VODNA SOMELJEJA IZ KOPRA, LEA GRLJ IN GREGOR JESENOVEC: S projektom Nattura nadgrajujeta znanje o vodi

Koper

Voda je na videz preprosta tekočina, a resnično samo na videz, saj je za celostno poznavanje in razumevanje vode potreben zelo širok spekter znanja. Lea Grlj in Gregor Jesenovec sta ustanovitelja podjetja Nattura, ki temelji na lastni tehnologiji izboljšanja vode z informiranjem. Rezultati najbolje govorijo o tem, koliko znanja o vodi se skriva v tehnologiji in izdelkih Nattura. Voda je njuna strast in zato sta svoje znanje o vodi še bistveno razširila s povsem drugega vidika. Oba sta namreč opravila šolanje EWSA (European Water Sommelier Association) in postala vodna someljeja med prvimi v Sloveniji.

Lea Grlj in Gregor Jesenovec

Vodno someljejstvo je v Sloveniji še v povojih, v svetu pa je razširjeno in priznano, saj se vodni someljeji ukvarjajo prav z vodo. Ta je že danes za marsikoga najbolj cenjena pijača, resnično kakovostna voda pa je na splošno vedno bolj dragocena in iskana dobrina. Naloge in funkcije vodnih someljejev so temu primerno številne. Glede na to, da se kakovost vode na splošno slabša, poraba embalirane vode pa je v porastu, je ena izmed pomembnih nalog vodnih someljejev ozaveščanje širše javnosti o pomenu vode za človeka in naravo. V ta namen organizirajo dogodke na temo vode in vodnih kreacij. Najbolj znan in ugleden v Sloveniji je mednarodni Bled Water Festival, na katerim s projektom Nattura sodelujeta tudi Gregor in Lea, med drugim kot vodna someljeja.

Vodni someljeji znajo na podlagi izkušenj in znanja o vodi ter izostrenih čutil prepoznavati številne lastnosti vode, tudi takšne, ki uidejo vsaki kemijski analizi, zato znajo odlično oceniti lastnosti in kakovost vsake vode in so cenjeni svetovalci na področju vode na splošno. Priporočajo čiste in zdrave vode za stranke v hotelih, restavracijah, vodnih barih ter drugih javnih in zasebnih ustanovah. So tudi odlični poznavalci komercializiranih vod v svetovnem merilu.

Zanimivo je njihovo delo v restavracijah. Vsaka voda ima drugačne lastnosti in drugačen okus. Naloga vodnega someljeja je to prepoznati in izbrati ustrezno vodo k določeni hrani, zato v restavracijah skrbijo za degustacijo vod in svetovanje gostom, lahko pa tudi za pripravo vodnih koktejlov in drugih brezalkoholnih spremljav ter za postrežbo vode. Ugledne restavracije, ki dajo veliko na kakovost in izbor različnih vod, imajo svoje vodne managerje, to delo pa lahko opravljajo le največji poznavalci vode – vodni someljeji. Praviloma boste prav od someljeja lahko mimogrede slišali še kakšno zanimivo zgodbo, saj so odlični pripovedovalci zgodb o vodi.

V sklopu natečaja PROMO ISTRA pridobivata dodatno znanje o gradnji blagovne znamke in prispevata k boljši prepoznavnosti lokalnega okolja. Njuna podjetniška ideja je bila izbrana za najboljšo v kategoriji varovanja okolja in ohranjanja narave. Z uporabo njihovih izdelkov lahko aktivno pripomorete k ohranjanju vodnih virov in zaščiti domačega okolja.


 
Natturini izdelki so odlična izbira za vsakogar, ki se zaveda, da je dobra voda izrednega pomena za ohranjanje zdravja in podporo imunskemu sistemu. Brez vode ni življenja in tako kot je za ljudi pomembna voda, tako je pomembno znanje o vodi. Vodni someljeji imajo izjemno širino in globino tega znanja, zato je dragoceno, da obstajajo tudi v Sloveniji. Za kakršnokoli vprašanje in posvet na temo vode sta vodna someljeja Lea in Gregor zagotovo pravi naslov.

Več o projektu Nattura najdete na spletni strani www.nattura.si.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija