VODNA STIHIJA V IZOLI: Zalilo vrtec, knjižnico in kulturni dom, v marini na površje znova naplavilo nafto (VIDEO)

Izola

Že včeraj smo poročali o posledicah, ki so jih ponedeljkove ujme pustile v slovenski Istri. Od odkritih streh, tudi na osnovni šoli, pa vse do poplavljenih objektov na ulicah in trgih. Zaradi hudega deževja so se v izolski marini spet pojavili oljni madeži, močen naliv pa je prizadel tudi nekatere javne objekte v Izoli – med drugim vrtec, knjižnico in kulturni dom. 

Ob ponedeljkovem deževju je iz odtoka začela butati voda v eni izmed enot izolskega vrtca. Že tretjič v nekaj letih je poplavilo eno izmed igralnic, voda pa je bila tudi po hodnikih in drugih prostorih vrtca. Otroke so nemudoma premestili v drugi del, zaposleni pa so se s skupnimi močmi borili z vodo. Nekaj časa so jo še zadrževali z vrečami, nato pa je naenkrat začela teči v igralnico. "V petih minutah je bila polna vode," pripoveduje ravnateljica vrtca Mavrica, Martina Langus

Skupil jo je tudi izolski kulturni dom, ena izmed najstarejših stavb v Izoli, kjer je streha v tako slabem stanju, da objekt zaliva tako rekoč ob vsakem deževju. Tokrat pa je bilo še toliko huje. "Streha je popustila na več koncih, tako da smo meli tudi na balkonu veliko naliva," je dejala Branislava Lipar, v.d. direktorja CZKŠP Izola. 

V izolski knjižnici je voda vdirala skozi streho steklenjaka, kjer pa knjige – na srečo – niso bile poškodovane. Po besedah direktorice Marine Hrs je popustila konstrukcija, a so uspeli še pravočasno podstaviti zaboje in zaščititi knjigomat.

Močan ponedeljkov naliv in deževje, ki vztraja tudi te dni, pa v izolski marini na povšje naplavlja večje količine nafte, ki je pred meseci iztekla iz rezervoarja hotela Delfin. 

V hotelu Delfin ocenjujejo, da je v tem primeru prišlo do izlitja prek meteornega kanala. O zadevi so takoj obvestili tako Arso kot Občino Izola, so pa tudi v rednem kontaktu z Geološkim zavodom. Obljubljajo, da bodo zadevo ustrezno in hitro sanirali.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija