VODO V CEPKE DOVAŽAJO TUDI GASILCI IN ZASEBNIKI: Čeprav se je poraba vode zmanjšala, nevarnost redukcij še ni odpravljena (FOTO)

Koper

Državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, podžupan Mestne občine Koper Janez Starman in direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj so si v vodarni Cepki danes ogledali aktivnosti za zagotavljanje zadostnih količin pitne vode za slovensko Istro. Od 26. junija namreč Slovenska vojska, gasilci in zasebni prevozniki s cisternami v vodarno dovažajo vodo iz reke Unice. Dnevno v Cepke pripeljejo 1.600 kubičnih metrov surove vode, ki se v vodarni prečisti v pitno vodo.

Prebivalke in prebivalci slovenske Istre se zaradi dolgotrajne suše že od konca junija soočajo z upadom izdatnosti vodnih virov in posledično varčevanjem s pitno vodo. Po prvem pozivu k racionalni porabi pitne vode in sprejetju ukrepov ter prepovedi, namenjenih zmanjšanju porabe vode, je Vlada RS 21. julija sprejela odločitev o dovažanju vode v slovensko Istro s cisternami. Kako potekajo prevozi vode iz reke Unice v vodarno v Cepkih s cisternami  Slovenske vojske, gasilcev in zasebnih prevoznikov, so si danes ogledali državni sekretar na ministrstvu za obrambo Rudi Medved, podžupan Mestne občine Koper Janez Starman in direktor Rižanskega vodovoda Martin Pregelj.

Kot je v Cepkih poudaril podžupan Mestne občine Koper Janez Starman, so občine slovenske Istre zadovoljne, da je Vlada RS prisluhnila vsem štirim županom in ponudila pomoč: "Hvaležni smo vojski in gasilcem za pomoč pri zagotavljanju večjih količin vode ter vsem zasebnikom, ki so se odzvali na našo stisko in nudijo prevoze s cisternami s priklopniki in zmogljivostmi 25 kubičnih metrov. Verjamemo, da je država zdaj razumela resnost razmer, s katerimi se že dolga leta spopadamo v slovenski Istri, in se bo reševanja problema naše vodooskrbe lotila takoj." Ob tem se je zahvalil prebivalkam in prebivalcem slovenske Istre ter gospodarskim družbam, ki so razumeli resnost razmer in s pitno vodo ravnajo bistveno skrbneje.

 

Čeprav se je poraba pitne vode znižala z več kot 400 l/s na 325 l/s, kar je predvsem rezultat prepovedi rabe vode za nenujne namene in kolektivnih dopustov večjih porabnikov, nevarnost redukcij še ni odpravljena. Za prihajajoče dni vremenoslovci namreč napovedujejo nov vročinski val, zaradi česar v Rižanskem vodovodu Koper znova pričakujejo večjo porabo. Vse uporabnike zato pozivajo, naj z vodo še naprej ravnajo čim bolj varčno in odgovorno.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija
Istriano |  08 .08. 2022 ob  11: 25
Že iz osemdesetih se ve, da je potrebno napeljati cevovod ali dva iz bolj vodnatih delov Slovenije. Narejeno ni bilo nič ali skoraj nič. V štirih obalno-istrskih občinah je poleti ogromno ljudi, tako da so te cisterne isto kot, da opravljaš malo potrebo v morje. Skoraj 90 let star vodovod je dovolj za zimski in prehodni čas, poleti, pa bolj ali manj odpove.
Boršteran |  06 .08. 2022 ob  12: 31
@Fošina sej 5000 sem tudi mislil samo ker tu ne moreš popravit svojega komentarja enkrat ko si napisal.
Je pa nekaj res, voda je precej boljšega okusa zdaj kot naša Rižana,bolj mehka in brez priokusov ki jih kljub ultrafiltraciji ne morejo odstraniti tu pri nas
Fošina |  06 .08. 2022 ob  06: 50
@KošaMona

V tvojem primeru gre za oboje. Ne poznaš številk in zavajaš. Rekli so, da s cisternami lahko pripeljejo do 5000 in ne 50000 kubičnih metrov vode dnevno. To je z vsemi razpoložljivimi cisternami v Sloveniji ob maksimalnem številu voženj 24 ur dnevno. To ne pomeni, da jih bodo vsak dan pripeljali 5000, za to tudi (še) ni potrebe. To pomeni, da se jih več kot 5000 ne da pripeljat in da smo v riti, če bomo rabli več.
Boršteran |  06 .08. 2022 ob  06: 40
Zakaj zavajate? Ko je bilo omenjeno da bojo vozili vodo je bilo rečeno da bojo vsak dan pripeljali 50000 kubikov vode, zdaj tu pise o samo 1600 kubikih. Zdaj ali nekdo ne pozna stevilk ali nekdo pošteno laže!