Vodja egiptovske vojske pozval k boju proti terorizmu

Svet

Poveljnik egiptovske vojske in obrambni minister Abdel Fatah al Sisi je danes pozval k boju proti terorizmu ter k stabilizaciji razdvojene države. Do poziva prihaja v luči dveh bombnih napadov v tem tednu ter sredine razglasitve Muslimanske bratovščine za teroristično organizacijo.

"Ne bodite zaskrbljeni ali prestrašeni, vojska se bo žrtvovala za Egipt. Izkoreninili bomo terorizem," je v svojem prvem komentarju po bombnih napadih dejal al Sisi.

Do prvega incidenta je prišlo v torek, ko je bilo v eksploziji avtomobila bombe, ki je razdejala policijsko postajo v mestu Mansur, ubitih 15 ljudi. Danes je bomba eksplodirala na avtobusu v Kairu in ranila pet ljudi, medtem ko je še eno bombo policiji uspelo deaktivirati.

"Ne pustite, da bi ta teroristična dejanja vplivala na vas. Če želite svobodo in stabilnost, kar ni lahko doseči, potem morate zaupati bogu ter vaši vojski in policiji," je še dejal al Sisi.

Egiptovski tožilci so danes 18 članov Muslimanske bratovščine obtožili terorizma. Sedem so jih pridržali v Aleksandriji, 11 pa v Zagazigu. Policija je prav tako aretirala 16 domnevnih članov te organizacije, ki so v podporo Muslimanski bratovščini delili letake in spodbujali k nasilju, poroča egiptovska tiskovna agencija Mena.

Po navedbah tamkajšnjega notranjega ministrstva so lahko posamezniki, ki se udeležijo shodov v podporo Muslimanski bratovščini, obsojeni na do pet let zapora.