VOJNA DIGITALNIH VELIKANOV: Google bo moral plačevati za uporabo Youtuba in Facebooka

Svet

Ameriški tehnološki velikan Google je uporabnike video vsebin Youtube po svetu pozval k pritožbi na odločitev avstralskih oblasti, da bo moral skupaj z ameriškim gigantom Facebook avstralskim komercialnim medijem plačevati za uporabo njihovih vsebin.

Google stopnjuje svojo kampanjo zoper načrte Avstralije, da digitalne velikane prisili k plačevanju medijskih vsebin, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

V ameriškem tehnološkem gigantu so prepričani, da to ogroža njihove storitve, o čemer avstralske uporabnike od ponedeljka opozarjajo tudi s pojavnimi okni na svoji spletni strani. Po pomoč so se obrnili še na ustvarjalce video vsebin na platformi Youtube, in jih pozvali, da se pritožijo na avstralskega varuha potrošnikov.

"Youtube, kot ga poznate in imate radi, je v Avstraliji ogrožen," so v ponedeljek sporočili prek družbenega omrežja Twitter.

Prvi mož platforme Youtube v regiji Gautam Anand je medtem že zatrdil, da je njegov osrednji cilj podpreti uporabnike, da bodo lahko gradili "cvetoč ustvarjalni ekosistem". Avstralski predlog bi po njegovem mnenju ustvaril "neenakomerno igralno polje" in velikim izdajalcem medijskih vsebin omogočil, da od platforme zahtevajo pomembne vsote denarja. S tem bi se zmanjšala sredstva za male ustvarjalce, je dejal.

"Neravnovesje, ki bi nastalo s predlagano zakonodajo, bi lahko potencialno prizadelo vse tipe avstralskih ustvarjalcev, tudi tiste, ki so daleč od tega, da se osredotočajo na medijske vsebine - od vlogerjev do ustvarjalcev izobraževalnih vsebin, glasbenih izvajalcev in drugih," se boji.

Avstralska zakonodaja se bo sprva osredotočila na Google in Facebook, dve od najbogatejših in najmočnejših podjetij na svetu, pozneje pa bi lahko prešla še na druge digitalne platforme.

Avstralska vlada ocenjuje, da bi morali velikani za medijske vsebine plačati več milijonov dolarjev. Oblasti so zato oblikovale obvezni kodeks ravnanja, ki naj bi popravil pogajalsko neravnovesje pri sklepanju dogovorov o financiranju.

Finančni minister Josh Frydenberg je konec julija pojasnil, da si želijo, da Google in Facebook še naprej nudita svoje storitve avstralski družbi, a pod njihovimi pogoji. Plačevanje za novice je nujno za obstoj avstralskih medijev, je dodal.

V Avstraliji so sicer poleg plačevanja medijskih vsebin za ameriški podjetji predvideli tudi milijonske globe, če novih pravil ne bosta upoštevali. Prisiliti ju želijo v preglednost sicer skrbno varovanih algoritmov, ki jih uporabljata za razvrščanje vsebin.

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija