VODJA INTENZIVNE TERAPIJE UKC LJUBLJANA: "Razmere v bolnišnicah so kritične"

Slovenija

Vodja oddelka za intenzivno terapijo na infekcijski kliniki UKC Ljubljana Matjaž Jereb je opozoril, da ne glede na ocene, da smo v Sloveniji dosegli vrh v drugem epidemičnem valu, še ni razloga za sproščenost ali sproščanje sprejetih ukrepov. Poudaril je, da so razmere v bolnišnicah kritične in da so ves čas na meji obvladovanja razmer.

Uradni govorec za covid-19 Jelko Kacin je danes na novinarski konferenci dejal, da številke o okuženih jasno kažejo, da se epidemija umirja, ob tem pa opozoril, da stanje v bolnišnicah ostaja resno.

Jereb je ob tem opozoril, da so razmere v bolnišnicah tako na navadnih oddelkih kot na intenzivnih kritične. V tem epidemičnem valu so sicer po celi državi uspeli znatno povečati število bolnišničnih postelj za covidne bolnike, trenutno je v državi na voljo nekaj več kot 200 intenzivnih postelj, kar v tem trenutku zadošča. A se ves čas gibajo na meji obvladljivosti razmer. Tako sicer lahko organizirajo do 250 intenzivnih postelj, a so s tem možnosti izčrpane. Že zdaj so v nekaterih bolnišnicah izčrpali vse možnosti omogočanja novih intenzivnih postelj.

IDEALNI POGOJI ZA DELO TIK OB MORJU: Izberite si poslovni prostor v koprski marini

Marina Koper d.o.o. v na novo zgrajeni stavbi na Kopališkem nabrežju, ki se dizajnersko in funkcijsko popolnoma sklada z okoljem, tj. morjem in plovbo, prodaja prostore za pisarniške, trgovske ali storitvene namene, v skupni izmeri približno 1.000 kvadratnih metrov.

Težave so tako v prostorskih omejitvah, kot v negovalnem kadru. Dodaten problem je, da zboleva zdravstveni kader. Tako trenutno covid-19 preboleva 265 zaposlenih v Univerzitetnem kliničnem centru (UKC) Ljubljana, prevladuje negovalno osebje. Po Jerebovih besedah sicer spremljajo podatke, kje naj bi se zaposleni okužili, a včasih natančna ocena ni možna. "Ocenjujemo pa, da se je večina okužila ob socialnih stikih doma, ne na delovnem mestu," je povedal.

"Potencialno pomanjkanje postelj, stalni pritisk in nepredvidljivost predstavlja dodatno frustracijo za zdravstveno osebje, ki je izčrpano," je dodal Jereb. Dodatne težave, s katerimi se bodo v prihodnje soočali tudi mnogi zaposleni v UKC, je, kako po ustavitvi javnega potniškega prometa priti na oz. z delovnega mesta. Kot je dejal, bo pri tem treba najti optimalnejše rešitve.

KAKO NAJLAŽJE DO RECEPTA ALI ZDRAVNIKA? V ZD Koper je to tako enostavno (VIDEO)

Svoje delo so zaradi aktualnega stanje glede koronavirusa prilagodili tudi v koprskem zdravstvenem domu, tako med drugim do nadaljnjega osebno naročanje ni mogoče. Da bi obiskovalcem kar se da poenostavili postopek naročanja, so na njihovi spletni strani pripravili obrazec e-naročanje, s katerim boste najlažje prišli do zdravnika ali recepta.

Ker po opozorilih Jereba epidemija še ni končana in so razmere v bolnišnicah dejansko zaskrbljujoče oz. kritične, je pozval prebivalce k spoštovanju ukrepov za zamejitev epidemije. Poudaril je, da bomo lahko samo skupaj obvladovali razmere in z upoštevanjem ukrepov vseh prebivalcev preprečili širjenje okužbe.

Trenutno je smrtnost covidnih bolnikov na intenzivnih oddelkih okoli 15-odstotna, to je manj kot v prvem epidemičnem valu, ko je bila 30-odstotna smrtnost. A kot je poudaril, imajo v UKC trenutno 63 kritično bolnih, večina je priklopljena na aparate, in pri nobenem ne morejo napovedati razpleta zdravljenja.

Na vprašanje o primerjavi med gripo in covidom-19 je dejal, da neposredna primerjava med tema boleznima ni možna. Ocene glede smrtnosti so sicer različne, a nedvomno je, da je smrtnost zaradi covida-19 vsaj desetkrat višja kot pa pri gripi. Desetkrat višji kot pri gripi je tudi sprejem covidnih bolnikov v enote za intenzivno terapijo.

Deli novico:

Komentiraj

Za komentiranje je potrebna  Prijava  oz.  Registracija