Volilna udeležba na Kosovu pod 50 odstotki

Po podatkih volilne komisije Kosova se je nedeljskih lokalnih volitev udeležilo le 47,82 odstotka od skoraj 1,8 milijona volilnih upravičencev. Volilna komisija še nekaj ur po zaprtju volišč ni imela podatkov iz srbskih občin Kosovska Mitrovica, Leposavić in Zubin Potok. V občini Zvečan je glasovalo 63 odstotkov volilnih upravičencev.

To so prve volitve vse od razglasitve neodvisnosti Kosova, ki so potekale na celotnem ozemlju države. Tudi v srbskih občinah na severu, kjer pa je prihajalo do vandalskih napadov na volišča.

Posebni odposlanec generalnega sekretarja ZN za Kosovo in vodja misije Unmik Farid Zarif je, po poročanju tiskovne agencije Tanjug, izrazil obžalovanje zaradi incidentov v Kosovski Mitrovici.

Napadli in razbili nekaj volilnih mest

Tam so neznanci napadli in razbili nekaj volilnih mest ter napadli volivce in člane komisije. Kosovska policija je med drugim pred srednjo tehnično šolo na severu Kosovske Mitrovice, kjer je bilo volišče, odkrila eksplozivno napravo.

Zarif je ostro obsodil necivilizirana in kriminalna dejanja, katerih namen je rušenje volilnega procesa z onemogočanjem demokratične pravice ljudi do volilne udeležbe. "Ta uničujoča huliganska dejanja nimajo prostora v civiliziranih in demokratičnih družbah, storilce pa je potrebno kar najhitreje kaznovati," je sporočil Zarif.

Volitve so zaradi sodelovanja srbskih občin Kosovska Mitrovica, Zvečan, Zubin Potok in Leposavić veljale za najpomembnejše od razglasitve kosovske samostojnosti, njihovo izvedbo pa je omogočil dogovor med Beogradom in Prištino o normalizaciji odnosov, ki sta ga strani ob posredovanju Bruslja dosegli aprila.

Volitve so bile tudi pomemben preizkus pred parlamentarnimi prihodnje leto, bile pa so dvojne, in sicer za župane posameznih mest, ki jih volijo neposredno, in za občinske skupščine. Drugi krog volitev za župane bo 1. decembra.