"VOJNA" ZA BALZAMIČNI KIS: Italijani protestirajo proti osnutku slovenskega pravilnika

Svet

V Italiji so se pojavili ostri protesti na osnutek slovenskega pravilnika o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline. Ta določa, da je lahko vsaka mešanica kisa s koncentriranim sadnim sokom ali moštom označena kot balzamični kis. V slovenski vladi pravijo, da Italija uradno svojih pripomb v postopku, ki ga vodi Evropska komisija, še ni podala.

Avstrijska tiskovna agencija APA je te dni pisala o "vojni" za balzamični kis med Slovenijo in Italijo. Razlog je novi slovenski pravilnik o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline. Ta določa, da se lahko kot balzamični kis označi kis, ki kot dodatek vsebuje zgoščene ali nezgoščene sadne sokove ter mošte.

Slovenija je osnutek pravilnika pri EU notificirala 2. decembra lani. Rok mirovanja se izteče 3. marca, torej prihodnji teden, so pojasnili na ministrstvu za gospodarstvo.

Tako na ministrstvu za gospodarstvo kot na ministrstvu za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano so poudarili, da Slovenija doslej na osnutek pravilnika ni prejela nobenih uradnih pripomb ali zadržkov Evropske komisije ali katere koli od držav članic. "Predpis je še v fazi notifikacije, preverjanje s strani Evropske komisije in vseh držav članic še traja," so na kmetijskem ministrstvu dodali ob tem.

Spomnili so, da je enake zahteve za uporabo navedbe balzamični kis določal že trenutno veljavni slovenski pravilnik o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline, ki je bil zadnjič spremenjen leta 2004. V primeru, da bodo v postopku notifikacije podane pripombe Evropske komisije oziroma posameznih držav članic, bodo predlog pravilnika na kmetijskem ministrstvu ustrezno dopolnili, so zatrdili.

Italija je sicer Aceto Balsamico di Modena (balzamični kis iz Modene) z zaščiteno geografsko označbo zaščitila leta 2009. Zaščiteno je tudi ime Aceto Balsamico Tradizionale di Modena (tradicionalni balzamični kis iz Modene), in sicer kot označba porekla, so pojasnili na kmetijskem ministrstvu. V Sloveniji je v nasprotju s tem balzamični kis generično ime v splošni uporabi.

Italijanska tiskovna agencija Ansa je v četrtek povzela izjavo italijanskega ministra za kmetijstvo Stefana Patuanellija, da bo italijanska vlada ukrepala za zaščito balzamičnega kisa iz Modene. Slovenija želi s svojim pravilnikom po oceni Patuanellija obiti sistem, ki ščiti avtentičnost italijanskega kisa.

Stefano Patuanelli

Protestiral je tudi konzorcij proizvajalcev balzamičnega kisa iz Modene. Po oceni tega konzorcija želi slovenska vlada poimenovanje balzamični kis spremeniti v produktni standard. "Zaščita italijanskega vina in gastronomije je ena od prioritet vlade," je zatrdil Patuanelli.

Tudi združenje italijanskih kmetov Coldiretti je do Slovenije kritično. Poskus slovenskega kmetijskega ministrstva je označilo za "nevaren presedan", proti kateremu se mora Italija v Bruslju boriti, navaja APA.

"Predlog slovenskega pravilnika o kakovosti kisa in razredčene ocetne kisline v ničemer ne nasprotuje ali omejuje že uveljavljenih zaščitenih geografskih označb Aceto Balsamico di Modena in označbe porekla Aceto Balsamico Tradizionale di Modena," pa so zatrdili na ministrstvu za kmetijstvo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  27 .02. 2021 ob  17: 54
Kdo zmaga v vseh teh postopkih proti Sloveniji? Tujci in to vedno znova. Zakaj? Zato, ker imamo zanič diplomacijo. Tako!