat. Nekaj več kot 612.000 volivcev bo glas lahko oddalo do 19. ure, dotlej pa še vedno velja volilni molk.

V vseh 212 občinah so volivke in volivci 18. novembra že odločali o članih občinskih svetov, v 156 pa so izvolili tudi župane. Današnji drugi krog volitev pa poteka še v preostalih 56 občinah, kjer v prvem krogu nobeden od kandidatov ni dobil večine glasov. Volivci bodo danes novega župana izbirali tudi v šestih mestnih občinah: v Mariboru, Kopru, Kranju, Novi Gorici, Slovenj Gradcu in na Ptuju.

V drugem krogu volivke in volivci izbirajo med najuspešnejšima kandidatoma iz prvega kroga, županski kandidati pa morajo za izvolitev zbrati vsaj glas več od tekmeca. Če bi se kje njihovi glasovi razdelili točno na polovico, bi na koncu o novem županu odločil žreb. Na dosedanjih volitvah se to še ni zgodilo, smo pa bili nekajkrat blizu temu, saj je že odločal zgolj glas oziroma dva.

Poleg županskih volitev pa bodo danes ponekod ponovili tudi glasovanje za mesta v občinskih svetih. To se bo denimo zgodilo na enem od volišč v občini Rogaška Slatina, kjer so morali pred 14 dnevi predčasno zaključiti glasovanje za občinski svet, saj jim je zmanjkalo glasovnic, pa tudi v eni od štirih volilnih enot Ribnice na Pohorju zaradi napake pri predčasnem glasovanju.

Volišča bodo odprta do 19. ure, že vmes pa bodo znani podatki o volilni udeležbi, in sicer do 11. in do 16. ure. Volilna udeležba v drugem krogu volitev je sicer običajno nekaj odstotnih točk nižja kot v prvem. V letošnjem prvem krogu je na volitve prišlo 51,18 odstotka volivcev.

Kdaj bo znana odločitev volivcev, komu od županskih kandidatov v posamezni občini so namenili svoj glas, še ni povsem jasno, saj so občinske volilne komisije, v domeni katerih je štetje glasov, svoje delo v prvem krogu opravile različno hitro.

Do konca glasovanja sicer še vedno velja volilni molk, v tem času pa je prepovedano vsakršno nagovarjanje volivcem k takšnemu ali drugačnemu glasovanju. Podatke o domnevnih kršitvah lahko državljani sporočajo dežurni službi ministrstva za notranje zadeve na telefonsko številko 080 21 13.

V prvem krogu tokratnih lokalnih volitev so sicer volivci že izvolili 156 županov, od tega so v kar 134 občinah nov mandat zaupali dosedanjim županom. Med že izvoljenimi župani je 17 oziroma slabih 11 odstotkov žensk, najmlajši šteje 28 let, najstarejši pa 75.

Tokratne lokalne volitve so sedme po vrsti, prvič v samostojni Sloveniji so potekale decembra 1994, ko je bilo občin precej manj. V naslednjem dobrem desetletju se je število občin z začetnih 147 povečalo na 210, pozneje pa sta bili ustanovljeni še dve.

Deli novico: