VOJAŠKI DEL LETALIŠČA NA BRNIKU Z NOVIMI PROSTORI: Obiskala jih bo tudi predsednica države Pirc Musar

Slovenija

Predsednica republike in vrhovna poveljnica obrambnih sil Nataša Pirc Musar bo danes popoldan na Brniku obiskala vojaški del letališča Jožeta Pučnika in odprla nov podzemni objekt ter operativno dvorano Centra za nadzor in kontrolo zračnega prostora.

Kot so v Slovenski vojski pojasnili za STA, novi prostori predstavljajo veliko pridobitev za Center za nadzor in kontrolo zračnega prostora, saj omogočajo boljše pogoje dela, s tem pa tudi še boljše delovne rezultate. Nove prostore center delno že uporablja, danes pa jih bodo tudi uradno predali svojemu namenu.

Hkrati bo na Brniku potekala tudi predstavitev dežurnih helikopterskih posadk Slovenske vojske ter predstavitev enote za nadzor in kontrolo slovenskega zračnega prostora.

Kot so sporočili z ministrstva za obrambo, 16. Center za nadzor in kontrolo zračnega prostora (16. CNKZP) svoje delo opravlja na podlagi zakona o obrambi, v katerem je določeno, da zračni prostor Republike Slovenije nadzoruje in varuje vojska. Nadzor in kontrolo center izvaja 24 ur na dan vse dni v letu.

16. CNKZP zaznava kršitve v slovenskem zračnem prostoru, jih primerno opredeli in se po potrebi nanje odzove z opravljanjem kontrole nad prestrezanjem. Prestrezanje z letali zagotavljajo dežurne posadke 15. polka vojaškega letalstva in zavezniških lovskih letal iz Italije ter Madžarske.

V primeru krize ali vojne center znotraj slovenskega zračnega prostora izvaja tudi kontrolo nacionalnih in zavezniških oborožitvenih sistemov zračne obrambe, kot so letala, helikopterji in raketni sistemi zemlja-zrak.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Pesceserra |  12 .07. 2023 ob  10: 20
Raje napišite da hoče ta hohštaplerca še eno rezervno vladno letalo , ker se falcon preveč kvari in ona pa že ne bo okrog hodila s komercialnimi leti....