Vojna proti drogam neuspešna

Globalna vojna proti nezakonitim drogam, kot so heroin, kokain in marihuana, je neuspešna pri zajezitvi ponudbe, je pokazala nova raziskava Mednarodnega centra za znanost in politike na področju drog (ICSDP). Po navedbah avtorjev so namreč droge sedaj cenejše in čistejše kot kdajkoli v zadnjih 20 letih.

Avtorji raziskave, ki je bila objavljena v znanstveni reviji British Medical Journal Open, so preučili podatke sedmih mednarodnih s strani vlad financiranih programov za boj proti drogam. Avtorji na podlagi rezultatov ocenjujejo, da je prišel čas, da se raba drog začne obravnavati bolj kot problematika javnega zdravja kot pa problem kazenskega prava.

V raziskavi so se avtorji osredotočili na podatke o ceni in čistosti marihuane, kokaina in opiatov, kot je heroin. Ugotovili so, da so cene med letoma 1990 in 2010 realno padle, čistost pa se je povečala. V Evropi so se na primer povprečne cene opiatov in kokaina med letoma 1990 in 2010 upoštevajoč inflacijo znižale za 74 odstotkov oz. 51 odstotkov, poroča britanski BBC.

Avtorji prav tako opozarjajo, da se je od leta 1990 znatno povišala količina kokaina, heroina in marihuane, ki so jo zasegli organi kazenskega pregona. Večina državnih strategij za nadzor nezakonitih drog se je glede na poročilo osredotočala na kazenski pregon kljub številnim pozivom k preučitvi drugih možnih pristopov, kot sta dekriminalizacija in stroga zakonska regulacija.

Raziskava se zaključi z ugotovitvijo, da "rezultati kažejo na to, da so poskusi nadzorovanja globalnega trga nezakonitih drog prek kazenskega pregona neuspešni". Avtorji dodajajo, da je nujno potreben "premik od režima prepovedovanja k sistemu zakonite regulacije".

Urad Združenih narodov za boj proti drogam in kriminalu (UNODC) je sicer v poročilu leta 2011 vrednost globalnega trga nezakonitih drog ocenil na najmanj 259 milijard evrov letno.

Hudoba |  06 .11. 2014 ob  22: 28
Samo zadeta ovca je srečna ovca.
razgledan |  01 .10. 2013 ob  20: 47
ma dobro jutro........nič novega...nekatere države so že naredile korak naprej, le tu v podalpski deželici pa bo moralo preteči še veliko vode, preden se bo kaj premaknilo na bolje.......aja...prijatli obrodile so trte.........na zdravje z legalno in precej škodljivejšo drogo od mnogih zgoraj naštetih......